Νέα Ζηλανδία: Τέσσερα όπλα από το διαδίκτυο είχε αγοράσει ο Μπράντον Τάραντ
Τέσσερα πυροβόλα όπλα μέσω διαδικτύου, από κατάστημα με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, είχε αγοράσει ο δράστης του μακελειού στην Κράιστσερτς, Μπράντον Τάραντ.
Ο Ντέιβιντ Τιπλ, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Gun City, εξήγησε πως ο Τάραντ αγόρασε τέσσερα όπλα και πυρομαχικά από αυτό, αλλά διευκρίνισε πως ανάμεσά τους δεν ήταν το ημιαυτόματο τουφέκι στρατιωτικού τύπου που χρησιμοποιήθηκε στα τεμένη της Κράιστσερτς την Παρασκευή.
Ο Τιπλ τόνισε ότι δεν υπήρχε τίποτε το «εξαιρετικό» ως προς τον αγοραστή αυτόν, καθώς διέθετε άδεια οπλοφορίας.
Πρόσθεσε ότι το κατάστημα λειτουργεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και ότι οι πωλήσεις έγιναν με βάση μια «διαδικασία αγοράς μέσω ταχυδρομείου που ελέγχεται από την αστυνομία» της Νέας Ζηλανδίας.
Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα Independent κατέγραψε, επικαλούμενη πηγές ασφαλείας, κατέγραψε τις επαφές του μακελάρηστην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μπράντον Τάραντ είχε συναντήσεις με ακροδεξιές οργανώσεις και οπαδούς του Μπρέιβικ, του Νορβηγού που το 2011 είχε δολοφονήσει 77 ανθρώπους.
Η περιοδεία του σε ευρωπαϊκές χώρες συνέπεσε με τις εντάσεις που ακολούθησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσε τότε ο ISIS, αλλά και τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, γράφει η βρετανική εφημερίδα.
Στο ακροδεξιό, ρατσιστικό «μανιφέστο» του ο Τάραντ υποστηρίζει ότι μόνο ο όμιλος Knights Templar του Μπρέιβικ γνώριζε το σχέδιό του, αλλά δήλωσε ότι «το δωρίζει σε πολλές εθνικιστικές ομάδες και αλληλεπιδρά με πολλές άλλες».
Ο Τέραντ ομολογεί μάλιστα ότι αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επίθεση στα δυο τεμένη πριν από δύο χρόνια, ενώ ήταν σε διακοπές στη Δυτική Ευρώπη στις αρχές του 2017.
Ο Tάραντ ισχυρίστηκε ότι είχε «σύντομη επαφή» με τον Μπρέιβικ και ότι είχε αποκαλύψει την προγραμματισμένη επίθεσή του στη Νέα Ζηλανδία στους οπαδούς του.
Το «μανιφέστο» του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας αναρτήθηκε μάλιστα στο δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων 8chan με αίτημα σε ανώνυμους χρήστες να διαδώσουν το μήνυμά του σε όλο τον κόσμο. Στο 8chan ένας χρήστης χαιρέτησε τον Τάραντ ως «τον επόμενο Μπρειβικ», ενώ ανώνυμοι χρήστες χαιρετίζουν ανοιχτά τη σφαγή.
Πριν περάσουν περισσότερες από μία ώρες, υπήρχαν ήδη κλήσεις από άλλους ανώνυμους ακροδεξιούς να ακολουθήσουν τα αιματηρά του βήματα
Την ίδια ώρα η Corriere Della Sera γράφει πως ο Ταραντ βρέθηκε για καιρό στην Ευρώπη επισκεπτόμενος την Πορτογαλία, την Πολωνία, τη Γαλλία και την Ισλανδία. Στη συνέχεια έφτασε στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και στο Πακιστάν, στο Κασμίρ, στο Αφγανιστάν, στην κινεζική πόλη Σινιάγκ. Υποστήριζε πως ταξιδεύει αυτοχρηματοδοτούμενος με bitcoins. Οι Νεοζηλανδοί ζήτησαν βοήθεια από τις χώρες αυτές ζητώντας πληροφορίες. Φίλοι του Τάραντ είπαν ότι ο Αυστραλός δολοφόνος άλλαξε πολύ μετά το ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα, σε μια περιοδεία που διοργάνωσαν Αμερικανοί ακροδεξιοί.
«Αναρωτιέται κανείς αν κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών συνέβη ένα είδος ριζοσπαστικοποίησης του Τάραντ» γράφει η ιταλική εφημερίδα.