ΚΟΣΜΟΣ

Η τελευταία «ζαριά» της Μέι: Πώς μπορεί να λυθεί το αδιέξοδο του Brexit;

AP Photo/Frank Augstein

Ένα ιδιαίτερα δύσκολο Σαββατοκύριακο περνάει, όπως όλα δείχνουν, η Τερέζα Μέι, η οποία επιχειρεί να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής της μετά από την τρίτη ήττα που υπέστη στο κοινοβούλιο η πρότασή της για το Brexit.

Με την αντίστροφη μέτρηση για τη 12η Απριλίου να έχει ήδη ξεκινήσει, τόσο η Βρετανίδα πρωθυπουργός όσο και το κοινοβούλιο της χώρας έχουν όλο και λιγότερα περιθώρια ελιγμών…

Το ενδεχόμενο η Τερέζα Μέι να επιχειρήσει να περάσει τη συμφωνία της για τέταρτη φορά από το κοινοβούλιο παραμένει ανοιχτό, με πληροφορίες να αναφέρουν πως το επικρατέστερο σενάριο είναι να διενεργηθεί κατ’ αντιπαράθεση ψηφοφορία με το πιο δημοφιλές εναλλακτικό σενάριο για το «διαζύγιο» -αυτό δηλαδή που θα προκρίνουν οι Βρετανοί νομοθέτες στις ψηφοφορίες των επόμενων ημερών.

Ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, οι «αριθμοί» δεν φαίνεται να βγαίνουν… Όπως σημειώνει το CNNi σε ανάλυσή του, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Τερέζα Μέι μπορεί να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Έτσι, η Βρετανίδα πρωθυπουργός φαίνεται πως εξετάζει και ένα ακόμη ενδεχόμενο: αυτό της προκήρυξης πρόωρων εκλογών στη χώρα.

Πριν από δύο χρόνια, η συνήθως συνετή πολιτικός αποφάσισε να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες κάλπες, με την ελπίδα να καταφέρει να ισχυροποιήσει την αυτοδυναμία της.

Και παρότι πολιτικά η σκέψη της ήταν ορθή, τελικώς η Τερέζα Μέι δεν κατάφερε να κερδίσει το «στοίχημα», με αποτέλεσμα το συντηρητικό κόμμα να βγει ακόμη πιο αποδυναμωμένο από την εκλογική διαδικασία.

Το σημερινό αδιέξοδο στη βρετανική βουλή, όπως και κάθε πολιτική ήττα της πρωθυπουργού τους τελευταίους μήνες, οφείλεται στην απόφαση της κ. Μέι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές προ διετίας.

Δεν είναι λοιπόν παράλογο η Βρετανίδα πρωθυπουργός να διστάζει, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα αναγκαστεί τελικώς να στήσει κάλπες.

Η μοναδική λύση;

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά την ήττα της Παρασκευής, η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί πως θα αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές.

Μια τέτοια κίνηση θα χαροποιήσει ιδιαίτερα το Εργατικό κόμμα και τον ηγέτη του Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς ζητούν εκλογές εδώ και μήνες -κατά βάση γιατί γνωρίζουν πως θα βγουν ενισχυμένοι από τη διαδικασία.

Οι Συντηρητικοί είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί απέναντι στο ενδεχόμενο των εκλογών, φοβούμενοι πως το κόμμα τους θα αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, το ενδεχόμενο οι Εργατικοί να αναδειχτούν το πρώτο κόμμα των εκλογών.

Την ίδια ώρα, οι πρόωρες κάλπες θα περιπλέξουν την αποχώρηση της κ. Μέι από τον πρωθυπουργικό θώκο -κάτι που επιθυμούν οι συντηρητικοί.

Την περασμένη Τετάρτη, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πάρει με το μέρος της τους «αντάρτες» του κόμματός της, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί από το αξίωμά της εφόσον η πρότασή της εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Σε περίπτωση εκλογών, όμως, τι θα συμβεί; Θα οδηγήσει εκείνη το κόμμα σε εκλογές και θα αποχωρήσει από την ηγεσία των Τόρις εάν τελικώς ηττηθεί;

Ή μήπως η Μέι και οι στενοί της συνεργάτες πιστεύουν πως μπορεί να κερδίσει τις εκλογές και να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία που αναζητούσε πριν από δύο χρόνια;

Άρση αδιεξόδου

Το πιο σημαντικό ερώτημα που γεννάται, ωστόσο, είναι εάν οι εκλογές θα μπορέσουν να άρουν το σημερινό αδιέξοδο.

Και αυτό γιατί ο φόβος να μην καταφέρει κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα να κερδίσει την αυτοδυναμία είναι πολύ πραγματικός…

Υπάρχει, όμως, ένα επιχείρημα υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών, με ορισμένους να ισχυρίζονται πως η προσφυγή στις κάλπες όχι μόνο θα άρει το σημερινό αδιέξοδο αλλά μπορεί να αποδειχτεί και ευνοϊκή για τα συμφέροντα της χώρας.

Γιατί;

Στις εκλογές του 2017, το Brexit έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις προεκλογικές καμπάνιες. Εκείνη την περίοδο, όμως, το Brexit ήταν ακόμη μια αφηρημένη έννοια, καθώς δεν υπήρχε καμία συμφωνία στο «τραπέζι».

Οι ψηφοφόροι, λοιπόν, βάσισαν τις επιλογές τους σε άλλα κριτήρια, όπως την αξιοπιστία κάθε κόμματος και τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.

Και αυτό είναι που «πληρώνει» η χώρα σήμερα, καθώς το κάθε κόμμα μεταφράζει αυθαίρετα τη βούληση του βρετανικού λαού, ισχυριζόμενο ότι ότι ο κόσμος θέλει το τάδε ή το δείνα είδος Brexit.

Σε περίπτωση που προκηρύσσονταν εκλογές σήμερα, όμως, το κάθε κόμμα θα υποχρεωνόταν να ξεκαθαρίσει τη θέση του όσον αφορά στο Brexit και να αποκαλύψει τις προθέσεις του.

Έτσι, οι ψηφοφόροι επιλέγοντας κόμμα θα επέλεγαν αυτόματα και την επόμενη ημέρα του Brexit -για παράδειγμα μια συμφωνία τύπου Μέι, ένα «μαλακό» Brexit ή δεύτερο δημοψήφισμα.

Με αυτό τον τρόπο, ακόμη και αν κανένα κόμμα δεν καταφέρει να κερδίσει την αυτοδυναμία, η «φωνή» του λαού θα ακουστεί και τα κόμματα θα αναγκαστούν να κινηθούν προς την κατεύθυνση που θα δείξει η πλειοψηφία.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016, Βρετανοί νομοθέτες συνεχίζουν να αμφισβητούν τη θέληση του βρετανικού λαού.

Οι δημοσκοπήσεις, διαδικτυακά ψηφίσματα για δεύτερο δημοψήφισμα αλλά και διαμαρτυρίες «θολώνουν» το τοπίο, με αποτέλεσμα οι Βρετανοί νομοθέτες να διστάζουν να πάρουν σαφή θέση.

Οι εκλογές, όμως, θα επιτρέψουν στους Βρετανούς να πάρουν τη διαπραγμάτευση για το Brexit στα χέρια τους και η χώρα θα προχωρήσει επιτέλους μπροστά -όποια και αν είναι τελικά η απόφαση του λαού.

Now more than ever, Britain needs a general election

Analysis by Jane Merrick, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης