ΚΟΣΜΟΣ

Λεπτές ισορροπίες στη Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «δυναμικά» σε βία κατά της αντιπολίτευσης

Λεπτές ισορροπίες στη Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «δυναμικά» σε βία κατά της αντιπολίτευσης
REUTERS/HANDOUT

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν ότι «κάθε βία και εκφοβισμός» στη Βενεζουέλα κατά της αντιπολίτευσης στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο και κατά του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού στη χώρα θα προκαλέσει μια «δυναμική απάντηση».

«Οποιαδήποτε βία και εκφοβισμός κατά του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, του δημοκρατικού ηγέτη της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ή της ίδιας της Εθνοσυνέλευσης θα συνιστά σοβαρή επίθεση κατά του κράτους δικαίου και θα προκαλέσει δυναμική απάντηση», έγραψε στο Twitter ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ.

Η προειδοποίηση δεν απευθυνόταν ειδικά σε κάποια ομάδα ή σε πρόσωπα.

Ωστόσο σε ακριβώς προηγούμενη ανάρτησή του, ο Τζον Μπόλτον σημείωνε ότι «η υποστήριξη και ο έλεγχος της Κούβας στις δυνάμεις ασφαλείας και τις παραστρατιωτικές δυνάμεις του Νικολάς Μαδούρο είναι γνωστά».

Σήμερα πάντως το Κρεμλίνο διέψευσε την παρουσία στη Βενεζουέλα Ρώσων μισθοφόρων που φέρεται ότι στάλθηκαν για να στηρίξουν τον Μαδούρο, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Βαθαίνει η κρίση στη Βενεζουέλα: «Λιποταξίες» και παρασκηνιακές ζυμώσεις υπέρ Γκουαϊδό

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας μπορεί επίσης να υπολογίζει στην υποστήριξη του στρατού του, του οποίου αρκετά στελέχη μετέχουν στην κυβέρνησή του, παρότι ο στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον αναγνώρισε χθες, Σάββατο, ως πρόεδρο τον Γκουαϊδό αποκηρύσσοντας τον Μαδούρο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο Μαδούρο ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ουάσινγκτον, δίνοντας διορία 72 ωρών στους Αμερικανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν ότι ο σοσιαλιστής ηγέτης δεν έχει τη δικαιοδοσία να διακόπτει τις σχέσεις και να απελαύνει τους διπλωμάτες.

Ο Μαδούρο απορρίπτει το «τελεσίγραφο» για εκλογές αλλά είναι «ανοιχτός σε διάλογο»

Οι κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος στοίχισαν τη ζωή 29 ανθρώπων αυτήν την εβδομάδα και οδήγησαν σε 350 και πλέον συλλήψεις, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η αντιπαράθεση συνεχίζεται στο Καράκας μεταξύ του 35χρονου Χουάν Γκουαϊδό, προέδρου του κοινοβουλίου που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός «πρόεδρος» και του Νικολάς Μαδούρο, που ορκίστηκε στις 10 Ιανουαρίου για δεύτερη θητεία, την οποία θεωρούν παράνομη οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν επίσημα τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο, ενώ η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία διεμήνυσαν χθες ότι θα πράξουν το ίδιο εάν δεν προκηρυχθούν εκλογές στη Βενεζουέλα μέσα σε «οκτώ ημέρες».