Brexit: Αντιμέτωπη με τους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα η Μέι
Αντιμέτωπη με τους ευρωπαίους ηγέτες θα βρεθεί σήμερα, Τετάρτη, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα συγκληθεί για το Brexit. Όλες οι πλευρές γνωρίζουν πως ο χρόνος τελειώνει και είναι ανάγκη να βρεθεί μία λύση.
Ο αρχικός σχεδιασμός ανέφερε πως η Μέι θα έβρισκε ένα εναλλακτικό σχέδιο για το «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα εξεταζόταν και – στο αισιόδοξο σενάριο – θα περνούσε από την Βουλή των Κοινοτήτων. Οι συζητήσεις, όμως, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν έχουν αποδώσει καρπούς μέχρι στιγμής και η Μέι προσέρχεται στη σύνοδο με λίγα «όπλα».
Η σύνοδος θα είναι δύσκολη για την Βρετανίδα πρωθυπουργό, αλλά δεν αναμένεται να εξελιχθεί σε πλήρες «ναυάγιο». Αλλά, ακόμη και αν δεν καταποντιστεί η προσπάθειά της σήμερα, την περιμένουν δύσκολες συζητήσεις στη Βρετανία.
Οι διαπραγματεύσεις με τον Κόρμπιν δεν έχουν κάποιο απτό αποτέλεσμα καθώς και οι δύο πλευρές παραμένουν αμετακίνητες από τις θέσεις τους για θέματα όπως η τελωνειακή ένωση μεταξύ Βρετανίας – Ε.Ε.
Μέι και Κόρμπιν θα επιστρέψουν στο τραπέζι των συζητήσεων την Πέμπτη, όπως σημειώνει το CNNi, όμως, υπάρχει μία αίσθηση πως οι διαφορές τους είναι πολύ ουσιαστικές για να μπορέσουν να καταλήξουν σε κοινό έδαφος.
Την ίδια αίσθηση φαίνεται ότι έχουν και οι Ευρωπαίοι, με τους ηγέτες της Ε.Ε. να πιέζουν για μία μακρά παράταση της ημερομηνίας εξόδου – ακόμη και ενός έτους – γιατί δεν διαφαίνεται άμεση συμφωνία.
Τριγμοί στους Τόρις
Η απόφαση της Μέι να αποταθεί στους Εργατικούς για συζητήσεις ώστε να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση προκάλεσε δυσαρέσκεια στις τάξεις των Συντηρητικών, που την κατηγόρησαν για παράδοση του Brexit στα χέρια των Εργατικών (αυτό τουλάχιστον «είδε» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον).
Η προσπάθεια της Ευρώπης να πιέσει για μία μακροπερίοδη παράταση, έχει εντείνει τη δυσαρέσκεια.
Δείγμα της αυξημένης δυσαρέσκειας των Τόρις είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για την νέα παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου. 97 Συντηρητικοί βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση και ακόμη 80 απείχαν από τη διαδικασία, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην αρχηγό τους. Η πρόταση πέρασε με τη βοήθεια των Εργατικών.
Η τελευταία πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο της Μέι είχε κατατεθεί τον προηγούμενο Δεκέμβριο, άρα η Βρετανίδα δεν κινδυνεύει άμεσα (η νομοθεσία ορίζει πως πρέπει να περάσει ένα έτος για να κατατεθεί νέα τέτοια πρόταση). Οι Συντηρητικοί, λοιπόν, δεν έχουν αυτό το «όπλο» στα χέρια τους, όμως, οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Brexit θα συνεχίσουν να ψάχνουν τρόπο να αποχωρήσει η Μέι από την εξουσία ώστε να αναλάβει κάποιος πρωθυπουργός που δεν θα αντιτίθεται σε ένα «διαζύγιο» χωρίς συμφωνία.
Μπορεί να παραιτηθεί η Μέι
Τον προηγούμενο μήνα η Μέι εξέφρασε την πρόθεσή της να παραιτηθεί μόλις ολοκληρωθεί το Brexit.
Η πρόθεσή αυτή όμως δεν ικανοποιεί μερίδα των Τόρις που τονίζουν πως δεν πρέπει να παραμείνει στην εξουσία αν το «διαζύγιο» παραταθεί για μετά τις 30 Ιουνίου.
Αν οι Ευρωπαίοι πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση και ζητήσουν να πραγματοποιηθεί η έξοδος στα τέλη Δεκεμβρίου ή ακόμη και τον επόμενο Μάρτιο, η πίεση που θα δεχθεί η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα είναι τεράστια.
Αλλά πρώτα πρέπει να περάσει το δύσκολο «τεστ» της σημερινής συνόδου.
May's position is looking shakier than ever as Brexit negotiations drag on, by Jane Merrick, CNN