ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν σε κοινή πρόταση για προϋπολογισμό της ευρωζώνης

AP Photo/Markus Schreiber

Η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν σε μια λεπτομερή πρόταση για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να μειωθεί το αναπτυξιακό χάσμα μεταξύ μεμονωμένων κρατών μελών, όπως φάνηκε από έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης.

Η γαλλογερμανική συμφωνία είναι πιθανό να ανοίξει τον δρόμο για μια συμφωνία στην ευρύτερη ομάδα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία θα συζητήσει τον ερχόμενο μήνα τη δημιουργία του νέου, αλλά αμφισβητούμενου εργαλείου.

«Ο λόγος για τη δημιουργία του δημοσιονομικού εργαλείου της ευρωζώνης θα είναι να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση στην ευρωζώνη...», αναφέρεται στην κοινή γαλλογερμανική πρόταση, σύμφωνα με το κυβερνητικό έγγραφο που είδε το Ρόιτερ.

Το νέο εργαλείο θα πρέπει επίσης να είναι ανοικτό για χώρες που συμμετέχουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, γνωστό ως ERM-2, ο οποίος αποτελεί την αίθουσα διετούς αναμονής για την ένταξη στο ευρώ, αναφέρεται στην πρόταση.

«Όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής, το εργαλείο θα πρέπει να είναι τμήμα του προϋπολογισμού της ΕΕ. Δεν θα βασίζεται σε πιστώσεις», αναφέρεται.

Αυτό σημαίνει πως το νέο εργαλείο δεν θα είναι διαθέσιμο πριν από το 2021, όταν θα τεθεί σε ισχύ ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ. Σημαίνει επίσης πως το μέγεθος του προϋπολογισμού θα καθορίζεται έπειτα από διαπραγματεύσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, που πρόκειται να αρχίσουν αργότερα φέτος.

Στην κοινή πρότασή τους, η Γαλλία και η Γερμανία αναφέρουν πως ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα πρέπει να υποστηρίζει εθνικές μεταρρυθμίσεις που προσδιορίζονται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο -οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κάθε κράτος μέλος.

Τρία: «Οι ευρωπαϊκοί κανόνες πρέπει να αναθεωρηθούν»

Με τη σειρά του ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο της Ρώμης Τον Βεργκάτα, αναφέρθηκε στους ευρωπαϊκούς οικονομικούς κανόνες και στο κατά πόσον επιτρέπουν να αντιμετωπίζονται έκτακτες εξελίξεις οι οποίες συνδέονται με κρίσεις των χωρών μελών.

«Οι ευρωπαϊκοί κανόνες, οι οποίοι εγκρίθηκαν με βιασύνη πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, μπορεί να λειτουργούν σε περιόδους ανάπτυξης, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη να αντιμετωπισθεί η έντονη επιβράδυνση της οικονομίας», είπε ο Τρία.

Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε τόνισε ότι «οι κανόνες αυτοί πρέπει να αναθεωρηθούν, διότι δεν επιτρέπουν να ληφθεί υπόψη η αλλαγή της όλης οικονομικής κατάστασης» και πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό αποτελούν εμπόδιο στην τροποποίηση της οικονομικής πολιτικής της κάθε χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης