ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα φέρεται να ανοικοδόμησε μέρος ενός πεδίου εκτόξευσης πυραύλων

AP Photo/Shizuo Kambayashi

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Αρχές της Βόρειας Κορέας προχωρούν στην ανακατασκευή μιας εγκατάστασης εκτόξευσης πυραύλων που είχαν καταστρέψει πρόσφατα, μετέδωσε την Τρίτη το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο την υπηρεσία πληροφοριών στη Σεούλ.

Η νοτιοκορεάτικη ΕΥΠ συμπλήρωσε πως «οι πληροφορίες που έχουν οι ΗΠΑ ταυτίζονται με τις δικές μας», σύμφωνα με το δημοσίευμα του Yonhap.

Η αναφορά της υπηρεσίας πληροφοριών σημειώνει πάντως παράλληλα πως ένας αντιδραστήρας 5 μεγαβάτ στο συγκρότημα της Γιονγκμπιόν δεν έχει λειτουργήσει από πέρυσι, καθώς και ότι οι υπόγειες στοές στο πεδίο δοκιμών Πούνγκε-Ρι συνεχίζουν να είναι κλειστές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εξέλιξη έχει προκαλέσει την ανησυχία της Σεούλ και της Ουάσινγκτον, καθώς καταγράφεται λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη συνάντηση κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ανόι, που τερματίστηκε πρόωρα χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

Ο Κιμ είχε υποσχεθεί ότι η εγκατάσταση στη Σόχε θα καταστρεφόταν κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής, τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, όπως και έγινε.

Στις ενδείξεις για την ανοικοδόμηση της εγκατάστασης εκτόξευσης πυραύλων αναφέρθηκαν επίσης χθες δύο αμερικανικά κέντρα μελετών, το Stimson Center και το Center for Strategic and International Studies, που επικαλέστηκαν δορυφορικές φωτογραφίες.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) επισήμανε πως η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει να χρησιμοποιεί ένα εργοστάσιο όπου κάνει εμπλουτισμό ουρανίου και συνεχίζει την κατασκευή άλλου ενός αντιδραστήρα.

Αν και οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ δεν διαθέτουν πρόσβαση στη Βόρεια Κορέα, χρησιμοποιούν δορυφορικές φωτογραφίες και διαθέσιμα έγγραφα για να καταγράφουν τις εξελίξεις στο συγκρότημα Γιονγκμπιόν.

Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως ελπίζει μια αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μπορέσει να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, σημειώνοντας πάντως πως δεν έχει λάβει «δέσμευση ακόμα».

Την Τρίτη, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον διεμήνυσε πως εάν η Βόρεια Κορέα δεν δείξει πρόθεση να αποπυρηνικοποιηθεί, «δεν πρόκειται να δει καμία ελάφρυνση των συντριπτικών οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της», απεναντίας «θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κλιμακώσουμε τις κυρώσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης