ΚΟΣΜΟΣ

Αρνούνται οι Ταλιμπάν συνεργασία με την Μόσχα

Οι στρατιώτες του Εθνικού Στρατού του Αφγανιστάν πραγματοποιούν περιπολία REUTERS/Abdul Malik

Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν διέψευσαν ότι συνεργάζονται με τη Ρωσία στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Οι Αφγανοί αντάρτες αρνήθηκαν ότι ανταλλάσσουν πληροφορίες με τη Μόσχα για τον ISIS «αδειάζοντας» έτσι υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο που είχε μιλήσει προ ημερών για συμμαχία κατά ενός «κοινού εχθρού».

Οι τζιχαντιστές αποτελούν ντε φάκτο κοινό εχθρό της Μόσχας και των Ταλιμπάν, είχε δηλώσει την Τετάρτη στο πρακτορείο Ίντερφαξ ο Ζαμίρ Ζαμπούλοφ, ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για το Αφγανιστάν. «Τα συμφέροντα των Ταλιμπάν συμπίπτουν αντικειμενικά με τα δικά μας» πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «έχω ήδη δηλώσει και στο παρελθόν ότι έχουμε διαύλους επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν για να ανταλλάσσουμε πληροφορίες».

Σε μήνυμα που δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα τους ωστόσο, οι Αφγανοί Ταλιμπάν αρνούνται ότι «χρειάζονται τη βοήθεια οποιουδήποτε όσον αφορά στο Ισλαμικό Κράτος. Δεν είχαμε καμία επαφή, ούτε καμία συνομιλία με οποιονδήποτε πάνω σε αυτό το θέμα».

Παράλληλα, έσπευσαν να διαψεύσουν ότι οι εξτρεμιστές της ISIS επεκτείνουν τις δυνάμεις τους στην επαρχία Νανγκαρχάρ, στην ανατολική μεθόριο του Αφγανιστάν με το Πακιστάν. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στο μήνυμά τους, οι τζιχαντιστές «έχουν μια παρουσία μόνον σε μια μικρή ζώνη (...) και αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης