Ψυχροπολεμικό κλίμα: Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για σχέδιο εισβολής στη Βενεζουέλα
Η κρίση της Βενεζουέλας οδηγεί στην αναβίωση του «ψυχροπολεμικού» κλίματος μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Μόσχα και Ουάσινγκτον έχουν πάρει – σε ακόμη μία περίπτωση – διαφορετικές θέσεις στην γεοπολιτική σκακιέρα, με την πρώτη να στηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο και τη δεύτερη να διαμηνύει πως είναι επιτακτική η ανάγκη καθαίρεσής του από τον προεδρικό θώκο.
Εν μέσω της αυξημένης έντασης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και τις φωνές – μεταξύ αυτών και της Γερμανίας – που ζητούν επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στον (σχεδόν) απομονωμένο από την διεθνή πολιτική σκηνή πρόεδρο της Βενεζουέλας, έρχονται οι ισχυρισμοί του Γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεβ, ο οποίος κάνει λόγο για πολεμικές κινήσεις των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Πατρούσεβ δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αποστέλλουν στρατιωτικές δυνάμεις τους στο Πουέρτο Ρίκο και την Κολομβία, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για μία εισβολή στην Βενεζουέλα για την ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου, όπως είπε, προέδρου Μαδούρο από την εξουσία.
Ο Ρώσος αξιωματούχος κατήγγειλε πως οι ΗΠΑ τηρούν μία υπεροπτική στάση απέναντι στον λαό της Βενεζουέλας, μάλιστα – όπως τόνισε – δεν λείπουν και οι σαρκαστικές δηλώσεις Αμερικανών. Στον αντίποδα, όμως, στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια που γνωρίζουν ότι δεν θα γίνει αποδεκτή.
«Με την επίδειξη σαρκασμού και αλαζονείας στον λαό της Βενεζουέλας, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν μία στρατιωτική εισβολή σε ένα ανεξάρτητο κράτος», είπε ο Πατρούσεβ και τόνισε: «Η μετακίνηση μελών των αμερικάνικων ειδικών δυνάμεων στο Πούερτο Ρίκο, η προσγείωση αμερικανικών δυνάμεων στην Κολομβία και άλλα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως το Πεντάγωνο ενισχύει μία συγκέντρωση στρατευμάτων στην περιοχή ώστε να ρίξει έναν νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο Μαδούρο».
Όπως εξήγησε, το Καράκας αρνείται την ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ καθώς αντιλαμβάνεται πως η Ουάσινγκτον προετοιμάζει σχέδιο ανατροπής του προέδρου.
«Ο λαός της Βενεζουέλας το αντιλαμβάνεται (σ.σ. το γεγονός) πολύ καλά», σημείωσε, επίσης, ο Πατρούσεβ.
Ο Ρώσος αξιωματούχος γνωστοποίησε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στη Ρωσία τη διενέργεια συζητήσεων για τη Βενεζουέλα και η Μόσχα το αποδέχθηκε. Στη συνέχεια, όμως, η Ουάσινγκτον άρχισε να χρησιμοποιεί δικαιολογίες για την αποφυγή των συζητήσεων.