ΚΟΣΜΟΣ

«Μην σπαταλήσετε χρόνο»: Εξάμηνη παράταση στο Brexit και προειδοποιήσεις από την Ε.Ε.

(AP Photo/Alastair Grant

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης «εξανάγκασαν» τη Μεγάλη Βρετανία να δεχθεί μία εξάμηνη παράταση του Brexit κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής που συγκλήθηκε χθες, Τετάρτη, με θέμα το «διαζύγιο» Λονδίνου – Βρυξελλών. Η απόφαση, όμως, έχει και έναν αστερίσκο: η παράταση που αποφασίστηκε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, θα επανεξεταστεί εντός του Ιουνίου.

Τα επιχειρήματα της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, και η υπόσχεσή της πως η Βουλή των Κοινοτήτων θα βρει – τελικώς – μία λύση και η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ένωση τον Ιούνιο, δεν έπεισαν τους ηγέτες της Ε.Ε.

Χρειάστηκε μία μαραθώνια διαπραγμάτευση για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να καταλήξουν στην εξάμηνη παράταση και, όπως αναφέρει το CNNi, οι Ευρωπαίοι εμφανίστηκαν διαιρεμένοι σχετικά με το πώς πρέπει να χειριστούν το θέμα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος πίεζε για παράταση ενός έτους, επιβεβαίωσε πως η Βρετανία αποδέχθηκε την πρόταση για την έξοδο στις 31 Οκτωβρίου.

«Αυτή η παράταση είναι ευέλικτη, όπως και περίμενα, και λίγο συντομότερη απ’ ότι περίμενα, αλλά είναι αρκετή για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση», σημείωσε ο Τουσκ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την σύνοδο. Παράλληλα, προειδοποίησε τους Βρετανούς πολιτικούς να μην χάσουν χρόνο.

«Μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου, η Μεγάλη Βρετανία θα έχει την ευκαιρία να ανακαλέσει το άρθρο 50 και να ακυρώσει γενικώς το Brexit», υπογράμμισε ο Τουσκ και είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει την ευκαιρία να ξανασκεφτεί την στρατηγική της.

Οι ελπίδες της Μέι και η στάση Μακρόν

Η Μέι ήλπιζε σε μία παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου ώστε να μπορέσει να βρεθεί η «χρυσή τομή» στο Κοινοβούλιό της και να αποφευχθεί η άτακτη έξοδος. Το Ηνωμένο Βασίλειο υποτίθετο να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου, όμως είχε λάβει νέα διορία έως τις 12 Απριλίου.

Τα νέα δεδομένα αυξάνουν την πιθανότητα να διεξαχθούν ευρωεκλογές στη Βρετανία στις 23 Μαΐου, κάτι που η Μέι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούσε καθόλου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, οποίος φαίνεται να μην έχει πλέον υπομονή να χειριστεί το ζήτημα και θέλει να ξεκινήσει την μεταρρύθμιση της Ε.Ε, ήθελε μία συντομότερη παράταση, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είχε δηλώσει πως θα έπρεπε να δοθεί περισσότερος χρόνος στη Βρετανία.

Ο Μακρόν δεν είχε κανέναν λόγο να συμφωνήσει με τη νέα παράταση και ειδικά με μία που «σπρώχνει» την ημερομηνία κατά έξι μήνες, αλλά πρέπει να πείστηκε από τους άλλους ηγέτες.

Ερωτηθείς αν η ενότητα των «27» έχει διαταραχτεί λόγω της στάσης της Γαλλίας, ο Τουσκ σημείωσε πως αυτή φαίνεται στα κοινά συμπεράσματα, και δεν σημαίνει πάντα «ταυτόσημες θέσεις».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε τη σημασία της συμφωνίας των 28 ηγετών να συναντιούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου άτυπα οι υπουργοί των 27 χωρών, χωρίς τη Βρετανία, προκειμένου να προετοιμάσουν τις μελλοντικές πολιτικές. Όπως εξήγησε, το Ηνωμένο Βασίλειο «έπεισε» τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις του.

Σε δύσκολη θέση η Βρετανίδα πρωθυπουργός

Παρότι η απόφαση της συνόδου, που επιτρέπει στην Βρετανία να αποχωρήσει όταν είναι έτοιμη, μοιάζει ευνοϊκή για τη χώρα, η θέση της Μέι είναι πολύ διαφορετική.

Επιστρέφοντας στο Λονδίνο θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οργή των Συντηρητικών, που εμφανίζονταν ενοχλημένοι και από την πιθανότητα της νέας παράτασης. Είναι χαρακτηριστικό πως μερίδα βουλευτών της Βρετανίδας πρωθυπουργού δεν είχε στηρίξει την πρόταση νέας παράτασης και χρειάστηκε η ψήφος την Εργατικών για να περάσει.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου κορυφής, η Μέι σημείωσε πως μπορεί να καταφέρει να περάσει η Συμφωνία Αποχώρησης από το Κοινοβούλιο εγκαίρως για να μην χρειαστεί να συμμετάσχει η χώρα στις ευρωεκλογές.

Αν η Βρετανία καταλήξει σε μία συμφωνία μέχρι τις 22 Μαΐου, η χώρα δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει στην εκλογική διαδικασία.

«Γνωρίζω πως το αίτημά μου για αυτή την παράταση έχει ενοχλήσει εντόνως πολύ κόσμο», είπε η Μέι, επανέλαβε, όμως πως η χώρα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «ήπια και τακτικά».

Με πληροφορίες από: EU gives Britain a Brexit delay and warns: 'Do not waste this time', by Eliza Mackintosh, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης