ΚΟΣΜΟΣ

Απόφαση «χαστούκι» για τις βρετανικές βάσεις στον Μαυρίκιο

Απόφαση «χαστούκι» για τις βρετανικές βάσεις στον Μαυρίκιο
(AP Photo/Mike Corder)

Σε μια ιδιαίτερης σημασίας απόφαση-γνωμοδότηση, που έχει προεκτάσεις και για την Κύπρο, προχώρησε σήμερα το Δικαστήριο της Χάγης, που έκρινε παράνομη τη διαδικασία με την οποία κατακράτησε και οικειοποιήθηκε της περιοχής του Αρχιπελάγους Chago στον Μαυρίκιο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το offsite.com.cy, το Δικαστήριο ξεκαθάρισε πως πρόκειται για μια λανθασμένη πρακτική, η οποία πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό. Κάλεσε δε, τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ιστοσελίδα offsite.com.cy επικοινώνησε με τον νομικό Νικόλα Ιωαννίδη, που ήταν μέλος της ομάδας που τοποθετήθηκε στη Χάγη για λογαριασμό της Κύπρου για την εν λόγω υπόθεση, ο οποίος και τόνισε πως πρόκειται για μια απόφαση-σταθμό.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το Δικαστήριο γνωμοδότησε πως, δεν έγινε νομότυπα η αποαποικιοποίηση του Μαυρίκιου και κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει άμεσα.

mauritius hague britain


Πηγή: offsite.com.cy

Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι η απόφαση παρέχει εξαιρετικά εργαλεία για όποια χώρα –όπως η Κύπρος- θέλει να προσφύγει κατά της διατήρησης βρετανικών βάσεων στο πλαίσιο αποικιοκρατίας.

Το κύριο δικαίωμα το οποίο επικαλέστηκε το Δικαστήριο είναι αυτό της αυτοδιάθεσης των λαών.

Εξαιρετικής σημασίας επίσης το γεγονός ότι το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε ως διεθνή συμφωνία, τη συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Μαυρικίου, της χώρας που είχε δηλαδή την εξουσία πάνω σε μια αποικία της, την ώρα της συμφωνίας.

Το ιστορικό της διαμάχης

Η διαμάχη αυτή έχει τις ρίζες της πίσω στο 1968, όταν δόθηκε η ανεξαρτησία στον Μαυρίκιο από το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο εξαιρέθηκαν τα νησιά στο Αρχιπέλαγος Τσάγκος, οι κάτοικοι των οποίων υποχρεώθηκαν βίαια να τα εγκαταλείψουν.

Η εκδίκαση της υπόθεσης έφτασε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούνιο του 2017.