ΗΠΑ: Δεν αλλάζουμε στάση – Η Τουρκία πρέπει να διαλέξει μεταξύ S-400 και F-35
Καμία εξαίρεση για την Τουρκία από κυρώσεις αν επιλέξει το αντιπυραυλικό σύστημα S-400, ξεκαθαρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας στον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας.
Ο Ιμπραχίμ Καλίν, είχε κάνει λόγο πρόσφατα για προσωπική παρέμβαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και εξαίρεση της Τουρκίας από τις ενδεχόμενες κυρώσεις. Κληθείς να σχολιάσει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση από τον ιστότοπο Hellas Journal αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε στην θέση που έχει διατυπώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 14 Μαρτίου.
Ειδικότερα, το κείμενο της δήλωσης που επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος αναφέρει:
«Όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Πενς στο Μόναχο, "δεν θα σταθούμε αδρανείς, ενώ οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας". Προειδοποιήσαμε ξεκάθαρα την Τουρκία ότι η απόκτηση του S-400, μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα των F-35, θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές μεταφορές όπλων στην Τουρκία και εκθέτει την Τουρκία σε κυρώσεις στο πλαίσιο της καταπολέμησης των εχθρών της Αμερικής μέσω του νόμου περί κυρώσεων (CAATSA).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν από μακρού επιδιώξει να συνεργαστούν για την αεροπορική και πυραυλική άμυνα της Τουρκίας και έχουν προσφέρει ευκαιρίες στην Τουρκία να εξετάσει το Patriot, μεταξύ άλλων συστημάτων, στη διάρκεια των ετών. Ως Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε καταστήσει επίσης σαφείς τις σοβαρές ανησυχίες μας σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να αποκτήσει το ρωσικό S-400.
Στις 18 Δεκεμβρίου, το υπουργείο ανακοίνωσε στο Κογκρέσο ότι προτίθεται να πωλήσει στην Τουρκία το σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας Patriot για ένα εκτιμώμενο κόστος της τάξης των 3,5 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατιωτικών Πωλήσεων των ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο, παρουσιάσαμε μια επιστολή προσφοράς και αποδοχής (Letter of Offer and Acceptance - LOA) στην Τουρκία για την αγορά του συστήματος Patriot, δίνοντας στην Τουρκία μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για το S-400. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εάν η Τουρκία αποκτήσει το S-400, δεν θα παράσχουμε το σύστημα Patriot.
Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προμηθεύονται διαλειτουργικό στρατιωτικό εξοπλισμό με το ΝΑΤΟ. Η απόκτηση του S-400 δεν θα ικανοποιούσε ούτε αυτό τον κανόνα, ούτε τη δέσμευση των Συμμάχων που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το 2016 στη Βαρσοβία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (της Συμμαχίας) μέσω των εθνικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία».