«Κώδωνας κινδύνου» για νέα γρίπη των χοίρων
Συναγερμός έχει σημάνει στις ιατρικές αρχές της Κίνας, με τους επιστήμονες της χώρας να εντοπίζουν νέο στέλεχος της γρίπης των χοίρων, το οποίο μεταδίδεται στον άνθρωπο, κάτι που μπορεί να δημιουργεί ακόμα και ενδεχόμενα πανδημίας.
Πρόκειται για μία παραλλαγή του ιού Α/Η1Ν1 και συγκεκριμένα για τον ιό ΕΑΗ1Ν1, ο οποίος, σύμφωνα με τους κινέζους ερευνητές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τον ανθρώπινο οργανισμό, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύει το PNAS, οι ερευνητές, από τον Αύγουστο του 2010 έως τον Μάρτιο του 2013, εξέτασαν 26.427 χοίρους σε δέκα επαρχίες της χώρας αναζητώντας διάφορες παραλλαγές του ιού και κατάφεραν να απομονώσουν 228, εκ των οποίων οι 139 ανήκαν στην οικογένεια ΕΑΗ1Ν1.
Οι τύποι των ιών παρουσιάζονταν με πέντε διαφορετικούς τύπους και έφεραν δύο τύπους αντιγόνων, δηλαδή πρωτεϊνών οι οποίες αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να επιτεθεί στον ιό με αντισώματα.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι δύο τύποι αντιγόνων διαφέρουν από αυτούς που έχει ο Η1Ν1, κάτι που σημαίνει πως τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του Η1Ν1 δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ΕΑΗ1Ν1.
Παράλληλα, ελλοχεύει ο κίνδυνος πανδημίας καθώς ο ΕΑΗ1Ν1 ενώνεται με προνομιακό τρόπο με τους υποδοχείς που φέρουν τα ανθρώπινα κύτταρα με αποτέλεσμα ο οργανισμός του ανθρώπου να είναι επί της ουσίας απροετοίμαστος.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, κανένας οργανισμός δεν έχει αντισώματα ικανά να καταστρέψουν τους ιούς με αντιγόνα του πρώτου τύπου, ενώ αποτελεσματικά αντισώματα για τους ιούς με αντιγόνα του δεύτερου τύπου έχει μόνο το 3,6% των παιδιών και το 13,4% των ηλικιωμένων. Οι ενδιάμεσες ηλικίες από την άλλη δεν έχουν καθόλου.
Τέλος, ένας ακόμα λόγος που κάνει τους ερευνητές να ανησυχούν είναι η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού, καθώς οι δοκιμές στα πειραματόζωα έδειξαν ότι 9 στις 10 φορές μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων της αναπνοής.