Εαρινή ισημερία, υπερπανσέληνος και ένας αστεροειδής: Η εξαιρετική σύμπτωση της αποψινής βραδιάς
Η τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνος για τη φετινή χρονιά θα είναι ορατή στις 20 Μαρτίου, «κλείνοντας» το τριπλό φαινόμενο για το 2019, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, ενώ αντίστοιχο φαινόμενο θα παρακολουθήσουμε ξανά το 2020.
Η υπερπανσέληνος του Μαρτίου συμπίπτει με την εαρινή ισημερία, ενώ η τελευταία φορά που συνέβησαν τα δύο αυτά φαινόμενα την ίδια ημέρα, ήταν το Μάρτιο του 1981.
Φέτος, η εαρινή ισημερία θα συμβεί τα μεσάνυχτα (στις 23:58 ώρα Ελλάδας), ενώ λίγο αργότερα, στις 03:43 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, θα λάβει χώρα μια νέα υπερπανσέληνος.
Η τελευταία υπερπανσέληνος του 2019 θα λάμψει στον νυχτερινό ουρανό μεγαλύτερη και φωτεινότερη από το συνηθισμένο, καθώς η τροχιά της θα βρίσκεται πλησιέστερα στη Γη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει συννεφιά ή καιρικές συνθήκες που θα εμποδίσουν το φαινόμενο.
Ο όρος υπερπανσέληνος καθιερώθηκε ανεπίσημα για να περιγράψει μια ουράνια σύμπτωση, δηλαδή το γεγονός ότι σημειώνεται πανσέληνος και την ίδια ώρα η σελήνη βρίσκεται σε πιο κοντινή απόσταση από τη Γη.
Η πανσέληνος του Μαρτίου ονομάζεται επίσης «πανσέληνος των σκουληκιών». Παραδοσιακά και σύμφωνα με τους ιθαγενείς της Αμερικής, τα ονόματα για κάθε πανσέληνο του έτους προέρχονται από το πώς βοήθησαν στην παρακολούθηση των εποχών.
Σε αυτή την περίπτωση, το έδαφος άρχισε να «μαλακώνει» το Μάρτιο έτσι ώστε να μπορούν να εμφανιστούν γαιοσκώληκες, ελκύοντας έτσι περισσότερα πουλιά για να τραφούν, σύμφωνα με το αμερικανικό Αλμανάκ του Αγρότη. Συνεπώς η πανσέληνος του Μαρτίου συνδέεται με την άνοιξη, για αυτόν τον λόγο.
Η φετινή άφιξη της άνοιξης και της υπερπανσελήνου θα συμπίπτει σχεδόν χρονικά με τη διέλευση ενός αστεροειδή κοντά στη Γη. Συγκεκριμένα, ο αστεροειδής 2019 EA2 με διάμετρο 24 μέτρων, θα «περάσει» από τη Γη σε απόσταση περίπου 306.000 χιλιομέτρων.
Με πληροφορίες από το CNNi: The final supermoon of the year occurs as an asteroid zips close, by Ashley Strickland.