Δείτε σε ποια χώρα διέγραψαν τη Μεγάλη Παρασκευή από τις αργίες
Πολιτική ένταση και κοινωνική αναταραχή προκάλεσε μια μάλλον βεβιασμένη απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να «διαγράψει» τη Μεγάλη Παρασκευή μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Όλα ξεκίνησαν όταν έπειτα από σχετική προσφυγή Αυστριακού εργαζομένου σε αυτό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφαινόταν πως τη Μεγάλη Παρασκευή ως αργία δικαιούνται όλοι οι Αυστριακοί εργαζόμενοι.
Η απόφαση αυτή απέρριπτε ως «διάκριση στον εργασιακό χώρο» την έως τώρα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία η Μεγάλη Παρασκευή ίσχυε στην Αυστρία ως εορτή-αργία μόνον για τα μέλη της Εκκλησίας των Ευαγγελιστών, των Παλαιοκαθολικών και των Μεθοδιστών.
Τότε η αυστριακή κυβέρνηση πρότεινε την καθιέρωση της Μεγάλης Παρασκευής ως ημιαργία (από τις 14.00 ώρα το απόγευμα) για όλους τους εργαζόμενους, κάτι που προκάλεσε σειρά αντιδράσεων και έντονες συζητήσεις.
Το γεγονός αυτό φέρεται να οδήγησε την κυβέρνηση συνασπισμού στην προαναγγελία της ολικής διαγραφής της Μεγάλης Παρασκευής από τον κατάλογο των αργιών, που ως νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί την Τετάρτη (27/02) στην ολομέλεια της αυστριακής Βουλής από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Η Αυστριακή Ομοσπονδία Συνδικάτων σε ανακοίνωση της καταδικάζει ως «χλευασμό των εργαζομένων» την απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.
Οι συντονιστές του κυβερνητικού έργου δήλωσαν πως κάθε εργαζόμενος θα έχει στο μέλλον το δικαίωμα να ορίσει μία «προσωπική εορτή» που θα λαμβάνει ως αργία, η οποία ωστόσο θα αφαιρείται από τις ημέρες της κανονικής άδειάς του, και αυτό θα πρέπει να ζητείται προς έγκριση ήδη τρεις μήνες νωρίτερα, ενώ δεν θα πρόκειται σε καμία περίπτωση για μία επιπλέον ημέρα άδειας.
Την κυβερνητική «λύση», χαιρέτισε η Αυστριακή Ένωση Βιομηχάνων, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την ταχύτητα με την οποία επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση η νέα ρύθμιση, αλλά και για το γεγονός, όπως τονίζει, πως δεν θα υπάρξει μία επιπλέον αργία.
Σε μία έντονη αντίδρασή της, η αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ καταδικάζει την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού ως απαράδεκτη και εχθρική προς τους εργαζόμενους, επισημαίνοντας πως είναι ολοφάνερο ότι το Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα των Ελευθέρων υπηρετούν τα οικονομικά συμφέροντα, θέτοντας αυτά πάνω από τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Η ίδια υπενθυμίζει πως πολύ πρόσφατα, τόσο ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο υπουργός Καγκελαρίας Γκέρνοντ Μπλιούμελ του Λαϊκού Κόμματος, όσο και το Κόμμα των Ελευθέρων, υπόσχονταν πως «δεν πρόκειται να πάρουν τίποτε από κανένα», και τώρα ο καθένας βλέπει το πόση αξία έχουν οι υποσχέσεις τους και πόσο ψέματα έχουν πει στον κόσμο τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα.
Σύμφωνα με την αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, το κόμμα της πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου, ο οποίος θα προβλέπει την καθιέρωση της Μεγάλης Παρασκευής ως γενικής αργίας.