ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» σε Brexit χωρίς συμφωνία ψήφισε το βρετανικό Κοινοβούλιο

«Όχι» σε Brexit χωρίς συμφωνία ψήφισε το βρετανικό Κοινοβούλιο
House of Commons/PA via AP

Στην ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα, Τετάρτη, στο Κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας οι βουλευτές καταψήφισαν το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία. 

Με ψήφους 321 υπέρ έναντι 278 κατά, οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν την πρόταση της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι αποκλείοντας οριστικά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία.

Αύριο, οι Βρετανοί βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα ζητήσουν παράταση της εξόδου από την Ένωση έως και τις 22 Μαΐου.

Η ψηφοφορία θα γίνει αύριο, Πέμπτη, και σε περίπτωση που περάσει η πρόταση και γίνει δεκτή και από την ευρωπαϊκή πλευρά, τότε η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει στις 19 Μαρτίου.

Η βρετανική κυβέρνηση θα προτείνει την παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου σε περίπτωση που το κοινοβούλιο εγκρίνει μια συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ έως τις 20 Μαρτίου, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

Κομισιόν: Brexit μέ ή χωρίς συμφωνία

«Οι Βρετανοί βουλευτές πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το Brexit με τις Βρυξέλλες, αν επιθυμούν να εξαλείψουν τον κίνδυνο μιας άτακτης εξόδου από την ΕΕ», τόνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι για την αποτροπή μιας τέτοιας προοπτικής, η Βρετανία θα πρέπει να αποδεχθεί μια κάποιου είδους συμφωνία.

«Υπάρχουν δύο δρόμοι για την αποχώρηση από την ΕΕ: Με ή χωρίς συμφωνία. Η ΕΕ είναι έτοιμη και για τους δύο. Ο αποκλεισμός ενός Brexit χωρίς συμφωνία δεν είναι αρκετός, από τη στιγμή που δεν ψηφίζεται καμιά συμφωνία – πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία. Καταλήξαμε σε μια συμφωνία με την πρωθυπουργό (Τερέζα Μέι) και η ΕΕ είναι έτοιμη να την υπογράψει», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Οι βρετανοί βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν την Πέμπτη επί νέας τροπολογίας για μία πιθανή παράταση του Brexit, με την κυβέρνηση να τονίζει επίσης ότι αν δεν έχει εγκριθεί καμία συμφωνία από το κοινοβούλιο έως τις 20 Μαρτίου, είναι απίθανο η ΕΕ να εγκρίνει χρονική παράταση του Brexit, στη Σύνοδο Κορυφής στις 21-22 Μαρτίου, χωρίς το Λονδίνο να έχει δώσει μια συγκεκριμένη αιτιολογία.

Αν η συμφωνία εγκριθεί έως τις 20 Μαρτίου «τότε η κυβέρνηση θα επιδιώξει να συμφωνήσει με την ΕΕ μια παράταση άπαξ…για μια περίοδο που λήγει την 30η Ιουνίου 2019 για τον σκοπό της ψήφισης της απαραίτητης νομοθεσίας για την έξοδο από την ΕΕ», σημείωσε ο Μπέρκοου στην Βουλή.

Μέι: Οι επιλογές μας είναι πάντα ίδιες

Μιλώντας μετά την ψηφοφορία, η Μέι τόνισε πως «οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας είναι ίδιες».

«Το Κοινοβούλιο παρείχε σήμερα μία ξεκάθαρη πλειοψηφία κατά της αποχώρησης χωρίς συμφωνία, ωστόσο, επαναλαμβάνω αυτό που είπα και πριν: Αυτές είναι οι μόνες μας επιλογές».

«Αν η Βουλή βρει τρόπο τις ερχόμενες μέρες να στηρίξει μια συμφωνία, αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επιδιώξει μια σύντομη, περιορισμένη τεχνική επέκταση του Άρθρου 50…Μια τέτοια σύντομη τεχνική επέκταση είναι πιθανόν να μας προσφερθεί μόνο αν έχουμε μια συμφωνία», είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο.

«Η Βουλή πρέπει να καταλάβει και να δεχτεί ότι αν δεν έχει πρόθεση να στηρίξει μια συμφωνία τις επόμενες μέρες – και δεν έχει σκοπό να στηρίξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου – τότε θα υπάρξει η ανάγκη για μια πολύ μεγαλύτερη επέκταση του Άρθρου 50», πρόσθεσε.

«Η Βουλή θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες» των αποφάσεών της, είπε χαρακτηριστικά η Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, όπως και μετά την ψηφοφορία της Τρίτης, έδωσε στους Συντηρητικούς την επιλογή να ψηφίσουν κατά βούληση.

Ορισμένοι υπουργοί, που έχουν ταχθεί κατά του «σκληρού» Brexit, αποφάσισαν αν μην λάβουν μέρος σε αυτή την ψηφοφορία, κάτι που – τυπικά – θα σήμαινε παραίτησή τους από την κυβέρνηση.