Σπουδαία ανακάλυψη στην Πομπηία: Η ομορφιά του Νάρκισσου άντεξε στο χρόνο
Μία άκρως εντυπωσιακή νωπογραφία που απεικονίζει το μυθικό «κυνηγό» Νάρκισσο -που ερωτεύτηκε τον εαυτό του- να κοιτά την αντανάκλαση του εαυτού του στο νερό, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Πομπηία.
Η νωπογραφία βρέθηκε στο εσωτερικό περιστύλιο μιας οικίας, όπου είχε βρεθεί πέρυσι και μια άλλη, που απεικόνιζε μια αισθησιακή σκηνή μεταξύ του μεταμορφωμένου σε κύκνο Δία και της μυθικής βασίλισσας της Σπάρτης, Λήδας, ενώ η ανακοίνωση της ανακάλυψης έγινε την Πέμπτη.
Η επικεφαλής της έρευνας, Αλφονσίνα Ρούσο, δήλωσε πως η διακόσμηση σε όλο το αίθριο «διαπνέεται από το πνεύμα της χαράς για τη ζωή, της ομορφιάς και της ματαιοδοξίας», ενώ ανακαλύφθηκαν μυθικές φιγούρες στο σπίτι «σαν να ήταν μέρος ενός διονυσιακού ιερού».
«Η ομορφιά των δωματίων αυτών μας αναγκάζει να προσαρμόσουμε το έργο μας και να συνεχίσουμε τις ανασκαφές», συμπλήρωσε.
«Στο μέλλον θα μπορέσουμε να ανοίξουμε, έστω ένα μέρος της βίλας, στο κοινό. Η ανασκαφή γίνεται δυνατή χάρη στο ευρύτερο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Πομπηία, με σκοπό την ανάδειξη και σταθεροποίηση των μνημείων», ανέφερε η Ρούσο.
Η εν λόγω ανασκαφή πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός μεγάλου προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας, για την σταθεροποίηση και τον επαναπροσδιορισμό των «μέτωπων» ανασκαφής στην αρχαία πόλη, με τίτλο Great Pompeii Project.
Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν επίσης στο αίθριο της ίδιας κατοικίας δεκάδες γυάλινα σκεύη, οκτώ βάζα από τερακότα και ένα χάλκινο χωνί, σε χώρο κάτω από το κλιμακοστάσιο.
Στο αίθριο που βρίσκεται ο Νάρκισσος, είναι ακόμη ορατό το ίχνος μιας σκάλας που οδηγεί στο πάνω πάτωμα, αλλά πάνω απ ’όλα η ανακάλυψη ενός χώρου κάτω από το κλιμακοστάσιο, ο οποίος χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη, που περιείχε δώδεκα γυάλινα δοχεία, οκτώ αμφορείς και ένα χάλκινο χωνί, όπως ανέφεραν οι αρχαιολόγοι σε δημοσιογράφους.
Η φιγούρα του Νάρκισσου, ο οποίος σύμφωνα με τον μύθο, γοητεύτηκε τόσο από την εικόνα του στο νερό, που τελικά πέθανε από τον ανικανοποίητο προς εαυτόν έρωτά του, ήταν ένα αρκετά κοινό θέμα στη ρωμαϊκή πόλη του πρώτου αιώνα μ.Χ.