Βενεζουέλα: Έτοιμες να επέμβουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να προστατεύσουν το αμερικανικό προσωπικό και τις διπλωματικές εγκαταστάσεις στη Βενεζουέλα, εφόσον χρειασθεί, δήλωσε ο ναύαρχος που είναι υπεύθυνος για τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Νότια Αμερική.
«Είμαστε έτοιμοι να προστατεύουσμε αμερικανικό προσωπικό και διπλωματικές εγκαταστάσεις, αν είναι απαραίτητο», δήλωσε στη διάρκεια κατάθεσής του στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, ο ναύαρχος Κρεγκ Φόλερ.
Ο ναύαρχος Φόλερ δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με τη δράση που θα μπορούσαν να αναλάβουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Η διεθνής Ομάδα Επαφής ζητά τη διεξαγωγή ελεύθερων προεδρικών εκλογών
Στο μεταξύ, η διεθνής Ομάδα Επαφής που αποτελείται από ευρωπαϊκές και λατινοαμερικανικές χώρες, ζήτησε τη διεξαγωγή «ελεύθερων προεδρικών εκλογών» στη Βενεζουέλα.
Μετά την πρώτη σύνοδο της στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, η ομάδα «κάλεσε για τη διαμόρφωση μιας κοινής διεθνούς προσέγγισης για την υποστήριξη μιας ειρηνικής, πολιτικής, δημοκρατικής και αμιγώς βενεζουελανής επίλυσης της κρίσης, που θα αποκλείει τη χρήση βίας, μέσω ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών, μe βάση το Σύνταγμα της Βενεζουέλας», αναφέρει το ανακοινωθέν της συνόδου που υπογράφουν όλες οι συμμετέχουσες χώρες, με εξαίρεση τη Βολιβία και το Μεξικό.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι η ομάδα των χωρών αυτών θα στείλει μια τεχνική αποστολή στη Βενεζουέλα για να βοηθήσει στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και να στηρίξει τη διεξαγωγή νέων εκλογών το συντομότερο δυνατόν.
Νωρίτερα η Φεντερίκα Μογκερίνι διαβεβαίωσε πως η διεθνής Ομάδα Επαφής που συγκροτήθηκε από την ΕΕ, προωθεί μια ειρηνική και πολιτική λύση στην κρίση, προσθέτοντας πως μια απόφαση θα πρέπει τελικώς να έρθει από τον βενεζουελανό λαό.
Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ διαβεβαίωσε πως η ομάδα αυτή προωθεί μια ειρηνική και πολιτική λύση στην κρίση, προσθέτοντας πως μια απόφαση θα πρέπει τελικώς να έρθει από τον βενεζουελανό λαό.
«Αυτό δεν είναι μονάχα το πιο επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά το μόνο αποτέλεσμα, αν θέλουμε να αποφύγουμε περισσότερα δεινά και μια χαοτική πορεία», τόνισε η Μογκερίνι πλάι στον Ουρουγουανό πρόεδρο, Ταμπαρέ Βάσκες.
Η Ουρουγουάη και το Μεξικό παρουσίασαν χθες μια κοινή πρόταση για να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός διαλόγου χωρίς όρους ή προαπαιτούμενα προκειμένου να αναζητηθεί μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στην πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα.
Ο «Μηχανισμός του Μοντεβιδέο», που προβλέπει διάφορες φάσεις, καθώς και τη μεσολάβηση προσωπικοτήτων διεθνούς και γενικής αποδοχής, προωθεί μια ειρηνική λύση που θα αποτρέψει μια «κλιμάκωση της βίας».
«Αυτός βασίζεται στην καλή πίστη, ότι δεν θα παρέμβουμε παρά μόνο μέσω διαλόγου, διαπραγματεύσεων, επικοινωνίας και μιας προθυμίας για να συνεισφέρουμε», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Μαρσέλο Εμπράρδ.
Το Μεξικό και η Ουρουγουάη είναι ανάμεσα στις λιγοστές χώρες της Λατινικής Αμερικής που δεν αναγνώρισαν τον επικεφαλής της εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και αντίπαλο του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, τον Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινό αρχηγό του κράτους αφότου αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος την 23η Ιανουαρίου.
Αντιθέτως, έντεκα από τις 14 χώρες που συγκροτούν την Ομάδας της Λίμας έχουν προτρέψει τον στρατό της Βενεζουέλας να στοιχηθεί πίσω από τον Χουάν Γκουαϊδό, καλώντας να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος «χωρίς χρήση βίας» στη χώρα αυτή.