Η ESA αναζητά μία «γήινη φωνή» για να την στείλει στον... Άρη
Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ξεκινά έναν ανοιχτό διαγωνισμό και δίνει περιθώριο έως τις 20 Απριλίου σε όσους ενδιαφέρονται να στείλουν ένα ηχογραφημένο μήνυμα στον… Άρη.
Έντεκα ηχογραφημένα μηνύματα διάρκειας 30 δευτερολέπτων θα επιλεγούν για να σταλούν στον Άρη με αυτήν την αποστολή. Μόνο ένα θα μεταδοθεί στη Γη και θα χρησιμοποιηθεί στις δοκιμές ενός επιστημονικού οργάνου.
Οι Γήινοι που ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα πρέπει να στείλουν το ηχογραφημένο μήνυμά τους στον ιστότοπο mars.vesmir.cz, της τσεχικής επιστημονικής επιθεώρησης Vesmir.
«Μπορείτε να ηχογραφήσετε οτιδήποτε, για παράδειγμα μουσική με λόγια, μηνύματα ή απλούς ήχους. Θα προτιμούσαμε πρωτότυπα μηνύματα, εκείνα που θα μεταφέρουν ένα μήνυμα για τον σημερινό κόσμο και την ανθρωπότητα. Τα προσβλητικά, χυδαία ή μπανάλ σχόλια απορρίπτονται» σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο ρωσικός πύραυλος Proton-M πρόκειται να εκτοξευτεί στα μέσα του 2020 με σκοπό να φτάσει στον Άρη το επόμενο έτος. Ο πύραυλος θα μεταφέρει μια ρωσική εξέδρα προσεδάφισης καθώς και ένα ευρωπαϊκό ρομπότ το οποίο θα προσπαθήσει να εξακριβώσει αν στο παρελθόν ο πλανήτης φιλοξενούσε ζωή και να βρει τα ίχνη της.
Η πλατφόρμα Καζατσόκ εξάλλου θα περιλαμβάνει ένα τσεχικό όργανο μέτρησης το οποίο θα ερευνήσει αν υπάρχουν αστραπές στον Άρη, μετρώντας τις αυξομειώσεις του μαγνητικού πεδίου στην κλίμακα των ακουστικών συχνοτήτων.
«Χρειάζεται να αποθηκεύσουμε δεδομένα στη μνήμη του οργάνου για να τα αναμεταδίδουμε στη Γη και να επαληεύθουμε ότι λειτουργεί καλά. Αντί να τα επιλέξουμε στην τύχη, επωφεληθήκαμε από την ευκαιρία αυτή για να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό» εξήγησε ο Αντρέι Σαντόλικ, υπεύθυνος για το συγκεκριμένο όργανο.
Ο διαγωνισμός αυτός είναι «ένας δημιουργικός τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι το όργανο λειτουργεί σωστά. Ελπίζουμε ότι θα εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους για να μας ακολουθήσουν στην αναζήτηση ιχνών ζωής στον Άρη», δήλωσε εξάλλου ο Χόρχε Βάγκο, ο επιστημονικός υπεύθυνος του ρομπότ του Exomars που έχει βαφτιστεί «Ρόζαλιντ Φράνκλιν».