ΚΟΣΜΟΣ

Κίτρινα γιλέκα: «Πεδίο μάχης» το Παρίσι - Φωτιές, δακρυγόνα και τραυματισμοί

(AP Photo/Christophe Ena)

Καταστήματα λεηλατημένα και πυρπολημένα στα Ηλύσια Πεδία, πεζοδρόμια διαλυμένα, καθώς οι σπασμένες πλάκες χρησίμευσαν ως «πυρομαχικά» εναντίον των δυνάμεων της τάξης: Ένα νέο κύμα βίας σημάδεψε το Σάββατο το Παρίσι στο πλαίσιο της 18ης κινητοποίησης των κίτρινων γιλέκων που διαμαρτύρονται εδώ και τέσσερις μήνες για την κοινωνική και δημοσιονομική πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν.

Στην πολυσύχναστη κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας, ένα από τα τουριστικότερα σημεία της πόλης, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε πολλά περίπτερα εφημερίδων και καταστήματα, τα οποία προηγουμένως είχαν λεηλατήσει. Σκηνές που θύμιζαν τα βίαια επεισόδια της 1ης Δεκεμβρίου, οι εικόνες από τα οποία έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Μια πυρκαγιά που ξεκίνησε από μια τράπεζα στο ισόγειο είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά 11 άνθρωποι σε ένα κτίριο κοντά στη λεωφόρο. «Δύο άνθρωποι διασώθηκαν από τις φλόγες. Μια γυναίκα και το μωρό της είχαν εγκλωβιστεί στον δεύτερο όροφο», ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, που έσπευσε στην περιοχή για να εκφράσει την υποστήριξή του στις δυνάμεις ασφαλείας, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη βία που αμαύρωσε τη σημερινή κινητοποίηση.

«Αυτοί που δικαιολογούν ή ενθαρρύνουν» τέτοιες ενέργειες καθίστανται «συνένοχοι», τόνισε.

Αργά το απόγευμα, στο γνωστό, ιστορικό εστιατόριο Fouquet, που είχε λεηλατηθεί το πρωί, κάποιοι έβαλαν φωτιά στην τέντα της πρόσοψης, που όμως σβήστηκε γρήγορα. Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν επίσης μπροστά στα καταστήματα Longchamp και Foot Locker καθώς και στο εστιατόριο Leon de Bruxelles, με τους δράστες να φωνάζουν «επανάσταση!».

«Νόμιζαν ότι θα μας δαμάσουν αλλά είμαστε αδάμαστοι. Τα κίτρινα γιλέκα δεν χαλαρώνουν, πρέπει να το καταλάβουν», είπε ένας κουκουλοφόρος διαδηλωτής σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι αστυνομικοί, που αρχικά είχαν κρατηθεί σε απόσταση, κατόπιν απάντησαν με δακρυγόνα, καλύπτοντας τη λεωφόρο με πυκνούς καπνούς, σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τη συγκέντρωσης.

Πολλά από τα καταστήματα της περίβλεπτης λεωφόρου, όπως τα Zara, Lacoste και Celio, λεηλατήθηκαν.

«Κάποιοι ήρθαν εδώ αποκλειστικά και μόνο για να τα σπάσουν», υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ, σύμφωνα με τον οποίο περίπου 1.500 "υπερβίαιοι" ταραξίες είχαν παρεισφρήσει μεταξύ των 10.000 διαδηλωτών.

Η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 100 προσαγωγές. Η εισαγγελία του Παρισιού ανέφερε ότι γύρω στις 15.30 (ώρα Ελλάδας) είχαν τεθεί υπό κράτηση 46 πρόσωπα.

Η εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» που πήρε το όνομά της από τα ευδιάκριτου χρώματος γιλέκα που οι Γάλλοι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν στο παρμπρίζ του αυτοκίνητου τους και τα οποία φοράνε οι διαδηλωτές, μετατράπηκε γρήγορα σε ένα ευρύτερο κίνημα εναντίον του Μακρόν και των μεταρρυθμίσεών του.

Ωστόσο ο αριθμός των συμμετεχόντων στις διαδηλώσεις, που πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις, μειώνεται γενικά από τον Δεκέμβριο όταν το Παρίσι γνώρισε μερικούς από τους χειρότερους βανδαλισμούς και λεηλασίες των τελευταίων δεκαετιών.

Έπειτα από την κορύφωση της βίας ο Μακρόν πρόσφερε ένα πακέτο υποχωρήσεων αξίας άνω των 10 δισεκ. ευρώ με σκοπό την ενίσχυση των εισοδημάτων των πιο φτωχών εργατών και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Η κυβέρνησή του έδωσε εντολή στην αστυνομία να καταστείλει τις διαδηλώσεις τον Ιανουάριο, οδηγώντας σε διαμαρτυρίες για αστυνομική βαρβαρότητα έπειτα από σειρά σοβαρών τραυματισμών διαδηλωτών.

Ο 41χρονος πρώην τραπεζίτης ξεκίνησε επίσης μια σειρά εθνικών δημόσιων συζητήσεων που έχουν σκοπό να προσδιορίσουν σε ποιες πολιτικές θα ήθελαν οι πολίτες να εστιάσει τις προσπάθειές της η κυβέρνηση.

Οι νέες διαδηλώσεις συμπίπτουν με το τέλος αυτών των δημόσιων συζητήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης