ΚΟΣΜΟΣ

Fake news για άνοιγμα συνόρων στον Έβρο - 1.000 συλλήψεις στην Αδριανούπολη μέσα σε 24 ώρες

Fake news για άνοιγμα συνόρων στον Έβρο - 1.000 συλλήψεις στην Αδριανούπολη μέσα σε 24 ώρες
Φωτογραφία αρχείου (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ιδιαίτερη… κίνηση παρατηρείται για ακόμη μια φορά στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στον Έβρο, με τουρκικά ΜΜΕ να υπογραμμίζουν ότι αποτελούν πλέον το πιο δημοφιλές «μονοπάτι» των διακινητών που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο προσφύγων και μεταναστών.

Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Sabah στην αγγλική έκδοσή της, τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν 16.318 μετανάστες από το να περάσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα τους τρεις πρώτους μήνες του 2019. Και, όπως τονίζει η ίδια εφημερίδα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Ενδεικτικό είναι πως μόνο την Κυριακή, οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν περί τους 1.000 πρόσφυγες.

Μάλιστα, ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ γράφουν πως οι άνθρωποι αυτοί αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Αδριανούπολη επειδή άκουσαν πως οι τουρκικές Αρχές θα τους επιτρέψουν να περάσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα -μια είδηση που δεν ισχύει.

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχα fake news έβαλαν «φωτιά» στα Διαβατά την περασμένη εβδομάδα, με πρόσφυγες και μετανάστες να συγκρούονται με την αστυνομία μετά από πληροφορίες για άνοιγμα συνόρων.

Το παράνομο ταξίδι προς την Ελλάδα

Οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν σε πόλεις κοντά στα σύνορα ή την Αδριανούπολη με λεωφορεία. Από εκεί, χωρίζονται σε μικρές ομάδες και περπατούν στα μονοπάτια. Εν ανάγκη, κρύβονται μέσα σε θάμνους ή περιβόλια για να μην γίνουν αντιληπτοί από τις Αρχές.

Ωστόσο, λίγοι καταφέρνουν τελικά να φτάσουν στον Έβρο και να περάσουν τα σύνορα. Οι ελάχιστοι «τυχεροί» προσπαθούν να περάσουν τον Έβρο με βάρκες ή μέσα στην απόγνωσή τους, ακόμη και κολυμπώντας.

Αρκετοί «μπλοκάρονται» πριν ακόμη αποχωρήσουν από το κέντρο της Αδριανούπολης, όπου αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή για να σταματήσουν ομάδες προσφύγων ή μεταναστών που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν με τα πόδια προς τα σύνορα.

Οποιοσδήποτε εντοπίζεται χωρίς διαβατήριο ή τα απαραίτητα έγγραφα προσάγεται να οδηγείται στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.

Πάντα σύμφωνα με την Sabah, πρόσφυγες και μετανάστες έχουν δημιουργήσει ομάδες σε κοινωνικά δίκτυα για να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τα παράνομα μονοπάτια προς την Ελλάδα. Ορισμένοι δίνουν συμβουλές για το πώς μπορούν οι πρόσφυγες και μετανάστες να αποφύγουν τους ελέγχους και τις Αρχές ενώ άλλοι μοιράζονται τηλέφωνα διακινητών και τον «τιμοκατάλογο».

Τα στοιχεία των τουρκικών Αρχών δείχνουν πως ως επί το πλείστον πρόκειται για Πακιστανούς και Αφγανούς πολίτες ενώ υπάρχουν και αρκετοί Σύροι που προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα.

Παρότι τα χερσαία σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας αστυνομεύονται καλύτερα από το Αιγαίο, όπου Τουρκία και Ελλάδα δυσκολεύονται να σταματήσουν τα πλοιάρια που ξεκινούν από τις ακτές της γειτονικής χώρας με προορισμό κάποιο ελληνικό νησί, πρόσφυγες και μετανάστες φαίνεται πως προτιμούν το τελευταίο διάστημα αυτό το ταξίδι.