ΚΟΣΜΟΣ

Ματωμένο Πάσχα στη Σρι Λάνκα: 35 ξένοι υπήκοοι ανάμεσα στους 215 νεκρούς – Χωρίς τέλος η τραγωδία

Ματωμένο Πάσχα στη Σρι Λάνκα: 35 ξένοι υπήκοοι ανάμεσα στους 215 νεκρούς – Χωρίς τέλος η τραγωδία
AP Photo

Τουλάχιστον 215 άτομα σκοτώθηκαν και 450 τραυματίστηκαν από το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκαανήμερα του Πάσχα των Καθολικών, στη χειρότερη έξαρση βίας που συγκλονίζει τη χώρα, μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου πριν από δέκα χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε δήλωσε ότι θα ζητήσει στήριξη από το εξωτερικό για να διαπιστώσει εάν οι δράστες της επίθεσης συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία.

"Δεν θα επιτρέψουμε η τρομοκρατία να σηκώσει το κεφάλι της στη Σρι Λάνκα. Όλα τα μέτρα θα ληφθούν για να εξαλειφθεί", τόνισε.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μπανταρανάικε, 30 χιλιόμετρα από το Κολόμπο, και εξουδετερώθηκε. Ο εκπρόσωπος είπε ότι τα εκρηκτικά βρέθηκαν μέσα σε πλαστικό σωλήνα πάνω σε δρόμο, περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά από το διεθνές αεροδρόμιο, ενώ μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία και εξουδετερώθηκαν.

Η αστυνομία ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη χώρα έως τις 06.00 τη Δευτέρα για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν στη Σρι Λάνκα σε σχέση με το κύμα επιθέσεων που συγκλόνισε σήμερα το νησί, ανακοίνωσε επίσης ο πρωθυπουργός

"Μέχρι στιγμής, τα ονόματα που έχουμε είναι του τόπου μας", αλλά οι ερευνητές προσπαθούν να μάθουν αν τα πρόσωπα αυτά έχουν ενδεχομένως "δεσμούς με το εξωτερικό", δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία ο Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε.

Παραδέχτηκε επίσης ότι "υπήρχαν πληροφορίες" για κινδύνους επιθέσεων. "Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας", πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας Πουτζούτ Τζαγιασουντάρα είχε εκδώσει προειδοποίηση πριν από δέκα ημέρες, βάσει πληροφοριών "από ξένη υπηρεσία πληροφοριών", τονίζοντας ότι ένα ισλαμιστικό κίνημα, το NTJ, σχεδίαζε "βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον σημαντικών εκκλησιών" και της πρεσβείας της Ινδίας στο Κολόμπο.

Το NTJ (National Thowheeth Jama'ath) έγινε γνωστό πέρυσι για πράξεις βανδαλισμού εναντίον βουδιστικών αγαλμάτων.

"Πρέπει επίσης να εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν ληφθεί οι κατάλληλες προφυλάξεις", δήλωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να "συλλάβει τους τρομοκράτες. Πρώτα απ' όλα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η τρομοκρατία δεν θα εκδηλωθεί στη Σρι Λάνκα".

Οκτώ εκρήξεις συνολικά σημειώθηκαν το πρωί στη Σρι Λάνκα εναντίον πολυτελών ξενοδοχείων και εκκλησιών που ήταν γεμάτες πιστούς λόγω της γιορτής του Πάσχα. Τουλάχιστον δύο από αυτές διαπράχθηκαν από καμικάζι, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Από ολόκληρο τον κόσμο τα θύματα

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και 35 ξένοι υπήκοοι και σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Σρι Λάνκα, ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν τρία θύματα από την Ινδία, ένα από την Πορτογαλία, δύο από την Τουρκία, καθώς και Βρετανοί υπήκοοι.

Η αμερικανική διπλωματία επιβεβαίωσε ότι αρκετοί υπήκοοι των ΗΠΑ σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αρκετοί Αμερικανοί είναι ανάμεσα στους νεκρούς», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε ανακοίνωση.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι Βρετανοί πολίτες περιλαμβάνονται στους τουλάχιστον 207 νεκρούς.

Νωρίτερα, το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association μετέδωσε ότι τρεις Βρετανοί και δύο πολίτες με διπλή υπηκοότητα -αμερικανική και βρετανική- σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα.

Tρείς Δανοί πολίτες περιλαμβάνονται στα θύματα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας.

Ένας Κινέζος πολίτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων όπως ανέφερε η κρατική εφημερίδα της Κίνας People's Daily. Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε πως τέσσερις Κινέζοι πολίτες τραυματίστηκαν και η κατάστασή τους στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται είναι σταθερή.

Ένας Ολλανδός πολίτης σκοτώθηκε στις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, ανακοίνωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Στεφ Μπλοκ, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τις επιθέσεις.

«Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα, περιλαμβανομένου ενός Ολλανδού αυτή τη στιγμή», είπε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι δύο Τούρκοι πολίτες που περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών από τις βομβιστικές επιθέσεις, ήταν μηχανικοί που εργάζονταν σε ένα έργο στη Σρι Λάνκα.

Σε διάστημα λίγων ωρών σημειώθηκαν οκτώ εκρήξεις, οι τέσσερις σε εκκλησίες και άλλες τόσες σε ξενοδοχεία της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, η τελευταία (όγδοη) επίθεση ήταν έργο καμικάζι ζωσμένου με εκρηκτικά, τα οποία πυροδότησε, σκοτώνοντας τρεις αστυνομικούς.

Υπό την κρισιμότητα των εξελίξεων, το υπουργείο Άμυνας διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας πανεθνικά, με ισχύ από τις έξι το απόγευμα έως τις έξι το πρωί, τοπική ώρα. Ενώ, σε μία προσπάθεια περιορισμού της ανεξέλεγκτης και, πολλές φορές ανυπόστατης, πληροφόρησης, οι αρχές «έκλεισαν» τα social media και τις υπηρεσίες μηνυμάτων.

Βίντεο ντοκουμέντο

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 13 άνθρωποι έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια εφόδου που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε σπίτι στο Κολόμπο - χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση.

Τη στιγμή της έκρηξης στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο κατέγραψε κάμερα αυτοκινήτου.

«Καταδικάζω απερίφραστα τις θρασύδειλες επιθέσεις εναντίον του λαού μας σήμερα. Καλώ όλους τους Σριλανκέζους να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί σε τούτους τους τραγικούς καιρούς», σημειώνει στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter o πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα λάβει «άμεσα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση».

Ο πρωθυπουργός, που συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, ζήτησε επίσης να αποφευχθεί «η διασπορά ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών και θεωριών».

Mέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, σε μία χώρα που σπαρασσόταν για δεκαετίες από εμφύλιες συγκρούσεις, όταν κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία των Ταμίλ, οι βοβμιστικές επιθέσεις βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη.

Στη Σρι Λάνκα, επί 21 εκατ. κατοίκων, οι χριστιανοί ανέρχονται σε 1,2 εκατ., που αντιστοιχούν στο 7% του πληθυσμού. Το 70% της χώρας ασπάζεται τον Βουδισμό, το 12% τον Ινδουϊσμό και το 10% είναι Μουσουλμάνοι.

Διεθνής καταδίκη

Στην παραδοσιακή πασχαλινή λειτουργία την οποία ακολούθησε το αναστάσιμο μήνυμά του Urbi et Οrbi (Στην πόλη και στον κόσμο), ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας εξέφρασε τη συντριβή του για τις φονικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, που βύθισαν στο πένθος την Κυριακή του Πάσχα, λέγοντας ότι βρίσκεται δίπλα «σε όλα τα θύματα αυτής της τόσο σκληρής βίας».

«Πληροφορήθηκα με θλίψη και οδύνη την είδηση για τις σοβαρές επιθέσεις που ακριβώς σήμερα, την ημέρα του Πάσχα, έφεραν πένθος και οδύνη σε πολλές εκκλησίες και σε άλλα σημεία συνάντησης στη Σρι Λάνκα», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τη «φρίκη» και τη «θλίψη» του για τις εκρήξεις στη Σρι Λάνκα και είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να προσφέρει την υποστήριξή της».

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασαν καταδίκασαν «σθεναρά» τις «αποτρόπαιες πράξεις» και τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» στη Σρι Λάνκα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στο λαό της χώρας και τους συγγενείς των θυμάτων.

«Ειλικρινή συλλυπητήρια από τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον λαό της Σρι Λάνκα», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαιώνοντας «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας!».

Την καταδίκη και τον αποτροπιασμό του ιδίου και του ελληνικού λαού για τις «ειδεχθείς βομβιστικές επιθέσεις» στη Σρι Λάνκα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Συγκεκριμένα, ύστερα από εντολή του κ. Παυλοπούλου, ο Έλληνας Πρέσβης στο Νέο Δελχί κ. Παναγιώτης Καλογερόπουλος, που είναι παράλληλα διαπιστευμένος και στη Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σρι Λάνκα, μετέφερε στις αρχές της χώρας την καταδίκη και τον βαθύ αποτροπιασμό του Έλληνα Προέδρου και του Ελληνικού Λαού, για τις ειδεχθείς βομβιστικές επιθέσεις, που συνιστούν έκφραση ακραίας βαρβαρότητας, σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στην Σρι Λάνκα, ανήμερα του Καθολικού Πάσχα».

Φρίκη και οργή προκαλούν οι επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, δήλωσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις ειδεχθείς επιθέσεις»

«Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι από τις ειδεχθείς επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ίδια ανάρτηση, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις βίας και σημειώνει ότι «οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι σε όλους τους πληγέντες».

Τον αποτροπιασμό του εκφράζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν, ανήμερα του εορτασμού του Πάσχα των Δυτικών, σε Εκκλησίες και ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, προκαλώντας το θάνατο σε δεκάδες συνανθρώπους μας και τραυματίζοντας εκατοντάδες.

Ο Παναγιώτατος καταδικάζει απερίφραστα κάθε τρομοκρατική ενέργεια, καθώς και κάθε πράξη μίσους, βίας και φονταμενταλισμού, απ' όπου και αν αυτές προέρχονται, και καλεί όλους να εργαστούν, μέσω του διαλόγου και σε πνεύμα αλληλοσεβασμού, για τη διαφύλαξη του αγαθού της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας.

Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία προσεύχεται για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήριά της προς τις οικογένειές τους, ενώ εύχεται κουράγιο και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Ταυτόχρονα, εκφράζει τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή της προς την τοπική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, την κυβέρνηση και τον λαό της Σρι Λάνκα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Σιγκαπούρης Κωνσταντίνο και του ζήτησε να μεταφέρει το παραπάνω μήνυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τη Ρωμαιοκαθολική Κοινότητα, τις Αρχές και συνολικά στον λαό της Σρι Λάνκα.