ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Παράταση υπό όρους διαμηνύει η Ε.Ε. - Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι από τη Μέι

Brexit: Παράταση υπό όρους διαμηνύει η Ε.Ε. - Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι από τη Μέι
AP Photo/Francisco Seco

Ημέρα εξελίξεων ήταν η σημερινή αναφορικά με το Brexit. Μετά τις επανηλειμμένες ήττες της στη Βουλή των Κοινοτήτων, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ζήτησε παραίτηση του «διαζυγίου». Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε δια στόματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έκρινε ως πιθανό το σενάριο της παράτασης, υπό όρους. 

Όπως τόνισε σε συνέντευξή Τύπου του ο Τουσκ, είναι πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους, αν το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πιστεύω ότι μια σύντομη παράταση θα είναι πιθανή, αλλά θα εξαρτάται από την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Βουλή των Κοινοτήτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τουσκ σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έθεσε ζήτημα για τη διάρκεια της παράτασης, σημειώνοντας ότι η ημερομηνία που προτείνει η Μέι έχει θετικά στοιχεία, αλλά επίσης «εγείρει σειρά ερωτημάτων νομικής και πολιτικής φύσης».

Ο πρόεδρος της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε νωρίτερα πως το σώμα θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα σχετικά με την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει τρίμηνη αναβολή του Brexit.

Η προγραμματισμένη ημερομηνία Brexit είναι η 29η Μαρτίου, με την Μέι να ζητά παράταση έως τις 30 Ιουνίου.

Αν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία διαζυγίου Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι σε θέση να οριστικοποιήσουν την απόφασή τους για τη χρονική παράταση του Brexit, χωρίς να διεξαγάγουν έκτακτη σύνοδο κορυφής, σημείωσε ο Τουσκ, τονίζοντας ότι «δεν θα διστάσει να τους καλέσει πίσω στις Βρυξέλλες» αν κριθεί αναγκαίο.

Το αίτημα της Μέι

Νωρίτερα, η Τερέζα Μέι κατέθεσε επίσημο αίτημα για την παράταση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε πως δεν είναι διατεθειμένη να καθυστερήσει περισσότερο την διαδικασία του «διαζυγίου» και ότι στην επιστολή της, που απευθύνεται στον Ντόναλντ Τουσκ σημειώνει πως πρόκειται για μια «μικρή παράταση».

Γερμανία: Δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος, μία ημέρα πριν από μια συνάντηση των ηγετών της ΕΕ που θα συζητήσουν μια πιθανή παράταση του «διαζυγίου», τόνισε πως μία ενδεχόμενη καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου δεν θα ήταν νομικά προβληματική.

«Μια παράταση μέχρι τις ευρωεκλογές δεν είναι καθόλου προβληματική από νομική άποψη, το αν είναι προβληματική πραγματικά είναι ένα πολιτικό θέμα», είπε ο αξιωματούχος, αρνήθηκε, όμως, να πει αν μια καθυστέρηση πέρα από τις ευρωεκλογές θα ήταν προβληματική. Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο σε άλλη μια παράταση της προθεσμίας για το Brexit μετά το αίτημα που έχει τώρα υποβληθεί.

Ο Γερμανός αξιωματούχος είπε πως οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα κατά τη σύνοδο κορυφής και πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα παρουσιάσει η Μέι.

«Κατά την άποψή μας είναι πάντα λογικό να συζητάμε με τους Άγγλους φίλους μας», είπε ο αξιωματούχος ο οποίος πρόσθεσε πως η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με τη Βρετανία και είπε πως η υπομονή της είναι «απεριόριστη», παρά τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις.

«Θα έλεγα πως ο χρόνος είναι ανοικτός μέχρι τότε που θα φύγουν και δύο εβδομάδες είναι πολύς χρόνος στην πολιτική», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Γαλλία: Όχι σε παράταση χωρίς εγγυήσεις από την Μέι

Η Γαλλία, από πλευρά της, ξεκαθάρισε πως θα αντιταχθεί στο αίτημα αναβολής του Brexit, το οποίο κατέθεσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, εάν το αίτημα αυτό δεν δικαιολογείται από μια «αξιόπιστη» στρατηγική, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Μία κατάσταση κατά την οποία η κυρία Μέι δεν θα βρίσκεται σε θέση να παρουσιάσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επαρκείς εγγυήσεις για την αξιοπιστία της στρατηγικής θα οδηγούσε, επομένως, στο να απορρίψουμε το αίτημα παράτασης και να προτιμήσουμε μια έξοδο χωρίς συμφωνία», σημείωσε ο Ζαν Ιβ Λεντριάν, ενώπιον των Γάλλων βουλευτών.

Νωρίτερα, στο ίδιο κλίμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπενζαμέν Γκριβό, είπε σε δημοσιογράφους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δώσει αυτομάτως το πράσινο φως για μια αναβολή.

«Η θέση της Γαλλίας είναι απλή: η πρωθυπουργός της Βρετανίας πρέπει να μας εξηγήσει για πόσο χρονικό διάστημα και για ποιους λόγους ζητάει την αναβολή και να μας παράσχει εγγυήσεις», επισήμανε ο αξιωματούχος.