Η Σουηδία θα στεγάσει πρόσφυγες σε κρουαζιερόπλοιο
Σε μια απόπειρα να επιλύσει το ολοένα και πιο πιεστικό πρόβλημα της έλλειψης στέγασης στη Σουηδία, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν τα σχέδια τους να στεγάσουν περίπου 1.260 πρόσφυγες σε κρουαζιερόπλοιο.
Ακόμη και η Σουηδική Υπηρεσία Μετανάστευσης, η οποία και έκλεισε την συμφωνία με την ναυτιλιακή εταιρία, παραδέχεται το προφανές: «Είναι κάπως ανορθόδοξο. Δεν είναι συνηθισμένο. Είναι κάτι καινούριο για την Σουηδία αλλά και για την ναυτιλιακή βιομηχανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας στην εφημερίδα GT.
Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο λιμάνι θα δέσει το πλοίο. Μεταξύ των μεγάλων λιμανιών που εξετάζονται είναι αυτό της Στοκχόλμης, του Γκέτεμποργκ, του Μάλμε.
Η Σουηδία έχει υποδεχτεί 150.000 αιτούντες άσυλο μέχρι στιγμής φέτος, τους περισσότερους ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Το προηγούμενο ρεκόρ των 84.000 που είχε, ήταν κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων της δεκαετίας του 1990.
Την τελευταία εβδομάδα περίπου 3.200 άτομα έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο στη Σουηδία, σύμφωνα με την εφημερίδα Dagens Nyheter. Ωστόσο αυτός ο αριθμός είναι αρκετά μικρότερος σε σύγκριση με τα επίπεδα ρεκόρ των 8.000-10.000 ανά εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η σουηδική εταιρία μεταφορών SJ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλα τα δρομολόγια που διασχίζουν τα σύνορα από τη Δανία, διότι οι Δανοί δεν πραγματοποιούν τους υποχρεωτικούς ελέγχους ταυτοτήτων που εισήγαγε η σουηδική κυβέρνηση, προκειμένου να περιοριστεί η εισροή των παράτυπων μεταναστών και των προσφύγων. Η εταιρεία εξήγησε ότι «απλά δεν έχει τη δυνατότητα να διεξάγει τους ελέγχους αρκετά γρήγορα και αναγκάστηκε να αναστείλει τα δρομολόγια μέχρι να υπάρξει μια λύση που να λειτουργεί».
Το αντί-μεταναστευτικό συναίσθημα γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό στη Σουηδία, που μαστίζεται από τη συνεχιζόμενη κρίση των προσφύγων, που χαρακτηρίζεται η χειρότερη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεκάδες εγκαταστάσεις που προορίζονται για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο έχουν δεχτεί επίθεση από εμπρηστές, με το τελευταίο περιστατικό να λαμβάνει χώρα τον περασμένο μήνα.
«Η χώρα έχει πολωθεί. Από τη μία πλευρά είναι όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που δεν θέλουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αλλά από την άλλη πλευρά έχουμε ένα ισχυρό τμήμα του πληθυσμού που βοηθούν τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο,» λέει ο Adrian Groglopo, καθηγητής κοινωνικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, στο RT.
«Αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις [διενεργούνται] από τις ακροδεξιές ομάδες, και φυσικά, κλονίζουν τη βάση της σουηδικής κοινωνίας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις εμπρηστικές επιθέσεις σε κέντρα προσφύγων.