Στη δημοσιότητα η έκθεση Μιούλερ: Ο Τραμπ πίστευε πως η έρευνα θα σημάνει το τέλος της θητείας του
Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ με τα συμπεράσματά του από την έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, περιλαμβάνει μια σειρά από περιστατικά στα οποία ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε ενέργειες για να δυσκολέψει τις έρευνες.
Ο ειδικός εισαγγελέας τελικά δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα για το αν ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος διέπραξε το αδίκημα της παρεμπόδισης δικαιοσύνης, όμως ταυτόχρονα δεν τον απαλλάσσει.
Τον Ιούνιο του 2017 ο Τραμπ έδωσε εντολή στον επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκαν να διαμηνύσει στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης ότι ο Μιούλερ πρέπει να απομακρυνθεί από την έρευνα λόγω «αντικρουόμενων συμφερόντων».
Ο ΜακΓκαν ωστόσο αρνήθηκε να υπακούσει. Επίσης, ο πρόεδρος είχε κατ' επανάληψη ζητήσει από τον ΜακΓκαν να παρέμβει στο υπουργείο Δικαιοσύνης αφού ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ αποκάλυψε στο Κογκρέσο ότι διεξάγεται έρευνα.
Υπάρχουν «ουσιαστικές αποδείξεις» που αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Τραμπ απέλυσε τον Κόμεϊ το 2017 λόγω της «απροθυμίας» του τελευταίου να δηλώσει δημοσίως ότι ο πρόεδρος δεν ήταν υπό έρευνα.
Δείτε στο CNNi ολόκληρη την έκθεση.
Ο Μιούλερ αναφέρεται επίσης σε «κάποιες ενδείξεις» ότι ο Τραμπ γνώριζε για τις επαφές που είχε ο πρώην σύμβουλός του σε θέματα εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στη Μόσχα (έγιναν πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος).
Όμως αυτές οι ενδείξεις είναι «ατελέσφορες» και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποδειχθεί ότι υπήρξε πρόθεση παρεμπόδισης της δικαιοσύνης.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι ο Τραμπ έδωσε εντολή στον Κόρεϊ Λεβαντόφσκι, τον πρώην διευθυντή του προεκλογικού επιτελείου του, να ζητήσει από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς να δηλώσει δημοσίως ότι η ρωσική έρευνα είναι «πολύ άδικη»
Η ομάδα του Μιούλερ δεν κλήτευσε τον ίδιο τον Τραμπ για να καταθέσει στον ειδικό εισαγγελέα επειδή, όπως εξηγείται στην έκθεση, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ουσιαστική καθυστέρηση στα τελευταία στάδια της έρευνας.
Ταυτόχρονα, αποδέχτηκε την πάγια θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να διωχθεί για ποινικό αδίκημα.
Ο Τραμπ πίστευε πως η έκθεση θα σημάνει το τέλος στην προεδρία του
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πίστευε ότι ο διορισμός ενός ειδικού εισαγγελέα που θα αναλάμβανε την ομοσπονδιακή έρευνα για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές θα σήμαινε «το τέλος της προεδρίας του», σύμφωνα με την έκθεση.
Όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ενημέρωσε τον Τραμπ για τον διορισμό του Μιούλερ, τον Μάιο του 2017, ο πρόεδρος έγειρε πίσω στην καρέκλα του και είπε: «Ο Θεέ μου. Αυτό είναι φριχτό. Είναι το τέλος της προεδρίας μου. Την έχω άσχημα».
Στη συνέχεια, ο Τραμπ ρώτησε τον Σέσιονς, τον οποίο επέκρινε για μήνες επειδή είχε αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα: «Πώς το επέτρεψες να γίνει αυτό, Τζεφ» και σχολίασε ότι ο υπουργός τον απογοήτευσε.
Ο Σέσιονς, ο οποίος παραιτήθηκε τελικά τον περασμένο Νοέμβριο, θυμάται ότι ο Τραμπ του είπε: «Υποτίθεται ότι θα με προστάτευες» ή κάτι παρόμοιο.
«Όλοι λένε ότι αν εμπλακεί ένας από αυτούς τους ανεξάρτητους ερευνητές, καταστρέφεται η προεδρία σου. Θα χρειαστούν χρόνια και χρόνια και δεν θα είμαι σε θέση να κάνω τίποτα. Είναι το χειρότερο πράγμα που μου συνέβη ποτέ», φέρεται εξάλλου να είπε ο Ταρμπ, σύμφωνα με την έκθεση.
Ικανοποίηση από τον Αμερικανό πρόεδρο
Μετά την δημοσιοποίηση των 400 και πλέον σελίδων, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «έχει μια καλή μέρα», τονίζοντας: «Ονομάζεται (απουσία) συνωμοσίας, (απουσία) παρακώλυσης».
«Παρεμπίπτοντος, ποτέ δεν υπήρξε και ποτέ δεν θα υπάρξει» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε μια εκδήλωση με τραυματισμένους στρατιώτες στον Λευκό Οίκο.
«Πρέπει να φθάνουμε στο βάθος τέτοιων πραγμάτων, θα έλεγα, και αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ ξανά… σε άλλον πρόεδρο».
Λίγο νωρίτερα, η ομάδα νομικών συμβούλων του μεγιστάνα ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα αθωώνει τον Τραμπ και δείχνει ότι ενήργησε σωστά όταν απέλυσε τον Τζέιμς Κόμεϊ, τον πρώην διευθυντή του FBI.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας συνιστούν ολοκληρωτική νίκη για τον πρόεδρο… είναι σαφές ότι δεν διαπράχθηκε καμία εγκληματική ενέργεια» τονίζουν οι δικηγόροι του Ρούντι Τζουλιάνι, Τζέι Σεκουλόου, Τζέιν Ράσκιν και Μάρτιν Ράσκιν σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν.
Αναλυτικά η δήλωσή τους είναι η εξής:
Τα αποτελέσματα της έρευνας ισοδυναμούν με ολοκληρωτική νίκη για τον Πρόεδρο. Η έκθεση υπογραμμίζει όσα υποστηρίζαμε από την αρχή, δεν υπήρξε συνωμοσία, δεν υπήρξε παρακώλυση. Έπειτα από μια έρευνα 17 μηνών, καταθέσεις από περίπου 500 μάρτυρες, την έκδοση 2800 κλητεύσεων, την εκτέλεση περί των 500 ενταλμάτων ερευνών, τις εφόδους νωρίς το πρωί, την εξέταση περισσότερων από 1,4 εκατομμυρίων σελίδων εγγράφων και την άνευ προηγουμένου συνεργασία του Προέδρου, είναι σαφές ότι δεν διαπράχθηκε καμία εγκληματική ενέργεια. Τίποτα δεν παρακρατήθηκε. Τίποτα δεν αποκρύφηκε. Τίποτα δεν διεγράφη. Τίποτα δεν καταστράφηκε και τίποτα δεν αποχρωματίστηκε.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της πλειοψηφίας (Ρεπουμπλικάνοι) στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ σημείωσε:
Το έθνος είναι τυχερό που διαθέτει έναν ηγέτη όπως τον Μπιλ Μπαρ προκειμένου να διασφαλίσει τη μέγιστη πιθανή διαφάνεια, την ώρα που προστατεύει προσεκτικά απόρρητο υλικό και νομικά περιορισμένες πληροφορίες των ενόρκων. Όπως όλοι οι συνάδελφοί μου, ανυπομονώ να ξαναμελετήσω την έκθεση.
Στον αντίποδα, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών κι υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα Καμάλα Χάρις σημείωσε σχετικά με την έκθεση Μιούλερ:
Το Κογκρέσο πρέπει να παραλάβει αυτήν την έκθεση, στην πλήρη μορφή της, μαζί με το ανακριτικό υλικό. Ως μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, γνωρίζω ότι η εκδοχή της έκθεσης, με τις επιλεκτικά διαγεγραμμένες πληροφορίες, δεν επαρκεί για το Κογκρέσο προκειμένου να εκπληρώσει την ευθύνη του να έχει μια ουσιαστική επίβλεψη αυτής της έρευνας και των αποφάσεων που έλαβαν αξιωματούχοι της διοίκησης Τραμπ…