ΚΟΣΜΟΣ

Στο φως μυστηριώδεις αρχαιολογικές ανακαλύψεις χιλιάδων ετών στη Σαχάρα

Στο φως μυστηριώδεις αρχαιολογικές ανακαλύψεις χιλιάδων ετών στη Σαχάρα
EPA

Εκατοντάδες λίθινα κτίσματα ηλικίας χιλιάδων ετών, ανακαλύφθηκαν στη Δυτική Σαχάρα, μια περιοχή της Αφρικής που έχει εξερευνηθεί ελάχιστα από τους αρχαιολόγους.

Πρόκειται για κτίσματα διαφόρων μεγεθών και σχημάτων και οι αρχαιολόγοι αδυνατούν για την ώρα να πουν με βεβαιότητα για ποια ήταν η χρήση τους ή πότε ακριβώς χτίστηκαν, όπως σημειώνεται στο βιβλίο «The Archaeology of Western Sahara: A Synthesis of Fieldwork, 2002 to 2009» (Oxbow Books, 2018).

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Live Science, περίπου το 75% της Δυτικής Σαχάρας, συμπεριλαμβανομένης σχεδόν όλης της ακτογραμμής, ελέγχεται από το Μαρόκο, ενώ το 25% διεκδικεί η «Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας»- με τις δύο κυβερνήσεις να είναι σε πόλεμο μέχρι το 1991.

Από το 2002 μέχρι και το 2009, αρχαιολόγοι έκαναν έρευνες στην περιοχή, μελετώντας παράλληλα δορυφορικές εικόνες στο Google Earth, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη συγγραφή του βιβλίου.

«Εξαιτίας του ιστορικού συγκρούσεων, οι αναλυτικές αρχαιολογικές και παλαιοπεριβαλλοντικές έρευνες στη Δυτική Σαχάρα είναι πολύ περιορισμένες» έγραψαν η Τζοάν Κλαρκ, λέκτορας του University of East Anglia και ο Νικ Μπρουκς, ανεξάρτητος ερευνητής.

«Ο αρχαιολογικός χάρτης της Δυτικής Σαχάρας παραμένει κυριολεκτικά και μεταφορικά σχεδόν άδειος, σε ό,τι αφορά την ευρύτερη διεθνή αρχαιολογική ερευνητική κοινότητα» σημειώνουν οι δύο ερευνητές, υπογραμμίζοντας πως οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν για τα κτίσματα, και κάποιες έρευνες έχουν γίνει από Ισπανούς ερευνητές, σε βραχογραφίες στη Δυτική Σαχάρα.

Τα μυστηριώδη κτίσματα έχουν διάφορους σχηματισμούς, άλλα σχηματίζουν κύκλους και άλλα είναι ευθείες, ενώ υπάρχουν και ορθογώνια που παραπέμπουν σε πλατφόρμες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης κτίσματα που αποτελούνται από βράχους που έχουν συγκεντρωθεί σε στοίβες, ενώ κάποια είναι συνδυασμοί. Για παράδειγμα, ένα είναι μείγμα ευθειών, πέτρινων κύκλων, μιας πλατφόρμας και στοιβών από πέτρες, σχηματίζοντας ένα «συγκρότημα» 630 μέτρων.

Αν και οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν τον σκοπό αυτών των κτισμάτων, εκτιμούν πως κάποια εξ αυτών είναι σημάδια τάφων. Ελάχιστες ανασκαφές έχουν γίνει στην περιοχή, και τα αντικείμενα που μπορούσαν να χρονολογηθούν με ραδιενεργό άνθρακα είναι ελάχιστα.

Μεταξύ των λίγων αρχαιολογικών χώρων όπου έχουν γίνει ανασκαφές είναι δύο στοίβες από πέτρες που περιλαμβάνουν απομεινάρια από ταφές οι οποίες είχαν λάβει χώρα 1.500 χρόνια πριν. Έρευνες έχουν δείξει πως η Δυτική Σαχάρα ήταν κάποτε πολύ πιο υγρή, και μπορούσε να υποστηρίξει περισσότερη πανίδα από ότι σήμερα.

Αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει βραχογραφίες όπου απεικονίζονται διάφορα είδη ζώων, ενώ άλλοι ερευνητές έχουν βρει ίχνη λιμνών και άλλων πηγών νερού που στέγνωσαν χιλιάδες χρόνια πριν.

Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες στην περιοχή έχουν σταματήσει, όπως σημειώνουν οι δύο ερευνητές στο Live Science: Στην περιοχή δραστηριοποιείται η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ, και οι δυνάμεις ασφαλείας δυσκολεύονται να αστυνομεύσουν αποτελεσματικά τις περιοχές όπου βρίσκονται τα κτίσματα.