ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Το θρίλερ καλά κρατεί - Άκαρπη η ιστορική συνάντηση της Μέι με τον Κόρμπιν

EPA/STRINGER / POOL UK OUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άκαρπες αποδείχθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι και του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, οι οποίοι συναντήθηκαν νωρίτερα, σήμερα, Τετάρτη για να εκπονήσουν  έναν συμβιβασμό για το Brexit. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε περαιτέρω συνομιλίες. 

Όπως ανέφερε ο Κόρμπιν, η συζήτηση δεν πήγε όπως ήλπιζε, χαρακτηρίζοντάς την «εποικοδομητική αλλά χωρίς κατάληξη».

«Είχαμε μια συζήτηση η οποία δεν επέφερε κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή όπως περίμενα, αλλά θα συνεχίσουμε και αύριο το πρωί κάποιες συζητήσεις για να κοιτάξουμε μερικά από τα τεχνικά ζητήματα», ανέφερε ο Κόρμπιν.

«Θέλουμε να επιτύχουμε μια τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στην αγορά και, ειδικότερα, συζητήσαμε τη δυναμική ρυθμιστική ευθυγράμμιση που εγγυάται τουλάχιστον τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για το περιβάλλον, καθώς και για τους καταναλωτές και δικαιώματα απασχόλησης», συμπλήρωσε, σχετικά με τη θέση των Εργατικών που παρουσίασε στη Μέι.

«Οι συνομιλίες σήμερα ήταν εποικοδομητικές, και οι δύο πλευρές επέδειξαν ευελιξία και δεσμεύτηκαν να δώσουν τέλος στην τρέχουσα αβεβαιότητα γύρω από το Brexit. Συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα εργασίας που διασφαλίζει ότι θα ανταποκριθούμε με επιτυχία (στην απόφαση) του βρετανικού λαού, προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας και την ασφάλεια», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Είχανμε εποικοδομητικές διερευνητικές συζητήσεις για το πώς να σπάσουμε το αδιέξοδο του Brexit. Συμφώνησαμε σε ένα πρόγραμμα εργασίας μεταξύ των ομάδων τους ώστε να εξερευνήσουμε το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας», δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος των Εργατικών.

Τον Τζέρεμι Κόρμπιν συνόδευαν ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κέιρ Στάρμερ, η σκιώδης υπουργός επιχειρηματικότητας, Ρεμπέκα Λονγκ - Μπέιλι και ο υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας, Νικ Μπράουν, όπως και ο διευθυντής επικοινωνίας και στρατηγικής του Κόρμπιν.

Η κάθε πλευρά θα ορίσει μία διαπραγματευτική ομάδα, και θα συναντηθούν σήμερα και αύριο για να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα εργασίας.

Η πρωθυπουργός Μέι είχε επίσης συνάντηση με την ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον, η οποία εξέφρασε ανησυχία ότι «η βιασύνη για έναν συμβιβασμό θα οδηγήσει σε έναν κακό συμβιβασμό».

Την ίδια ώρα, η Βουλή των Κοινοτήτων αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία μίας έδρας, που ανήκε στον πρόεδρο του σώματος, να μην υπάρξει τρίτος γύρος «ενδεικτικών ψηφοφοριών», όπου οι βουλευτές εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις για το Brexit.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει προθεσμία μέχρι τις 12 Απριλίου να προτείνει ένα νέο σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο – φυσικά – πρέπει να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ. Σε περίπτωση που το σχέδιο απορριφθεί, τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει το «σκληρό» Brexit.

Πιέσεις στον Κόρμπιν για δεύτερο δημοψήφισμα από μέλη του κόμματός του

Ο Κόρμπιν δέχεται πιέσεις από μέλη του κόμματός του, προκειμένου να θέσει ως προϋπόθεση για την αποδοχή οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit με την Τερέζα Μέι, την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Σε ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στον Κόρμπιν 11 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, θεωρούν ότι το αίτημά τους είναι αναγκαίο και υποστηρίζουν ότι θα ήταν παράδοξο να μην επιμείνει σε αυτό στις συνομιλίες του με την πρωθυπουργό. Παρόμοια επιστολή έστειλε και η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, Έμιλι Θόρνμπερι, στην οποία επισημαίνει ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε άλλη απόφαση – εκτός από ένα επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα – που θα στρέφονταν ενάντια στην απόφαση του συνεδρίου των Εργατικών, θα πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία στο σκιώδες υπουργικό συμβούλιο.

Σημαντικά στελέχη των Εργατικών, πιστεύουν ότι ένα νέο δημοψήφισμα δεν συμπεριλαμβάνεται στα αιτήματα των συνομιλιών και ότι η συμφωνία που υποστηρίζει το κόμμα δεν απαιτεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Αλλά και το συνδικάτο εργαζομένων Unison, ζήτησε επίσης δημοψήφισμα για τη συμφωνία του Brexit και διεξαγωγή εκλογών, αλλά μέχρι τότε να εφαρμοστεί το σχέδιο στο πρότυπο της Νορβηγίας, που θα επιτρέψει τη χώρα να παραμείνει σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και στην ενιαία αγορά.

Επιπλέον, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, εξέφρασε ανησυχία ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ενδέχεται να αποσύρει την υποστήριξή του σε ένα νέο δημοψήφισμα και παρατήρησε την «διάσπαση σε υψηλό επίπεδο στο κόμμα των Εργατικών» για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Ελπίζω να μείνουν πιστοί στην δέσμευσή τους. Πιστεύω ότι εάν γίνει αντιληπτό ότι οι Εργατικοί έχουν ξεπουληθεί φτηνά σε ό,τι αφορά το επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα και δεν προστατέψουν τα συμφέροντα της Σκωτίας, τότε εκτιμώ ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα στην Σκωτία» είπε σε δηλώσεις της έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Δεύτερο δημοψήφισμα ζητά η αντιπολίτευση

Κοινή ανακοίνωση, με την οποία ζητούν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, εξέδωσαν τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης - Εθνικό Κόμμα Σκοτίας, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, Πράσινοι, Plaid Ουαλίας και η Ανεξάρτητη Ομάδα - μετά από συνάντηση που πραγματοποίησαν για τις εξελίξεις στο Brexit.

Στην ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι προτεραιότητα, εν μέσω της κρίσης του Brexit, είναι να τεθεί το θέμα στους πολίτες με ένα δημοψήφισμα, που θα έχει την επιλογή της παραμονής στο ψηφοδέλτιο, ενώ οποιοσδήποτε συμβιβασμός επιτευχθεί θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους πολίτες, μαζί με την διατήρηση της επιλογής για ανάκληση του άρθρου 50. «Συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει ένα καλό Brexit και ότι οι πολίτες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθούν σε χειρότερη κατάσταση», αναφέρουν.

Γιούνκερ: Η ΕΕ πρέπει να αποδεχτεί παράταση του Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδεχτεί μια παράταση στο Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης πριν από τις 12 Απριλίου, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σήμερα, Τετάρτη, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για έναρξη συζητήσεων με το Εργατικό Κόμμα προκειμένου να καταστεί δυνατή η έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε σήμερα ότι η όποια παράταση δοθεί εκ νέου στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τη 12η Απριλίου, προκειμένου να μην τεθεί εν αμφιβόλω η «καλή διεξαγωγή των ευρωεκλογών και να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ».

«Βάσει των δηλώσεων της Βρετανίδας πρωθυπουργού χθες το βράδυ, θεωρώ ότι έχουμε λίγες ημέρες παραπάνω εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης με βιώσιμη πλειοψηφία έως τις 12 Απριλίου, η ΕΕ πρέπει από την πλευρά της να αποδεχτεί μία παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου», υπογράμμισε ενώπιον των ευρωβουλευτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης