ΚΟΣΜΟΣ

Ethiopian Airlines: Τι δηλώνει ο Έλληνας που δεν επιβιβάστηκε στην μοιραία πτήση168653

AP Photo

Δύο τυχαία περιστατικά έσωσαν τη ζωή του Έλληνα εργαζομένου του ΟΗΕ, Αντώνη Μαυρόπουλου, ο οποίος στάθηκε τυχερός και δεν επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος της Ethiopian Airlines που κατέπεσε το πρωί της Κυριακής.

Ο κ. Μαυρόπουλος, πρόεδρος παγκόσμιας ένωσης στερεών αποβλήτων, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha περιέγραψε το πώς έχασε την μοιραία πτήση που συνετρίβη παρασύροντας στον θάνατο και τους 157 επιβαίνοντές του.

Όπως είπε, έχασε το αεροπλάνο λόγω «δύο τυχαίων περιστατικών». «Είχα τη βαλίτσα μου μαζί μου και δεν ήταν αναγκασμένοι να με περιμένουν», δήλωσε εξηγώντας το τι συνέβη και συνέχισε: «Η άλλη πτήση μου έφτασε στην ώρα της, ο υπεύθυνος που ήταν να με παραλάβει για την επόμενη πτήση μου άργησε 5 λεπτά με αποτέλεσμα εγώ να φύγω και να μην με βρει».

Αυτό το περιστατικό ήταν ο λόγος που ο κ. Μαυτόπουλος έφτασε στην πύλη επιβίβασης με καθυστέρηση 2 λεπτών και δεν του επετράπη η είσοδος στο αεροσκάφος.

«Έφτασα στην πόρτα 2 λεπτά αφότου είχε κλείσει. Είχα νεύρα που δεν με άφησαν να μπω».

Στη συνέχεια, οι υπεύθυνοι του έβγαλαν εισιτήριο για μία πτήση που θα έφευγε ύστερα από 3 ώρες. Όταν προσπάθησε να επιβιβαστεί, όμως, η ασφάλεια του αεροδρομίου του ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να ταξιδέψει καθώς είναι ο μόνος επιβάτης της προηγούμενης πτήσης που δεν επιβιβάστηκε και κρίθηκε ύποπτος.

Εκείνη την ώρα το αεροσκάφος είχε εξαφανιστεί και οι υθύνοντες δεν γνώριζαν το τι ακριβώς είχε συμβεί.

Τελικώς αποδείχθηκε πως δεν είχε καμία σχέση με το περιστατικό και ταξίδεψε με άλλη πτήση στον τελικό του προορισμό.

Έρευνες στο σημείο της τραγωδίας

Οι Αρχές έχουν ξεκινήσει την περισυλλογή των σορών των 157 ατόμων που επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος της Ethiopian Airlines, το οποίο κατέπεσε λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του. Όλοι οι επιβαίνοντες - 149 επιβάτες και 8μελες πλήρωμα - έχασαν την ζωή τους στην μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία της Αιθιοπίας.

Την ίδια στιγμή, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή της Ethiopian Airlines, μετέδωσε την είδηση ότι ο κυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους Boeing 737 MAX, είχε αναφέρει προβλήματα και είχε ζητήσει άδεια επιστροφής και προσγείωσης του αεροπλάνου στον αερολιμένα της Αντίς Αμπέμπα.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή στο Reuters, στο μοιραίο Boeing των Αιθιοπικών επέβαιναν πολίτες από 35 χώρες.

Ειδικότερα, στους επιβάτες συμπεριλαμβάνονταν, 32 Κενυάτες, 18 Καναδοί, 9 Αιθίοπες, 8 Ιταλοί, 8 Κινέζοι, 8 Αμερικανοί, 7 Βρετανοί, 7 Γάλλοι, 6 Αιγύπτιοι, 5 Ολλανδοί, 4 Ινδοί, 4 Σλοβάκοι, 3 Αυστριακοί, 3 Σουηδοί, 3 Ρώσοι, 2 Μαροκινοί, 2 Ισπανοί, 2 Πολωνοί, 2 Ισραηλινοί.

Επίσης στην πτήση επέβαινε ένας πολίτης από τις χώρες: Βέλγιο, Ινδονησία, Σομαλία, Νορβηγία, Σερβία, Τόγκο, Μοζαμβίκη, Ρουάντα, Σουδάν, Ουγκάντα και Υεμένη.

Το πρώτο εκ των θυμάτων, η ταυτότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε είναι ο CEO της Tamarind Group, Jonathan Seex.

Η εταιρία, σε ανάρτησή της στο Facebook μετέδωσε την είδηση του θανάτου του. «Μετά λύπης σας μεταφέρουμε το τραγικό νέο πως ο CEO της Tamarind, Jonathan Seex, ήταν ένας από τους άτυχους της πτήσης της Ethiopian Airlines. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας με την οικογένεια, τους φίλους, της κοινότητα της Tamarind και όλους όσοι βίωσαν κάποια απώλεια».

Τέσσερις επιβάτες της μοιραίας πτήσης ταξίδευαν με διαβατήρια του ΟΗΕ και οι εθνικότητες τους, δεν έχουν διαπιστωθεί.

Το επιβατικό αεροσκάφος των Αιθιοπικών Αερογραμμών με προορισμό το Ναϊρόμπι «είχε ασταθή ρυθμό ανόδου [Vertical Speed]», σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα καταγραφής πτήσεων «flightradar24».

«Τα στοιχεία από το δίκτυο Flightradar24 ADS-B δείχνουν ότι ο ρυθμός ανόδου του αεροσκάφους ήταν ασταθής, μετά την απογείωση του», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, το παραπάνω δίκτυο παρακολούθησης πτήσεων, που έχει την έδρα του στην Σουηδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης