Παγκόσμια κινητοποίηση για τις «φυλακισμένες φάλαινες» στη Ρωσία
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ ελπίζει ότι το πρόβλημα με τις όρκες, οι οποίες βρίσκονται περιορισμένες σε ένα θαλάσσιο καταφύγιο στην περιοχή Πριμόριε, θα λυθεί πολύ σύντομα και τα θαλάσσια θηλαστικά θα απελευθερωθούν.
«Ελπίζουμε ότι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το πρόβλημα με τις όρκες θα λυθεί και θα αφεθούν ελεύθερες», δήλωσε ο Πεσκόφ, στους δημοσιογράφους, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την έκκληση του Αμερικανού ηθοποιού Λεονάρντο Ντι Κάπριο προς τους ζωόφιλους μέσω της σελίδας του στο Facebook, να υπογράψουν την έκκληση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Change.org για την απελευθέρωση των θαλάσσιων θηλαστικών που είναι εγκλωβισμένα στην «φυλακή των κητών», όπως αποκαλούν οι οικολόγοι τον χώρο όπου κρατούνται.
Στις 22 Φεβρουαρίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στο υπουργείο Φυσικών Πόρων και στον υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας σε συνεργασία με επιστημονικούς οργανισμούς να επιλύσουν ως την 1η Μαρτίου το ζήτημα αυτό που αφορά την τύχη των θαλάσσιων θηλαστικών.
Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο ενώνει τη φωνή του για την απελευθέρωση των «φυλακισμένων φαλαινών»
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο μέσω της σελίδας του στο Facebook ζήτησε από τον κόσμο να υπογράψει την έκκληση για την απελευθέρωση των φαλαινών από την «φυλακή των κητών». Η αποκάλυψή της από οικολογικές οργανώσεις έχει προκαλέσει κινητοποιήσεις όχι μόνο των οργανώσεων αυτών αλλά και διασημοτήτων, όπως και τη διενέργεια ερευνών από τις ρωσικές αρχές.
Στον Κόλπο Σρέντναγια κοντά στην πόλη Ναχότκα της ρωσικής Άπω Ανατολής, σ ένα ειδικό κέντρο έχουν εγκλωβιστεί 11 όρκες που αλιεύθηκαν παράνομα με σκοπό την πώλησή τους στην Κίνα, αλλά και μερικές δεκάδες φάλαινες μπελούγκα.
Για την υπόθεση αυτή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ενώ όπως έχουν αναφέρει τοπικά μέσα ενημέρωσης από το χώρο αυτό τον οποίο οι οικολόγοι αποκαλούν «φυλακή των κητών», έχουν χαθεί ή πεθάνει μερικές όρκες και μπελούγκες.
Η κατάσταση για την τύχη των θαλασσίων αυτών θηλαστικών περιπλέκεται και από το ότι για την επίλυση του ζητήματος απαιτείται η σύμφωνη γνώμη διαφόρων ρωσικών υπηρεσιών.
Οι οικολογικές οργανώσεις από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι η περαιτέρω κράτηση των θαλασσίων θηλαστικών στη «φυλακή των κητών» εγκυμονεί κινδύνους γι΄ αυτά.
Την έκκληση για την απελευθέρωση των θαλασσίων θηλαστικών έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής περισσότεροι από 880 χιλιάδες άνθρωποι. Στην έκκληση τονίζεται ότι «οι όρκες πρέπει να αφεθούν ελεύθερες και να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον», ενώ «τις μπελούγκες πρέπει να τις αναλάβουν υπεύθυνα άτομα, τα οποία θα αναλάβουν την διατροφή τους, ώστε να αποκατασταθεί η υγεία τους και εν συνεχεία εφόσον είναι έτοιμες, να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον».
Παράλληλα οι συντάκτες της έκκλησης επισημαίνουν ότι κατά την άποψη των ειδικών, τα θαλάσσια θηλαστικά μπορεί να πεθάνουν, εάν παραμείνουν κι άλλο χρονικό διάστημα στο κέντρο κράτησής τους.
Μεταξύ των διασημοτήτων που έδειξαν ενδιαφέρον για την τύχη των θαλάσσιων θηλαστικών είναι και η ηθοποιός και ακτιβίστρια Πάμελα Άντερσον η οποία απευθύνθηκε με επιστολή της προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας του να μεριμνήσει για την απελευθέρωσή τους. Το ίδιο αίτημα προέβαλε ο ωκεανολόγος Ζαν Μισέλ Κουστό, ο γιος του Ζακ Ιβ Κουστό.
Στις 22 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στο υπουργείο Φυσικών Πόρων και στο υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας σε συνεργασία με επιστημονικούς οργανισμούς να επιλύσουν έως την 1η Μαρτίου το θέμα που αφορά την τύχη των εγκλωβισμένων θαλασσίων θηλαστικών.