ΚΟΣΜΟΣ

Αστυνομικά όργια στις Βρυξέλλες την ώρα του κόκκινου συναγερμού

Βέλγοι στρατιώτες ποζάρουν για μια φωτογραφία, αφήνοντας για λίγο την περιπολία στη χριστουγεννιάτικη αγορά Winter Wonders στην Grand Place των Βρυξελλών, στις 24 Δεκεμβρίου 2015. Πολλές φορές η ζωή έχει διαφορετική άποψη για τα μέτρα ασφαλείας από τους σχεδιασμούς των κρατούντων REUTERS/Francois Lenoir

Κανονικά θα πίστευε κανείς ότι τα όργανα της τάξης ξεπέρασαν τα όρια της βίας και αυθαιρεσίας, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια στη Γηραιά Ήπειρο. Όμως, αυτήν τη φορά ο τίτλος της είδησης κυριολεκτεί.

Οκτώ άντρες στρατιώτες και δύο γυναίκες αστυνομικοί επιδόθηκαν σε όργια σε αστυνομικό τμήμα των Βρυξελλών, την περίοδο του κόκκινου συναγερμού μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με μαρτυρίες οι οποίες εξετάζονται από την βελγική αστυνομία.

Όπως διαβάζουμε στη γαλλόφωνη εφημερίδα La Dernière Heure, που έχει την αποκλειστικότητα του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος (29/12), τα συμβάντα έλαβαν χώρα στο αστυνομικό τμήμα του Χανσχόρεν (Ganshoren), ενός από τους δεκαννιά δήμους της μητροπολιτικής περιφέρειας των Βρυξελλών.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως το Χανσχόρεν ανήκει στον δυτικό τομέα της αστυνομικής διεύθυνσης της βελγικής πρωτεύουσας, όπου ανήκει και το Μόλενμπεκ (Molenbeek). Όπως δηκτικά ανέφεραν τα περισσότερα ΜΜΕ που αναμετέδωσαν την είδηση, την ώρα που άλλοι περιπολούσαν για την κοινή ασφάλεια, κάποιοι «γλεντούσαν» στα μετόπισθεν.

Στα τρομοαφηγήματα των ημερών, ο δήμος του Μόλενμπεκ έχει περιγραφεί από τον διεθνή Τύπο ως το ευρωπαϊκό κέντρο των τζιχαντιστών, καθώς εκεί διαμένουν πολίτες μαροκινής και τουρκικής καταγωγής, ενώ στις γειτονιές του είχαν επικεντρωθεί οι έρευνες των βελγικών σωμάτων ασφαλείας για τη σύλληψη υπόπτων τις πρώτες ημέρες μετά τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το ανάλαφρο ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας αναφέρει πως τα νέα για όσα διαδραματίστηκαν εκείνες τις κρίσιμες ημέρες στο προάστιο του Χανσχόρεν μεταδόθηκαν από στόμα σε στόμα στις τάξεις των μονάδων στρατού και αστυνομίας που επιχειρούσαν στις Βρυξέλλες και που, πιθανότατα, να ένιωσαν ρηγμένες.

Οι Κυνηγοί των Αρδεννών

Η κατάσταση είχε λίγο πολύ ως εξής: Για το στρατιωτικό προσωπικό που μεταφέρθηκε εντός των τειχών της βελγικής πρωτεύουσας τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο του έκτακτου συναγερμού, αποφασίστηκε ότι τα στρατιωτικά περίπολα θα κατέλυαν σε αστυνομικά τμήματα, αντί να χάνεται πολύτιμος χρόνος για την μετακίνησή τους από και προς τις στρατιωτικές τους μονάδες δεκάδες χιλιόμετρα μακριά.

Είκοσι άντρες του τάγματος των Κυνηγών των Αρδεννών (Bataillon de Chasseurs Ardennais), σώματος που σχηματίστηκε το 1933 ως σύνταγμα με αποστολή την προστασία των ανατολικών συνόρων του Βελγίου στο δάσος των Αρδεννών απέναντι σε ενδεχόμενη γερμανική επίθεση, αποφασίστηκε να φιλοξενηθούν στο αστυνομικό τμήμα του Χανσχόρεν.

Σήμερα, όπως γράφει η ιστοσελίδα των ενόπλων δυνάμεων του Βελγίου, το τάγμα επιχειρεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και συμμετέχει σε αποστολές του OHE και του ΝΑΤΟ. Η πλειοψηφία των μελών του βελγικού εκστρατευτικού σώματος στη Βοσνία το 1998 προερχόταν από τις τάξεις του συντάγματος, που το 2011 μετατράπηκε σε τάγμα.

Οι Κυνηγοί επιχειρούσαν στις Βρυξέλλες τον περασμένο Ιανουάριο, μετά από την αντιτρομοκρατική επιχείρηση της αστυνομίας στην πόλη Βερβιέ (Verviers), όπου εξουδετερώθηκε θύλακας τζιχαντιστών μία εβδομάδα μετά της επιθέσεις στο Charlie Hebdo. Το τάγμα είχε αναλάβει τότε, μαζί με άλλες δυνάμεις, την φύλαξη των πρεσβειών του Ισραήλ και των ΗΠΑ, γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO, αλλά και της Εβραϊκής Συναγωγής, που είχε δεχτεί επίθεση τον Μάιο του 2014. Το τάγμα αντικαταστάθηκε στις 30 Ιανουαρίου. Οι άντρες του επανήλθαν τον Νοέμβριο, καθώς κρίθηκε απαραίτητη η παρουσίας τους, λόγω της έντασης των τελευταίων γεγονότων.

Για τις ανάγκες της φιλοξενίας των είκοσι Κυνηγών, ένας όροφος του τμήματος στο Χανσχόρεν μετατράπηκε σε κοιτώνα. Τα κομάντο με τους πράσινους μπερέδες έμειναν εκεί για δύο εβδομάδες.

Το ρεπορτάζ του βελγικού ταμπλόιντ, το οποίο έχει κατά βάση αθλητικό περιεχόμενο και σήμερα (30/12) ενημερώνει το κοινό του στο πρωτοσέλιδο για το τι λένε τα ζώδια του 2016, αναφέρεται σε μαρτυρίες αντρών του εν λόγω αστυνομικού τμήματος: οι γυναίκες συνάδελφοί τους «είχαν ξετρελαθεί» για την άφιξη των «αντρών με τη στολή».

Οκτώ από τους είκοσι στρατιώτες που κοιμήθηκαν στο τμήμα φέρονται να συμμετείχαν στο όργιο, οι καταγγελίες για το οποίο εξετάζονται και, σύμφωνα με τον διοικητή της δυτικής ζώνης Γιόχαν Ντε Μπέκερ (Johan de Becker) είναι «σοβαρές». «Αν αποδειχθούν», όπως προσθέτει.

Make Love, Not War

Αν υποδεχόμασταν το 1966, η καταγγελία θα μπορούσε να αποθεωθεί σε πλήθος αφισών με τυπωμένη τη φράση «Make Love, Not War». Επειδή, όμως, υποδεχόμαστε το 2016, οι προσλαμβάνουσες είναι διαφορετικές. Τα αφηγήματα της τρομοκρατίας, που απευθύνονται στις κατατρομοκρατημένες μάζες των ευρωπαϊκών μητροπόλεων, δεν αφορούν μόνο τη δράση δολοφόνων.

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν εισάγει απλά κανόνες σε ζητήματα ασφαλείας, που πρέπει να τηρούνται για το κοινό καλό απέναντι σε έναν αδίστακτο εχθρό. Γιατί, τα ζητήματα ασφαλείας δεν περιορίζονται μόνο στους τρομοκράτες, αλλά επεκτείνονται αργά και σταθερά σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής δραστηριότητας, εισάγοντας μια «κουλτούρα φόβου» και εξαιρέσεων όπως δίδαξε το αμερικανικό παράδειγμα.

Ενδεικτικά, μαζί με την καταγγελία για το «όργιο», δηλώνεται ότι «οι γυναίκες τους παρέσυραν», ένδειξη πως και στον διαφωτισμένο ευρωπαϊκό Βορρά, τα σεξιστικά στερεότυπα πάνε πακέτο με τον πόλεμο.

Στρατιώτες Big Brother

Η ίδια η καταγγελία αφορά ήθη και έθιμα, που πριν από την κρίση αποτελούσαν υλικό για τη δημιουργία ηρώων στον πυρήνα της ευημερούσας Ευρώπης.

Ο πρώτος νικητής των ριάλιτι σειρών Big Brother στον κόσμο ήταν ο 23χρονος -το 1999- Ολλανδός Μπαρτ Σπρινγκ ιντ Φελντ (Bart Spring in 't Veld), ο οποίος κέρδισε 250.000 ολλανδικά φιορίνια (ή 113.445 ευρώ), έχοντας παραμείνει τρεις μήνες έγκλειστος στα στούντιο του δισεκατομμυριούχου Γιον Ντε Μολ (John de Mol) -και όχι στο Μόλενμπεκ-, απέναντι σε 83 κάμερες -τηλεόρασης και όχι ασφαλείας.

Χρόνια μετά, ο νικητής, που έχει μείνει στη μνήμη των Κάτω Χωρών για τη σκηνή κάτω από τις κουβέρτες, θα έλεγε ότι το Big Brother του έκλεψε τη ζωή, δηλώνοντας ότι δεν είναι περήφανος που συνέβαλλε ώστε να δημιουργηθεί αυτό το «άμυαλο τέρας».

Ο Μπαρτ, που θα γινόταν είδωλο για εκατομμύρια τηλεθεατές σε Ολλανδία και Βέλγιο, ήταν προηγουμένως στη ζωή του στρατιώτης του ολλανδικού στρατού και είχε υπηρετήσει σε ειρηνευτική αποστολή στη Βοσνία. Στη Βοσνία τον Ιούλιο του 1995, οι Ολλανδοί κυανόκρανοι είχαν αποτύχει να προστατεύσουν τους άμαχους σε αυτό που έμεινε στην ιστορία ως η Σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

Το 2002, η ολλανδική κυβέρνηση παραιτήθηκε, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης που καταδείκνυε την ανεπάρκεια του ολλανδικού εκστρατευτικού σώματος και του γενικότερου σχεδιασμού της αποστολής.

Το 2003, το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα, όπου μεταδόθηκε Big Brother All-Star Season.

Το 2015, μετά από μία μεγάλη οικονομική κρίση και μερικούς πολέμους πέριξ της Ευρώπης, που έχουν εξελιχθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης εντός των τειχών της, η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη συνταράσσεται από το όργιο των Βρυξελλών την ώρα του κόκκινου συναγερμού.

Προηγουμένως, ο βελγικός Τύπος είχε θορυβηθεί εντόνως από φωτογραφία που έκανε το γύρο των κοινωνικών δικτύων και η οποία έδειχνε έναν στρατιώτη να περιπολεί, κρατώντας σακούλα εμπορικού καταστήματος, όπου πιθανότατα είχε πεταχτεί για χριστουγεννιάτικα ψώνια πριν έρθει ο δεκανέας αλλαγής.

Αν υποθέσει κανείς ότι η εποχή της κρίσης δεν είναι στρατιωτικό ριάλιτι, πώς αλλιώς φαντάζεται την επιστροφή την κανονικότητα;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης