ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Βρετανίας με χώρες της ΕΕ για τα δικαιώματα πολιτών σε περίπτωση σκληρού Brexit

REUTERS/Francois Lenoir

Η Βρετανία και οι χώρες του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕΑ EFTA) - η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία- κατέληξαν σε συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Ισλανδίας.

«Η συμφωνία προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών των χωρών ΕΕΑ EFTA που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών που ζουν στις χώρες ΕΕΑ EFTA, παρέχοντας τη βεβαιότητα ότι μπορούν να εξακολουθήσουν να το κάνουν στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία», ανέφερε σε μια δήλωση η ισλανδική κυβέρνηση.

«Αυτό σημαίνει πως τα δικαιώματα διαμονής των πολιτών έχουν διασφαλιστεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε η Ισλανδία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι κατέθεσε πρόταση νόμου προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Νορβηγών που ζουν στη Βρετανία και των Βρετανών που ζουν στη Νορβηγία στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες

Μία πριγκίπισσα μπορεί να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης

Εμιλιάνο Σάλα: Η Ναντ αποσύρει τη φανέλα με το Νο «9»- Το ευχαριστώ της οικογένειάς του

Η Βρετανία και η Νορβηγία συμφώνησαν πέρυσι να εφαρμόσουν τις αρχές μιας συμφωνίας για το Βrexit στη διμερή τους σχέση, όμως η νέα πρόταση θα καλύψει επίσης την περίπτωση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία.

«Ελπίζουμε πως η Βρετανία θα έχει μια συντεταγμένη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει ωστόσο να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο η Βρετανία να επιλέξει να φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία», αναφέρει σε μια δήλωση ο υπουργός Δικαιοσύνης Τορ Μίκελ Βάρα.

Η Βρετανία, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αναμένεται να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, όμως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θέλει περισσότερες παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες προκειμένου να πείσει το διχασμένο Συντηρητικό Κόμμα της να υποστηρίξει το σχέδιο εξόδου το οποίο διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες αλλά απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης