ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ ξέμεινε από χοιρινό – Πώς το μπέικον έγινε το… χαβιάρι της χώρας

pixabay

Μια ιδιότυπη «κρίση» πλήττει το Ισραήλ: το χοιρινό κρέας είναι σε έλλειψη, γεγονός που έχει επηρεάσει πολύ τις διατροφικές συνήθειες της χώρας, αφού εκτοξεύτηκε η τιμή του μπέικον.

Άμεση συνέπεια ήταν η «εξαφάνιση» του μπέικον από τα πιάτα των Ισραηλινών, αλλά και από τα μενού πολλών εστιατορίων, ακόμη και εκείνων που είχαν το υλικό στις τοπ επιλογές τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz, το μπέικον εξαφανίστηκε από τα μενού επειδή είναι δεν καθίσταται εφικτός ο ποιοτικός έλεγχός του στη χώρα. Το χοιρινό κρέας βρίσκεται σε έλλειψη και η τιμή του μπέικον διπλασιάστηκε. «Για αυτό, υπάρχει ραγδαία πτώση της ποιότητάς του», συμπληρώνει ο σεφ Μάταν Άμπραχαμς του δημοφιλούς εστιατορίου Hudson στο Τελ Αβίβ.

Το εν λόγω εστιατόριο ήταν ένα από αυτά που αφαίρεσαν το μπέικον από το μενού τους, παρότι το πιο διάσημο πιάτο τους ήταν βασισμένο σε αυτό.

Από το 1994, βάσει νόμου, δεν μπορεί να εισαχθεί στο Ισραήλ κρέας -αλλά και όλα τα παράγωγά του, όπως μπέικον, ζαμπόν, προσούτο- χωρίς επίσημο πιστοποιητικό κοσέρ από ένα ραβινικό ίδρυμα (κοσέρ ονομάζεται το σύνολο των εβραϊκών θρησκευτικών κανόνων σχετικά με την διατροφή).

Το χοιρινό κρέας μπορεί μόνο να παραχθεί στη χώρα, οι φάρμες, όμως, είναι ελάχιστες.

Το 2018, μια ασθένεια έπληξε τις τοπικές χοιροτροφικές μονάδες,σκοτώνοντας δεκάδες μικρά γουρούνια και μειώνοντας το ποσοστό των γεννήσεων. Ως εκ τούτου, η τιμή του χοιρινού κρέατος αυξήθηκε κατακόρυφα και έγινε δυσεύρετο στην αγορά. Πολλοίπαρομοιάζουν πλέον το συγκεκριμένο κρέας με χρυσάφι, και το μπέικον με χαβιάρι.

Επιπλέον, ο Νόμος των Χοίρων του 1962, απαγορεύει την σφαγή χοίρων στη χώρα, εκτός από τις περιοχές που πλειοψηφούν οι Χριστιανοί. Το αποτέλεσμα ήταν η ταχεία συρρίκνωση της γεωγραφικής περιοχής για την εκτροφή χοίρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης