ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμες οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε Τουρκία για τους S-400 – «Γκρίνια» Ερντογάν σε Πούτιν

apimages

Στο τραπέζι του προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το 2019 μπαίνει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, καθώς στο σχετικό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται τροπολογία που ζητά από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας, να συντάξουν νέα έκθεση, στην οποία θα γίνεται η περιγραφή τους είδους των αμερικανικών κυρώσεων, σε περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει να ολοκληρώσει κανονικά τη διαδικασία παραλαβής του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Μάλιστα στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι κανένας από τους διαθέσιμους πόρους δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να διευκολύνει την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 σε «έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας», πριν από τη σύνταξη και παράδοση της επίμαχης έκθεσης στο Κογκρέσο.

Οι σχετικές αναφορές στο κείμενο του προϋπολογισμού, στηρίζονται και επικαλούνται την παράγραφο 231 του νόμου για την αναχαίτιση της ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη και στην Ευρασία (Countering Russian Influence in Europe and Eurasia Act) που είχε ψηφιστεί το 2017.

Ερντογάν σε Πούτιν: Η Ουάσινγκτον μάς ασκεί πιέσεις

«Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην Τουρκία να μην αγοράσει τα συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από την έναρξη των συνομιλιών του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι.

«Σχετικά με τους S-400. Όλοι γνωρίζουν ότι η αμερικανική ηγεσία μας ασκεί μεγάλες πιέσεις σε σχέση με αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

ΗΠΑ, Γαλλία και Ιταλία συζητούν με την Τουρκία εναλλακτική πρόταση στην αγορά των S-400

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον, το Παρίσι και η Ρώμη διεξάγουν συνομιλίες με την Άγκυρα για εναλλακτική πρόταση στην αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία, σύμφωνα με τον Γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γιενς Στόλτενμπεργκ.

«Αυτή τη στιγμή γίνεται διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ σε ζητήματα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας, επίσης πραγματοποιούνται επαφές μεταξύ Τουρκίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα με την Γαλλία και την Ιταλία, για την αγορά του εναλλακτικού γαλλικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T (ASTER 30-SAMP/T – σ.σ.)» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τα σχέδια της Άγκυρας να αποκτήσει τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.

Παράλληλα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι «κάθε χώρα του ΝΑΤΟ μπορεί να αποφασίσει αυτοτελώς για τα είδη των εξοπλισμών τα οποία θέλει να αποκτήσει».

Εκτός των άλλων ανέφερε ότι στην Τουρκία εξακολουθούν να βρίσκονται δύο μεραρχίες αντιαεροπορικών συστημάτων SAMP/T (Ιταλία) και Patriot (Ισπανία), οι οποίες είχαν αποσταλεί στη χώρα αυτή το 2012, στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ που αφορούσε την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Τουρκίας ώστε να αμυνθεί σε ενδεχόμενα πυραυλικά πλήγματα προερχόμενα από το έδαφος της Συρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης