Η «ανατομία» μιας αποτυχημένης συνόδου: Γιατί Τραμπ - Κιμ δεν κατέληξαν σε συμφωνία
Η Σύνοδος Κορυφής Τραμπ-Κιμ στο Ανόι απέτυχε για έναν πολύ απλό λόγο: η Βόρεια Κορέα δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αποπυρηνικοποίηση τους επόμενους μήνες ή χρόνια.
Ωστόσο, όπως εξηγεί το CNNi, αυτό δεν σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Το αντίθετο. Είναι πλέον ακόμη πιο σημαντικό να συνεχιστούν οι συζητήσεις και υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία και θα περιορίσει τον κίνδυνο πυρηνικής απειλής από τη Βόρειας Κορέας.
Οι συζητήσεις, όμως, πρέπει να αλλάξουν ρότα, αλλιώς και η τρίτη σύνοδος κορυφής θα έχει πιθανότατα την ίδια κατάληξη με τις πρώτες δύο.
Η στάση της Πιονγιάνγκ τις τελευταίες δεκαετίες -αλλά και τον περασμένο χρόνο- δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει κάθε πρόθεση να διατηρήσει το πυρηνικό οπλοστάσιό του. Με απλά λόγια, η Σύνοδος στο Ανόι απέτυχε επειδή η Βόρεια Κορέα αρνείται να δεσμευτεί για την αποπυρηνικοποίησή της.
Ρόλο στην αποτυχία της συνόδου ενδέχεται να έπαιξε, όμως, και η επιμονή της κυβέρνησης Τραμπ για άμεση αποπυρηνικοποίηση.
Κατά τον Αμερικανό πρόεδρο και τους αξιωματούχους του, η θέση αυτή είναι η μοναδική που μπορεί να γίνει αποδεκτή. Όπως φαίνεται, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι προετοιμασμένος ούτε έχει τα κατάλληλα εφόδια για να διαπραγματευτεί μια ενδιάμεση συμφωνία.
Κάτι που είναι άλλωστε και λογικό, καθώς η αποπυρηνικοποίηση είναι το μοναδικό ζήτημα στην ατζέντα του Αμερικανού προέδρου.
Μετά το ναυάγιο στο Ανόι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν τα καταφέραμε σήμερα».
Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης Τραμπ για μια καθολική συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα δεν είναι ρεαλιστική.
Ενδέχεται, λοιπόν, να έχει έρθει η ώρα η αμερικανική πλευρά να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της επί του ζητήματος. Και αυτό γιατί σε περίπτωση που δεν αλλάξει τακτική, οι συζητήσεις θα βαλτώσουν και η επόμενη σύνοδος θα καταλήξει με μαθηματική ακρίβεια όπως ακριβώς και αυτή στο Ανόι.
Όπως τονίζει το CNNi, ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολος. Ο Τραμπ έχει επιτρέψει τους Βορειοκορεάτες να παρακάμπτουν τους ανώτατους αξιωματούχους του, αυτούς που άλλωστε έχουν ειδίκευση στο θέμα, και να έρχονται σε απευθείας επαφή μαζί του μέσω κολακευτικών γραμμάτων.
Αντίθετα θα έπρεπε σε κάθε του βήμα να «δείχνει» του ειδικό εκπρόσωπο Steve Biegun, λέγοντας ουσιαστικά στους Βορειοκορεάτες πως όταν μιλούν μαζί του ουσιαστικά διαπραγματεύονται με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως επισημαίνει το CNNi, ο Αμερικανός πρόεδρος πιθανότητα δεν θα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία στο επόμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης. Και ποια θα ήταν μερικά καλά πρώτα βήματα;
Ενδεχομένως, η απενεργοποίηση των αντιδραστήρων στην Yongbyon, μέχρι να μπορέσουν ασφαλώς να τεθούν εκτός λειτουργίας.
Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα θετική θα ήταν και μια δέσμευση από πλευράς Βόρειας Κορέας να μην πραγματοποιούνται δοκιμές με συγκεκριμένα είδη βαλλιστικών πυραύλων.
Πώς «γκρεμίστηκε» το όνειρο Κιμ-Τραμπ στο Ανόι
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έφτασε στο Βιετνάμ γεμάτος αυτοπεποίθηση για την κρίσιμη σύνοδο με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η διάθεσή του ήταν μάλλον διαφορετική το Σάββατο, όταν επιβιβαζόταν στο πολυτελές τρένο του για να αποχωρήσει από το Ανόι.
«Ο Κιμ δεν είχε εναλλακτικό σχέδιο» δήλωσε στο CNNi πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων. «Έφτασε στο Ανόι πολύ αισιόδοξος, σχεδόν σίγουρος ότι θα υπογραφεί κάποια συμφωνία» τόνισε ο ίδιος.
Δύο άνθρωποι με γνώση του παρασκηνίου των συζητήσεων δέχτηκαν να μιλήσουν στο CNNi ανώνυμα, καθώς δεν έχουν λάβει έγκριση για να τοποθετούνται δημόσια στα ΜΜΕ.
Ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι η αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας έφτασε στη σύνοδο πεπεισμένη ότι θα αποχωρούσε από το Βιετνάμ έχοντας υπογράψει τα σχετικά πρωτόκολλα.
Νέα αρχή
Όπως εξηγεί σε ανάλυσή του το CNNi, οι συζητήσεις για την αποπυρηνικοποίηση σταμάτησαν απότομα λίγο μόλις καιρό πριν από τη σύνοδο της Σιγκαπούρης στις 12 Ιουνίου. Οι Βορειοκορεάτες φαίνεται πως πίστευαν ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά επειδή είχαν να κάνουν απευθείας με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν τόσο βέβαιος για τον εαυτό του, που για πρώτη φορά απάντησε σε ερώτημα ξένου δημοσιογράφου.
«Από αυτά που βλέπω μέχρι στιγμής, έχω την αίσθηση ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλά» είπε ο Κιμ το πρωί της Πέμπτης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου της Washington Post.
Μερικές μόλις ώρες αργότερα, η σύνοδος «ναυάγησε» -κάτι ιδιαίτερα ντροπιαστικό για την πλευρά της Βόρειας Κορέας. Ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο αποχώρησε από το διαπραγματευτικό τραπέζι αλλά «σνόμπαρε» και τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ακυρώνοντας το προγραμματισμένο γεύμα.
Το τραπέζι ήταν έτοιμο για τους δύο ηγέτες αλλά το «φιλικό» γεύμα εργασίας δεν έγινε ποτέ. Οι λιχουδιές που είχαν προετοιμαστεί για τους Τραμπ και Κιμ κρύωσαν και το τραπέζι παρέμεινε άδειο -ένα σύμβολο της ευκαιρίας που πήγε χαμένη στο Ανόι.