ΚΟΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων: Η Ευρώπη θα συνεισφέρει στην αποκατάσταση του καθεδρικού ναού

Παναγία των Παρισίων: Η Ευρώπη θα συνεισφέρει στην αποκατάσταση του καθεδρικού ναού
ΑΠ/ Thibault Camus

Η καταστροφή του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων είναι ένα πλήγμα σε σύσσωμη την Ευρώπη και η Ευρώπη θα συνεισφέρει στην αποκατάστασή του, δήλωσαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ηγέτες της ΕΕ.

«Η Ευρώπη πληγώθηκε. Η Γαλλία πληγώθηκε. Το Παρίσι πληγώθηκε», είπε ενώπιον των ευρωβουλευτών ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υποσχέθηκε την «αλληλεγγύη» της ΕΕ.

Πολλοί ομιλητές που συμμετείχαν σε μια ομάδα συζήτησης με θέμα την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, την περασμένη εβδομάδα, χρησιμοποίησαν την πυρκαγιά ως αφορμή για να υπογραμμίσουν ότι η ΕΕ αντιπροσωπεύει μια κοινή ευρωπαϊκή κοινωνία με βαθιές ρίζες.

«Όλοι μας θρηνούμε λίγο. Η χθεσινή ημέρα ήταν φρικτή για όλους εκείνους που αγαπούν τη Γαλλία και αγαπούν το Παρίσι», δήλωσε ο Γιούνκερ.

«Στις ζωές όλων μας το Παρίσι δεν είναι ένας ουδέτερος τόπος. Είναι ένα μέρος που μας αρέσει να ερωτευόμαστε ξανά. Βλέποντας την πόλη αυτή να βιώνει μια τραγωδία, που δεν είναι μόνο ένα αρχιτεκτόνημα, αλλά αγγίζει και τη ζωή του γαλλικού λαού, να καταστρέφεται από τις φλόγες είναι σπαραξικάρδιο».

Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισήμανε ότι η γενέτειρά του στη Βαλτική, η πόλη Γκντανσκ, ισοπεδώθηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ανοικοδομήθηκε.

«Θέλω να απευθύνω λόγια παρηγοριάς και αλληλεγγύης σε σύσσωμο το γαλλικό έθνος στον απόηχο της τραγωδίας στο Παρίσι», είπε ο Τουσκ.

«Θα τη χτίσετε εκ νέου»

«Επίσης θα ξαναχτίσετε την εκκλησία σας. Από το Στρασβούργο, την γαλλική πρωτεύουσα της ΕΕ, καλώ και τα 28 κράτη-μέλη να συμμετάσχουν σε αυτό το έργο. Γνωρίζω ότι η Γαλλία μπορεί να το κάνει μόνη της αλλά εδώ διακυβεύεται κάτι περισσότερο από την πρακτική βοήθεια. Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων μας έκανε ξανά να αντιληφθούμε ότι δεσμευόμαστε από κάτι πιο σημαντικό και πιο βαθύ από τις συμφωνίες».

Ο Σαϊέντ Κάμαλ, ο Βρετανός ευρωβουλευτής επικεφαλής των Συντηρητικών και υπέρμαχος του Brexit, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να αφήσουμε την πολιτική στην άκρη: «Ελπίζω ότι μπορούμε όλοι συσπειρωθούμε, είτε είμαστε Βρετανοί, είτε Ευρωπαίοι είτε εκτός Ευρώπης, να συσπειρωθούμε και να βάλουμε το λιθαράκι μας σε αυτή την αναστήλωση».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι κάλεσε τους 751 ευρωβουλευτές να δωρίσουν τον ημερήσιο μισθό τους. Απευθυνόμενος στα γαλλικά είπε: «Ως πρώην κάτοικος του Παρισιού, ως Ιταλός, ως Ευρωπαίος, ματώνει η καρδιά μου, όπως όλων μας από αυτό που συνέβη χθες στο Παρίσι».