ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα θα παρουσιάσει τα νέα πολεμικά της πλοία σε παρέλαση

Η Κίνα θα παρουσιάσει τα νέα πολεμικά της πλοία σε παρέλαση
AP

Η Κίνα πρόκειται να επιδείξει το νέο στόλο πολεμικών πλοίων της, στα οποία περιλαμβάνονται και πυρηνικά υποβρύχια και καταδρομικά, κατά την παρέλαση την επόμενη εβδομάδα για τα 70 χρόνια από τη σύσταση του πολεμικού της ναυτικού, όπως ανακοίνωσε σήμερα (20/04) υψηλόβαθμος αξιωματικός, καθώς ο γίγαντας της Άπω Ανατολής κλιμακώνει την επίδειξη της στρατιωτικής δύναμής του.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ πρόγραμμα ανανέωσης των οπλικών δυνατοτήτων του Εθνικοαπελευθερωτικού Σρατού της χώρας, που περιλαμβάνει από αεροσκάφη τύπου «στελθ» έως αεροπλανοφόρα, καθώς η Κίνα επιδιώκει να κάνει πιο έντονη την στρατιωτική παρουσία της στη Νότια Κίνα και γύρω από την Ταϊβάν.

Όπως ανακοίνωσε ο υπαρχηγός Ναυτικού Τσιού Γιανπένγκ στους δημοσιογράφους, στη ναυτική παρέλαση της ερχόμενης Πέμπτης – στην οποία ενδέχεται να παραστεί και ο ίδιος ο πρόεδρος Σι, καίτοι η κυβέρνηση δεν το έχει ανακοινώσει ακόμη — θα συμμετάσχουν 32 σκάφη και 39 αεροσκάφη.

«Τα σκάφη του Εθνικοαπελευθερωτικού Σρατού που θα παρουσιασθούν θα είναι το αεροπλανοφόρο Λιανονίνγκ, νέοι τύποι πυρηνικών υποβρυχίων, νέοι τύποι καταδρομικών, όπως και νέου τύπου αεροσκάφη», τόνισε ο Τσιουμ, χωρίς να προσθέτει άλλες λεπτομέρειες, αρκούμενος να προσθέσει πως «ορισμένα σκάφη θα παρουσιασθούν για πρώτη φορά».

Το Λιανονίνγκ, το πρώτο αεροπλανοφόρο της χώρας, αγοράσθηκε μεταχειρισμένο από την Ουκρανία το 1998 και μετασκευάσθηκε στα κινεζικά ναυπηγεία. Είναι άγνωστο εάν θα παρουσιασθεί επίσης και το δεύτερο αεροπλανοφόρο της Κίνας, ένα αγνώστου μοντέλου σκάφος, για το οποίο τις προηγούμενες ημέρες ο κινεζικός Τύπος είχε δημοσιεύσει αίνους για τις επιδόσεις του στις θαλάσσιες δοκιμές του.

Επιπλέον, στην παρέλαση θα συμμετάσχουν και δώδεκα σκάφη από ξένες χώρες. Μολονότι ο Τσιου δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, η Κίνα έχει ανακοινώσει πως θα λάβουν μέρος πολεμικά σκάφη από τη Ρωσία, τη Σιγκαπούρη, την Ινδία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ—μία χώρα που συχνά έχει διαμαρτυρηθεί για τις κινεζικές στρατιωτικές δραστηριότητες στη διαφιλονικούμενη Νότιο Κινεζική Θάλασσα.

Ο Τσιου με την ευκαιρία επανέλαβε την συχνή κινεζική επωδό πως οι ένοπλες δυνάμεις της δεν συνιστούν απειλή για οποιαδήποτε άλλη χώρα και πως σε καμία περίπτωση «δεν επιδιώκει την ηγεμονία» στην περιοχή.