Παναγία των Παρισίων: Οι θεωρίες συνωμοσίας και τα μεγάλα ερωτήματα
Για άλλους είναι «θεία δίκη», για κάποιους εμπρησμός. Η συζήτηση για το τι πραγματικά συνέβη στην Παναγία των Παρισίων έχει ανοίξει για τα καλά, αλλά κρίνεται ήδη... αντιπαραγωγική.
«Άγιος Σουλπίκιος, 17 Μαρτίου ( η φωτιά ξεκίνησε από τις ξύλινες πόρτες του ναού, οι οποίες και κάηκαν)... Notre Dame, 15 Απριλίου (η φωτιά ξεκίνησε από την οροφή του ναού όπου και η απόλυτη καταστροφή του παλαιότερου τμήματος)...
Δύο ιστορικής αξίας ναοί για τη Δυτική θρησκεία, παρανάλωμα του πυρός μέσα σε ένα μήνα.... Γιατί δεν με πείθει το "ατύχημα"...??» γράφει χρήστης των social media για να του απαντήσει γνωστή δημοσιογράφος, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά: «Στον Άγιο Σουλπίκιο ήταν εμπρησμός σύμφωνα με τις αρχές. Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι βανδαλισμοί εκκλησιών στη Γαλλία. Μόλις την Πέμπτη απομάκρυναν αγάλματα και άλλα αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας από την Παναγία των Παρισίων για λόγους "συντήρησης"». «Δεν αμφιβάλλω καθόλου για την αιτία της φωτιάς και στην Notre Dame... Δυστυχώς ζούμε μια εποχή πλήρους μετάλλαξης σε όλους τους τομείς και δομές... Λυπάμαι...» συμπληρώνει άλλος χρήστης ενώ ένας ακόμα εκτιμά πως «τίποτα δεν είναι τυχαίο».
Όλα αυτά ενώ οι φλόγες καταστρέφουν το πολιτιστικό και εκκλησιαστικό στολίδι της Ευρώπης και σύμβολο της Γαλλίας χωρίς ουδείς εκείνη τη στιγμή να γνωρίζει ποια είναι η αιτία.
Στο χώρο του διαδικτύου οι θεωρίες συνωμοσίες ταξίδεψαν με ταχύτητα φωτός μέχρι που ξεχύθηκαν στα τηλεοπτικά δίκτυα. Στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι Fox News, ένας δημοσιογράφος διέκοψε στον αέρα έναν αιρετό από το Νειγί (δυτικό Παρίσι) ο οποίος άρχισε να μιλάει για επίθεση στη Γαλλία. Είχε αρχίσει να λέει ότι «οι πολιτικώς ορθοί θα σας κάνουν να πιστέψετε ότι ήταν ατύχημα», όταν ο δημοσιογράφος Σέπαρντ Σμιθ τον έκοψε απότομα: «Δεν θα αρχίσουμε να εικάζουμε εδώ για τα αίτια, τα οποία δεν γνωρίζουμε. Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον και, μάλιστα, είναι αντιπαραγωγικές», τόνισε.
Κάποιοι επιχείρησαν να χρεώσουν εμπρησμό στα «κίτρινα γιλέκα». Άλλοι ειρωνικά, άλλοι καχύποπτα, διαπίστωσαν ότι η πυρκαγιά ανάγκασε τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αναβάλει το πολυαναμενόμενο διάγγελμά του για τα «κίτρινα γιλέκα», εν μέσω κοινωνικής κρίσης. Κάποιες ομάδες «κίτρινων γιλέκων» αποφάσισαν να περιορίσουν προσωρινά τις αναρτήσεις τους στο Facebook, ώστε να μην συνεχιστούν αυτού του είδους οι φήμες, που εξαπλώνονται συνεχώς.
Άλλοι χρήστες του διαδικτύου, υποτιθέμενοι «ειδικοί» στην ανάλυση εικόνων είδαν έναν άνθρωπο ντυμένο με κίτρινο γιλέκο να περπατάει στη φλεγόμενη στέγη του ναού... Δεν ήταν διαδηλωτής, ήταν μόνο ένας... πυροσβέστης. Άλλοι νόμισαν ότι είδαν, στην άλλη άκρη της στέγης, κάποιον να παρατηρεί αποσβολωμένος τις φλόγες: ήταν πράγματι ακίνητος, γιατί δεν ήταν παρά ένα... άγαλμα.
Στο παιχνίδι της συνωμοσιολογίας μπήκαν και δημοσιογράφοι. Συνεργάτης του Time Magazine, έγραψε στο Twitter ότι ένας «φίλος Ιησουίτης» του ανέφερε ότι υπάλληλοι του καθεδρικού έκαναν λόγο για εγκληματική ενέργεια, για εμπρησμό του ναού. Στη συνέχεια όμως διέγραψε την ανάρτηση αυτήν.
Κάποιοι ευφάνταστοι έσπευσαν να πουν ότι οι τρεις πελώριοι ρόδακες της Παναγίας των Παρισίων έσπασαν σε χίλια κομμάτια. Λάθος, σώθηκαν, απάντησε ο εκπρόσωπος του ναού.
Στο Διαδίκτυο, κάποιοι χρήστες θεώρησαν ότι ήταν η φωτιά ήταν η «εκδίκηση» κάποιων για ένα χιουμοριστικό τουίτ που ανήρτησε ένας νεαρός Γάλλος, (με το χαρακτηριστικό όνομα... Ουγκό) με αφορμή μια φωτογραφία της Μέκκας. Ορισμένοι μουσουλμάνοι θεώρησαν την ανάρτηση προσβλητική και ο Ουγκό έχει δεχτεί σωρεία απειλών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Αγωνία για την επόμενη μέρα
Και ενώ η παραφιλολογία καλά κρατεί, τα ερωτήματα που «καίνε» είναι άλλα: πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί η Παναγία των Παρισίων, πόσο θα κοστίσει το έργο και, θα ξαναβρεί άραγε αυτό το αρχιτεκτονικό στολίδι την αίγλη του.
Το κόστος: Θα εξαρτηθεί από το αν θα χρησιμοποιηθούν παραδοσιακές τεχνικές ή νέες τεχνολογίες, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο. Οι δωρεές πιθανότατα θα καλύψουν το ποσό. «Αυτή τη φορά, δεν θα μας λείψουν τα χρήματα», σχολίασε ο δημοσιογράφος Στεφάν Μπερν, γνωστός για τις πολιτιστικές εκπομπές του στη γαλλική τηλεόραση, αναφερόμενος στη δυσκολία να βρεθούν χρηματοδότες για άλλους πολιτιστικούς θησαυρούς που κινδυνεύουν.
Η χρονική διάρκεια: Οι γνώμες διχάζονται. Σύμφωνα με τον Μπερν, θα χρειαστούν «το ελάχιστο δέκα με είκοσι χρόνια», ξεκινώντας από την εκτίμηση των ζημιών μέχρι την πρόσκληση για υποβολή προσφορών. Για τις προκαταρκτικές εργασίες, όπως το καθάρισμα και το στέγνωμα του κτιρίου θα χρειαστεί επίσης χρόνος. Οι ειδικοί σημειώνουν πάντως ότι αφού ολοκληρωθούν όλα αυτά, οι εταιρείες που έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία μπορούν να προχωρήσουν στην αποκατάσταση σχετικά γρήγορα.
Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ζακ Λανγκ ωστόσο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε μια τριετία και να μην τραβήξει για 15-20 χρόνια.
Ασφάλιση: Όσον αφορά την καταβολή αποζημιώσεων και τη μελλοντική ασφάλιση του ναού, η συζήτηση αναμένεται μακρά. Ποιος ευθυνόταν και για ποιο πράγμα ακριβώς; Στα ερωτήματα αυτά προστίθεται και η δυσκολία να καθοριστεί το αίτιο της πυρκαγιάς.
Πότε θα ξανανοίξει για τους επισκέπτες: Το εσωτερικό του καθεδρικού ενδεχομένως θα ανοίξει σχετικά γρήγορα. Θα πρέπει ωστόσο αρχικά να γίνει έλεγχος στις αψίδες για να πιστοποιηθεί η σταθερότητά τους. Αυτό ακριβώς εύχονται οι αρχές, το υπουργείο Πολιτισμού και η επισκοπή, να λειτουργήσει ξανά η εκκλησία για τους πιστούς και τους τουρίστες, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.