ΚΟΣΜΟΣ

Fair Haven: Η πόλη των ΗΠΑ που έχει για δήμαρχο μια... κατσίκα!

Fair Haven: Η πόλη των ΗΠΑ που έχει για δήμαρχο μια... κατσίκα!
instagram

Τη… σκόνη του Λίνκολν είδαν οι συνυποψήφιοι του, κυρίως γάτες και σκύλοι, στην εκλογική κούρσα για την ανάδειξη νέου δημάρχου στο Φερ Χέιβεν, μια μικρή πόλη του Βέρμοντ στις ΗΠΑ.

Και όχι, δεν τρελάθηκαν οι 2.500 χιλιάδες κάτοικοι της πόλης. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Οι κάτοικοι του Φερ Χέιβεν, μιας μικρής πόλης στο Βερμόντ, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, επέλεξαν αυτήν την εβδομάδα για νέο τους δήμαρχο μια κατσίκα, το όνομα της οποίας προδιαθέτει για την πολιτική σκηνή και δεν είναι άλλο από… Λίνκολν.

Η κατσίκα (ή τράγος αν προτιμάτε), ηλικίας 3 ετών, με μακριά λευκά αυτιά αναμετρήθηκε την Τρίτη στις κάλπες με άλλους 15 υποψηφίους, μεταξύ αυτών τον γέρβιλο Κριστάλ και πολλούς σκύλους και γάτες.

Είναι ο πρώτος δήμαρχος για το Φερ Χέιβεν το οποίο διαθέτει δημοτικό μάνατζερ, τον Τζόζεφ Γκάντερ, να λαμβάνει τις αποφάσεις. Αυτός ήταν που σκέφτηκε να στήσει τις εκλογές με στόχο αφενός να βγάλει λεφτά για καλό σκοπό και αφετέρου για να διδάξει τα παιδιά τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Ο Γκάντερ, λοιπόν, διάβασε σε μια εφημερίδα ότι ένα χωριό στο Μίσιγκαν, το Όμινα, είχε εκλέξει μια γάτα, τη Sweet Tart, δημοτικό σύμβουλο κι ακριβώς αυτή η ιστορία του έδωσε την ιδέα να διοργανώσει μια αντίστοιχη εκλογική αναμέτρηση προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για την κατασκευή μιας παιδικής χαράς.

Με 13 ψήφους υπέρ, η Λίνκολν, η κατσίκα του καθηγητή των μαθηματικών στο δημοτικό σχολείο του χωριού, κέρδισε τον Σάμι τον σκύλο, που ακολουθούσε σε απόσταση αναπνοής.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της, διάρκειας ενός έτους, θα είναι η εκπρόσωπος του Φερ Χέιβεν στα σημαντικότερα γεγονότα του χωριού.

«Η παρέλαση της Ημέρας των Πεσόντων, το Φεστιβάλ Μήλου…» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζόζεφ Γκάντερ.

Δυστυχώς, το ποσό που συγκεντρώθηκε από την εκλογική αναμέτρηση για την παιδική χαρά, ήταν μόλις περίπου 100 δολάρια, ωστόσο αυτές οι εκλογές με υποψηφίους συμπαθέστατα ζωάκια ήταν, σύμφωνα με τον Γκάντερ, «ένας καλός τρόπος για να ενδιαφερθούν τα παιδιά για τη δημοκρατία».

«Η συμμετοχή (53 ψήφοι συνολικά) ήταν ισχνή, όμως όλο αυτό ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Αναμένουμε να είναι μεγαλύτερη του χρόνου» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

53814376_572647346563376_3238656082606748342_n.jpg


instagram