Υψίπεδα του Γκολάν: Προάγγελος της συμφωνίας του αιώνα η απόφαση Τραμπ;
Η αναγνώριση εκ μέρους των ΗΠΑ της κυριαρχίας του Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν μπορεί να είναι ο προάγγελος της «συμφωνίας του αιώνα», την οποία προωθούν οι ΗΠΑ όσον αφορά στη διευθέτηση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, υποστήριξε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Προς τον παρόν μόλις και αρχίζουμε να βλέπουμε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει υποστεί κάποιο σοκ, σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζουν οι εταίροι της στο ΝΑΤΟ το διεθνές δίκαιο και άμεσα στην περιοχή, παρότι εμείς δεν έχουμε αρχίσει ακόμα να συζητάμε την κύρια έκπληξη και συγκεκριμένα αυτή τη "συμφωνία του αιώνα", την οποία μας υπόσχεται η Ουάσιγκτον. Ίσως, αυτό να είναι και ο προάγγελος εκείνης της ίδιας έκπληξης, την οποία σε όλους εμάς έχουν υποσχεθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ζαχάροβα μιλώντας στην εκπομπή «60 λεπτά» του καναλιού ‘Ρωσία-1’».
Υψίπεδα του Γκολάν: Η γεωστρατηγική σημασία της περιοχής και οι συνέπειες της απόφασης Τραμπ
Οι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ απορρίπτουν την αναγνώριση του Γκολάν ως εδάφους του Ισραήλ
Την ίδια ώρα Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο και Πολωνία, οι ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διαμηνύουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, ότι απορρίπτουν την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν.
Κατ' εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ "δεν θα αναγνωρίσουμε την κυριαρχία του Ισραήλ στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη, από τον Ιούνιο του 1967, συμπεριλαμβανομένων των Υψιπέδων του Γκολάν" ανέφεραν οι πρεσβευτές των χωρών αυτών.
"Δεν θεωρούμε ότι (το Γκολάν) αποτελεί τμήμα του εδάφους του κράτους του Ισραήλ" (...) και "η προσάρτηση ενός εδάφους διά της βίας απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο", υπενθύμισαν, τονίζοντας ότι "κάθε διακήρυξη αναφορικά με τη μονομερή αλλαγή των συνόρων αντιτίθεται στους κανόνες της διεθνούς τάξης και του Χάρτη του ΟΗΕ".
Πολλές άλλες χώρες έχουν επίσης εκφράσει τη διαφωνία τους με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει το Γκολάν ως έδαφος του Ισραήλ, καθώς θεωρούν ότι ανήκει στη Συρία. Η αμερικανική απόφαση συνιστά "μια πολύ σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου" και "είναι απολύτως απαράδεκτη", τόνισε χαρακτηριστικά η Ινδονησία.
"Η Συρία έχει το δικαίωμα να ανακτήσει το έδαφος αυτό", επέμεινε το Κουβέιτ, ενώ η Νότια Αφρική εξέφρασε σοβαρή "ανησυχία" για την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στο θέμα αυτό.
Καταδικάζουν και οι χώρες του Κόλπου
Την ίδια ώρα, οι χώρες του Κόλπου καταδίκασαν την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει στην περιφερειακή σταθερότητα.
«Οι απόπειρες επιβολής τετελεσμένων δεν αλλάζουν τα γεγονότα», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Σαουδική Αραβία, χαρακτηρίζοντας το τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν που βρίσκεται υπό ισραηλινό έλεγχο «κατεχόμενη συριακή αραβική γη», όπως αναφέρεται σε «αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας».
«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έχει εκφράσει την έντονη απόρριψή του και την καταδίκη του για την ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική κυβέρνηση με την οποία αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των κατεχόμενων συριακών Υψιπέδων του Γκολάν», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Ριάντ.
Το Κουβέιτ εξέφρασε επίσης «τη λύπη και την ανησυχία του» για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο KUNA επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του Μπαχρέιν. Το βασίλειο, όπου ελλιμενίζεται ο 5ος Στόλος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, καθιστά σαφές ότι θεωρεί τα Υψίπεδα του Γκολάν κατεχόμενο συριακό έδαφος.
Εξάλλου το Κατάρ ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει την κατοχή των Υψιπέδων του Γκολάν και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς αποφάσεις.
Και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν πάντως την απόφαση της Ουάσινγκτον, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ κατέλαβε μεγάλο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967 και το προσάρτησε το 1981, κίνηση που η διεθνής κοινότητα ουδέποτε αναγνώρισε.
ΟΗΕ: Το καθεστώς στα υψίπεδα του Γκολάν δεν έχει αλλάξει
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι «σαφής ότι το καθεστώς του Γκολάν δεν έχει αλλάξει», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς, στον απόηχο της αναγνώρισης από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ των Υψίπεδων του Γκολάν ως ισραηλινό έδαφος.
«Η πολιτική των ΗΕ στο Γκολάν αντικατοπτρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και αυτή η πολιτική δεν έχει αλλάξει» επισήμανε ο Ντουζαρίτς.
Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που είχε υιοθετηθεί ομόφωνα από το 15μελές σώμα το 1981, προέβλεπε ότι «η απόφαση του Ισραήλ να επιβάλει τους νόμους του, τη δικαιοδοσία του και τη διοίκησή του στα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν είναι άκυρη και χωρίς διεθνή νομική επίδραση».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έχει επίσης διατυπώσει, μέσω του εκπροσώπου του, τη «βαθιά ανησυχία» του για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ προέτρεψε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.
Τσαβούσογλου: Eκλογικό δώρο στον Νετανιάχου
Η αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν φαίνεται πως είναι «εκλογικό δώρο» προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Η υπογραφή του (Ντόναλντ) Τραμπ αποτελεί πρακτικά ένα εκλογικό δώρο προς τον (Μπενιαμίν) Νετανιάχου που αντιμετωπίζει δυσκολίες πριν από τις εκλογές» υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Αττάλεια.
«Ό,τι κι αν κάνετε (για τον Νετανιάχου), που διχάζει ακόμα και τον ίδιο του τον λαό, που βομβαρδίζει τη Γάζα, σήμερα, όπως μπορείτε να δείτε, για αυτόν τον τύραννο, δεν θα υπάρχουν πλεονεκτήματα. Οι προσπάθειες της Αμερικής είναι μάταιες» συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Η απόφαση της Ουάσιγκτον για το Γκολάν ελήφθη 15 ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου.
Σε μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας επισημαίνεται μεταξύ άλλων:
«Αυτή η ατυχής απόφαση… καταδεικνύει ότι η αμερικανική διοίκηση συνεχίζει την προσέγγισή της να αποτελεί μέρος του προβλήματος, παρά μέρος της λύσης στη Μέση Ανατολή».
Διαδηλώσεις για τα Υψίπεδα του Γκολάν
Σε μια άλλη εξέλιξη, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις της Συρίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της ισραηλινής κυριαρχίας στο κατεχόμενο και προσαρτημένο (από το Ισραήλ) τμήμα των Υψιπέδων Γκολάν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες Δευτέρα στο Λευκό Οίκο, παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, διάταγμα που αναγνωρίζει την ισραηλινή κυριαρχία στην περιοχή που κατέλαβε το 1967 το εβραϊκό κράτος και την οποία προσάρτησε το 1981.
Ο ΟΗΕ δεν έχει αναγνωρίσει την προσάρτηση αυτή.
Η συριακή κυβέρνηση κατήγγειλε από χθες «μια βίαιη επίθεση εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας» της Συρίας.
Σήμερα Τρίτη, Σύροι κατέβηκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αμερικανική απόφαση στη Χομς (κεντρική Συρία), την Καμισλί και τη Χασάκα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας που τελεί υπό κουρδική διοίκηση, στο Χαλέπι (βόρεια), στην Ντέιρ Έζορ (ανατολικά), στην πρωτεύουσα Δαμασκό και στα προπύργια του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, Λαττάκεια και Ταρτούς (δυτικά) σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες του προέδρου καθώς και συριακές και παλαιστινιακές σημαίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Η πλευρά που έλαβαν αναίσχυντα οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέρ του Ισραήλ δεν θα αλλάξει τη συριακή ταυτότητα του Γκολάν», δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών Ιμάντ Σάρα στη συριακή κρατική τηλεόραση κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στη Δαμασκό.
«Το Γκολάν είναι αραβικό και συριακό είτε τους αρέσει είτε όχι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διαδηλωτής, ο Μοχάμαντ Σααμπάν, στο Χαλέπι.
«Η Αμερική είναι τώρα ο υπ΄ αριθμόν ένα εχθρός των Αράβων», αναφέρεται σε μια διακήρυξη που διάβασε μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της Δαμασκού εκπρόσωπος του συριακού δικηγορικού συλλόγου, σύμφωνα με πλάνα της κρατικής τηλεόρασης. Στη Χάμα (κεντρική Συρία) οι δικηγόροι διέκοψαν τις δίκες για μία ώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, σύμφωνα με το Sana.
Η Ρωσία και το Ιράν, σύμμαχοι της Δαμασκού, καθώς και πολλά αραβικά κράτη απέρριψαν την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι προγραμματισμένες από καιρό, κεκλεισμένων των θυρών, διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη δύναμη του ΟΗΕ (Fnuod) που έχει αναπτυχθεί στα Υψίπεδα Γκολάν αναμένεται να πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη στη Νέα Υόρκη. Σήμερα, κατά τη δημόσια, μηνιαία σύνοδο του Συμβουλίου για τη Μέση Ανατολή τα μέλη του σώματος αυτού του ΟΗΕ αναμένεται επίσης να συζητήσουν την αμερικανική απόφαση.