ΚΟΣΜΟΣ

OHE: «Ψήνεται» ο πλανήτης τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Pixabay

Τα θερμότερα χρόνια στην ιστορία είναι τα τελευταία τέσσερα σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ

Ο Γενικός γραμματέας του οργανισμού Αντόνιο Γκουτιέρες κάλεσε σε επείγουσες δράσεις για την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με την ανάλυση που έχει γίνει με βάση το 1850, από όταν και άρχισαν να καταγράφονται οι θερμοκρασίες, το πιο θερμό έτος ήταν το 2016.

«Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία από μεμονωμένα έτη με υψηλές θερμοκρασίες είναι η αλληλουχία ετών. Και τα τελευταία 22 χρόνια έχουμε καταγράψει θερμοκρασίες ρεκόρ στα 20 από αυτά. Η υπερθέρμανση τα τελευταία δε 4 χρόνια είναι μοναδική τόσο στο έδαφος όσο και στους ωκεανούς» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Μετεωρολογικού Οργανισμού Πίτερι Τάλας.

Στην ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) παρατηρεί ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη το 2018 υπερέβη κατά περίπου 1 βαθμό κελσίου εκείνη που επικρατούσε στην προβιομηχανική περίοδο (1850-1900).
«Η χρονιά αυτή (2018) κατατάσσεται στην τέταρτη θέση των θερμότερων ετών, που έχουν διαπιστωθεί» εξηγεί η ειδική αυτή υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Με 1,2 βαθμό κελσίου περισσότερο σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο, το έτος 2016, το οποίο σηματοδοτήθηκε από το ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο, παραμένει η θερμότερη χρονιά. Το 2015 και 2017, η διαφορά μεταξύ της μέσης θερμοκρασίας σε σύγκριση με τις μετρήσεις της προβιομηχανικής περιόδου ήταν 1,1 βαθμός κελσίου».

«Ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα… έπληξαν πολλές χώρες και εκατομμύρια ανθρώπους την περασμένη χρονιά» εξήγησε ο Τάλας.

Μεταξύ αυτών, το 2018, η Καλιφόρνια ήλθε αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές, η Νότια Αφρική με ξηρασία και η Ινδία με σαρωτικές πλημμύρες.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσει απόλυτη προτεραιότητα στη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και στη λήψη μέτρων προσαρμογής στο κλίμα» σημείωσε.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί, επίσης, ότι το 2019 δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς.
Η Αυστραλία, για παράδειγμα, γνώρισε τον θερμότερο ποτέ Ιανουάριο, την ώρα που ένα κύμα πρωτόγνωρου ψύχους σάρωσε ένα μέρος της Βόρειας Αμερικής.

«Το κύμα ψύχους στις ανατολικές ΗΠΑ δεν αντικρούει βέβαια την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής» επισήμανε ο Τάλας.

«Η Αρκτική θερμαίνεται σε διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο (…) Τα όσα συμβαίνουν στους Πόλους δεν παραμένουν περιορισμένα στους Πόλους, αλλά επηρεάζουν τις μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες σε άλλες περιοχές, όπου ζουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης