ΚΟΣΜΟΣ

Σαραντάρηδες... παρθένοι: Δημογραφική «βόμβα» για την Ιαπωνία το σύνδρομο αγαμίας

Pixabay

Το πρόβλημα δεν είναι πρόσφατο και δεν μοιάζει να έχει άμεση λύση. Είναι δε, τόσο έντονο ώστε τα ιαπωνικά μίντια έχουν επινοήσει έναν όρο για να το περιγράφουν: Sekkusu shinai shōkōgun, κοινώς σύνδρομο αγαμίας το αποκαλούν για να περιγράψουν τους Ιάπωνες ενήλικους που είναι παρθένοι ή έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για σεξουαλική επαφή.

Το φαινόμενο, σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων και τα υψηλά ποσοστά υπέργηρων πολιτών, συνιστά «δημογραφική βόμβα» για τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και, ταυτοχρόνως, τη μεγαλύτερη πρόκληση για την πολιτική της ηγεσία...

Όπως καταδεικνύει νέα έρευνα, η πιο ολοκληρωμένη στο σύνολο του ιαπωνικού πληθυσμού, σχεδόν ένας στους δέκα ετεροφυλόφιλους σαραντάρηδες, δεν έχει κάνει ακόμη σεξ σε αυτή την ηλικία.

Το ποσοστό των ατόμων και των δύο φύλων χωρίς ολοκληρωμένη ετεροφυλόφιλη σεξουαλική επαφή αυξάνεται διαχρονικά και, μέσα σε σχεδόν 15 χρόνια, έχει διπλασιασθεί, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Πίτερ Ουέντα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "BMC Public Health".

Το 6,2% των γυναικών και το 8,8% των ανδρών ηλικίας 30 έως 34 ετών είχαν δηλώσει παρθένοι το 1987, ενώ το 2015 τα ποσοστά αυτά είχαν αυξηθεί σε 11,9% και 12,7% αντίστοιχα. Στην ηλικιακή ομάδα 35 έως 39 ετών, ενώ το 1992 μόνο το 4% των γυναικών και το 5,5% των ανδρών ανέφεραν ότι δεν είχαν έως τότε καμία σεξουαλική επαφή, το 2015 τα ποσοστά είχαν αυξηθεί σε 8,9% για τις γυναίκες και 9,5% για τους άνδρες αντίστοιχα.

Συνολικά, μεταξύ των γυναικών 18 έως 39 ετών, το 2015 περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες (24,6%) και ένας στους τέσσερις άνδρες (25,8%) δεν είχαν κάνει ποτέ σεξ, περισσότεροι από όσοι το 1992 (21,7% και 20% αντίστοιχα).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες είναι πιθανότερο να κάνουν τελικά σεξ, αν έχουν μόνιμη και πλήρη απασχόληση και αν ζουν σε μεγάλη πόλη. Οι οικονομικά ασθενέστεροι έχουν 10 έως 20 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μείνουν παρθένοι μέχρι τα 40 τους. «Η σεξουαλική απειρία είναι τουλάχιστον εν μέρει κοινωνικοοικονομικό ζήτημα για τους άνδρες. Εν ολίγοις, το χρήμα 'μιλάει'», δήλωσε ο ερευνητής Σάιρους Γκαζναβί.

Οι γυναίκες στην Ιαπωνία είναι πιθανότερο να μη μείνουν παρθένες αν έχουν χαμηλά προσωπικά εισοδήματα, εν μέρει επειδή οι παντρεμένες άμισθες νοικοκυρές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν σεξ.

Ωρολογιακή «βόμβα» το δημογραφικό

Δεδομένου πως πάνω από το 20% του ιαπωνικού πληθυσμού είναι άνω των 65 χρόνων, η Ιαπωνία θεωρείται ήδη ένα «υπέργηρο» έθνος. Μόλις 946.060 μωρά γεννήθηκαν το 2017, ιστορικό χαμηλό από την αρχή καταγραφής αρχείων, το 1899.

Όπως εξηγεί η Kukhee Choo, καθηγήτρια σπουδών Μέσων Ενημέρωσης στο πανεπιστήμιο του Τόκιο – η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα – η μείωση αυτή συνεπάγεται τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού που καλείται να συντηρεί το κοινωνικό κράτος.

Παρά την τεράστια βιομηχανία πορνό, η συζήτηση για το σεξ παραμένει ταμπού: «Το σεξ θεωρείται ‘βρώμικο’ και εκμαυλιστικό στην Ιαπωνία», εξηγεί η Choo, παραδεχόμενη πως «οι μαθητές μου αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν τις λέξεις ‘πέος’ ή ‘αιδοίο’ κι αν μία γυναίκα εκφράζει κάποιου είδους εμπειρία ή ενδιαφέρον για το σεξ, θεωρείται εύκολα… μοιχαλίδα. Ούτε οι άνδρες μιλούν γι’αυτά».

Η Choo υπερθεματίζει, ωστόσο, στο ζήτημα των σεξουαλικών επιλογών και τη διαφορετική ερμηνεία τους κατά περίπτωση: «Κάποιοι άνθρωποι βρίσκονται σε σχέση αλλά δεν κάνουν σεξ. Κάποιοι άλλοι δεν έχουν σχέση γιατί δεν θέλουν να είναι σεξουαλικά ενεργοί. Όλα αυτά συμβαίνουν ταυτόχρονα μεταξύ νέων ανθρώπων στην Ιαπωνία».

Σύμφωνα με τον Ουέντα, πάντως, οι ετεροφυλόφιλοι παρθένοι που συμμετείχαν στην έρευνα, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους σε ένα μελλοντικό γάμο, υπαινισσόμενοι πως η σεξουαλική απειρία δεν είναι από επιλογή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης