Reuters: Ο Πούτιν έστειλε στρατό στη Βενεζουέλα
Δύο ρωσικά μεταγωγικά αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας, τα οποία μετέφεραν έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του στρατού, αλλά και περίπου 100 στρατιώτες προσγειώθηκαν το Σάββατο (23/03) στο Καράκας, σύμφωνα με το Reuters.
Επικαλούμενο μαρτυρία ντόπιου δημοσιογράφου, το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει χαρακτηριστικά πως τρεις μήνες μετά την κοινή άσκηση του στρατού της Βενεζουέλας με αυτόν της Ρωσίας, στο έδαφος της πρώτης, το γεγονός επιβεβαιώνει την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών που είχε αναγνωρίσει ο Νίκολας Μαδούρο, αλλά και τη στήριξη του Βλαντιμίρ Πούτιν προς το πρόσωπό του.
Η Ουάσιγκτον αποδοκίμασε πάντως τα γυμνάσια αυτά κάνοντας λόγο για ρωσική παραβίαση...
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Χαβιέ Μαγιόρκα, στο ένα από τα δύο αεροπλάνα επέβαινε ο Βασίλι Τονκοσκούροφ, επικεφαλής δυνάμεων εδάφους του ρωσικού στρατού, ενώ το δεύτερο αεροπλάνο μετέφερε 35 τόνους στρατιωτικού υλικού.
Ιστοσελίδα εντοπισμού πτήσεων επιβεβαιώνει μάλιστα ότι τα δύο αεροσκάφη απογειώθηκαν από ρωσική αεροπορική βάση προς το Καράκας την Παρασκευή, ενώ ένα από αυτά απογειώθηκε από την πρωτεύουσα σήμερα Κυριακή.
Τα αεροσκάφη, ένα επιβατικό τύπου Ilyushin IL-62 και ένα Antonov AN-124 (στρατιωτικό κάργκο) αναχώρησαν για το Καράκας την Παρασκευή από τη ρωσική βάση Τσκαλόβσκι, με ενδιάμεσο σταθμό τη Συρία, σύμφωνα με το Flightradar24.
Το κάργκο έφυγε από το Καράκας σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Adsbexchange.
Μάρτυρας ανέφερε επίσης στο πρακτορείου Reuters ότι είδε το επιβατικό ρωσικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Maiquetia του Καράκας την Κυριακή.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πάντως κάποια επίσημη δήλωση σχετικά με τα ρωσικά αεροσκάφη. Οι πληροφορίες δεν διαψεύστηκαν ούτε από το ρωσικό υπουργείο άμυνας, αλλά ούτε και από το αντίστοιχο της Βενεζουέλας αν και ζητήθηκαν σχετικά σχόλια από το Reuters.
Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι πως την περασμένη Τετάρτη ο Μαδούρο είχε δηλώσει ότι η Ρωσία επρόκειτο να στείλει φάρμακα στη χώρα του την «επόμενη εβδομάδα».
Όπως σημειώνει τέλος το Reuters, δεν έχει καταστεί σαφές για ποιο λόγο τα αεροσκάφη μετέβησαν στη Βενεζουέλα.
Από την πλευρά του, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι ένα αεροσκάφος με τα χρώματα της Ρωσίας στάθμευσε σήμερα σε μια πίστα του διεθνούς αεροδρομίου του Καράκας, στον απόηχο των πληροφοριών του Τύπου σχετικά με την άφιξη ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών.
Το αεροσκάφος, που βρίσκεται σταθμευμένο στο Maiquetia, σε απόσταση 40 λεπτών από την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το επιτηρούν άνδρες της Στρατιωτικής Εθνοφρουράς του αεροδρομίου.
Λίγο αργότερα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ανακοίνωσε πως δύο ρωσικά αεροσκάφη που μετάφεραν περί τους 100 στρατιωτικούς και 35 τόνους υλικών «στο πλαίσιο της συνεργασίας σε τεχνικό και στρατιωτικό επίπεδο» με τη Βενεζουέλα αφίχθησαν στο Καράκας.
«Αυτές οι πτήσεις δεν έχουν τίποτα το μυστηριώδες» επισημαίνει το Sputnik, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ένα «Antonov An-124 κι ένα επιβατικό τύπου Ilyushin Il-62 που στάθμευσαν μπροστά από τον προεδρικό τερματικό σταθμό στο διεθνές αεροδρόμιο Simon Bolivar».
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων συμπληρώνει επίσης ότι τα δύο αεροσκάφη μετέφεραν «99 στρατιωτικούς και 35 τόνους υλικών, υπό τις εντολές του αρχηγού των δυνάμεων ξηράς της Ρωσίας, στρατηγού Βασίλι Τονκοσκούροφ».
Ο Μαδούρο κατηγορεί τον Γκουαϊδό για συνωμοσία δολοφονίας εναντίον του
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε τον αντίπαλό του Χουάν Γκουαϊδό για συνομωσία δολοφονίας εναντίον του, απειλώντας μάλιστα να τον στείλει στη φυλακή.
«Μόλις αποτρέψαμε μια σκευωρία της διαβολικής μαριονέτας, που ο ίδιος σχεδίασε, για να με δολοφονήσουν», είπε ο Μαδούρο μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν στο Καράκας.
«Δεν θα φοβηθούμε να στείλουμε αυτούς τους εγκληματίες στην φυλακή», πρόσθεσε, αποκαλώντας το κόμμα του Γκουαϊδό, Λαϊκή Βούληση (VP) μια «τρομοκρατική οργάνωση».
Ενώ η κρίση στην Βενεζουέλα εισέρχεται στον τρίτο μήνα της έπειτα από την αυτοανακήρυξη την 23η Ιανουαρίου του ηγέτη της αντιπολίτευσης σε πρόεδρο της χώρας και την άμεση αναγνώρισή του από περίπου 50 χώρες, οι δύο αντίπαλοι «πρόεδροι» κάλεσαν εκ νέου σε συγκεντρώσεις τους υποστηρικτές τους στο Καράκας «ενάντια στην τρομοκρατία», για τον Μαδούρο στην Μπαρθελόνα (βορειο-ανατολικά), ενώ ο Γκουαϊδό πραγματοποιεί περιοδεία σε όλη τη χώρα με τελικό προορισμό την «ανάκτηση» του Μιραφλόρες, του προεδρικού παλατιού.
Τελευταίο επεισόδιο στη χειρότερη πολιτική και οικονομική κρίση που βιώνει η λατινοαμερικανική χώρα στην πρόσφατη ιστορία της, ήταν η σύλληψη την Πέμπτη από τις βενεζουελανές υπηρεσίες πληροφοριών του Ρομπέρτο Μαρέρο, επιτελάρχη του Γκουαϊδό με την κατηγορία ανάμιξής του σε «τρομοκρατικές επιχειρήσεις» οι οποίες σύμφωνα με το Καράκας, χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους που έχουν παγώσει από τις αμερικανικές κυρώσεις.
Ο υπουργός Πληροφοριών Χόρχε Ροντρίγκες δήλωσε στην τηλεόραση ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι «δολοφόνοι» στρατολογήθηκαν στο Ελ Σαλβαδόρ, στη Γουατεμάλα και στις Ονδούρες μέσω «τεράστιων χρηματικών ποσών» και εστάλησαν στην γειτονική Κολομβία για να διαπράξουν «επιλεκτικές δολοφονίες» και «σαμποτάζ» σε κρατικές υπηρεσίες της Βενεζουέλας.
«Οι συνομιλίες μεταξύ του Γκουαϊδό και του Μαρέρο αποδεικνύουν ότι ένα δισεκατομμύριο δολάριο χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν οι εγκληματίες», τόνισε ο Ροντρίγκες.
«Συνεχίζουμε στους δρόμους (…) συνεχίζουμε την μάχη», είπε νωρίτερα ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γκουαϊδό με tweet του, αναρτώντας βίντεο που τον εμφανίζει να χαιρετίζει υποστηρικτές του.
Την ίδια στιγμή, η οικονομία της Βενεζουέλας βυθίζεται ακόμη περισσότερο. Από τις 28 Απριλίου η Ουάσινγκτον σκοπεύει να επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα που αποτελούν το 96% του κρατικού προϋπολογισμού.