Αυτή είναι η ασθένεια που σκότωσε εκατομμύρια κυπρίνους στο Ιράκ
Ο αιφνίδιος θάνατος εκατομμυρίων κυπρίνων στο Ιράκ to 2018, προκλήθηκε από ένα στέλεχος του ιού του έρπητα, ο οποίος είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο, όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.
Ιρακινοί ιχθυοκαλλιεργητές νότια της Βαγδάτης βρίσκονταν σε απόγνωση στα τέλη του 2018 όταν σωροί νεκρών κυπρίνων είχαν ξεβραστεί στις όχθες του ποταμού Ευφράτη ή επέπλεαν νεκροί στους κλωβούς ιχθυοκαλλιέργειας.
Κυκλοφόρησαν φήμες για το αν τα ψάρια ήταν άρρωστα ή ο ποταμός είχε μολυνθεί, αλλά Ιρακινοί πολιτικοί έθεσαν το ζήτημα υψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων τους.
Όπως ανακοίνωσε το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), μια διεθνής έρευνα που διήρκεσε μήνες εντόπισε την πηγή του κακού: πρόκειται για έρπη του ψαριού σαζάνι (σσ. η νόσος είναι γνωστή με τα αρχικά KHV. Το σαζάνι είναι η άλλη ονομασία του κυπρίνου και είναι γνωστό και ως γριβάδι).
«Η KHV είναι μια πολύ σοβαρή και μοιραία νόσος, η οποία είναι γνωστό ότι έχει σχεδόν 100% ποσοστό θνησιμότητας στο σαζάνι», είπε ο δρ Τόμας Γουάλι, ο οποίος είναι επικεφαλής του Ελβετικού Εργαστηρίου Αναφοράς Νόσων.
Κυπρίνοι ψητοί στη σχάρα, μαριναρισμένοι με σάλτσες από κρεμμύδι και τομάτα -"masgoof" στα ιρακινά- είναι η εθνική νοστιμιά του Ιράκ.
Οι μαζικοί θάνατοι στις ιχθυοκαλλιέργειες του Σαντάτ αλ-Χιντίγια, στην επαρχία της Βαβυλωνίας, περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, είχαν προκαλέσει πανικό στους ιχθυοκαλλιεργητές οι οποίοι έχασαν χιλιάδες δολάρια εν μια νυκτί.