Διεθνής Αμνηστία: 113 άνθρωποι φυλακίστηκαν το 2018 στην Αίγυπτο διότι επέκριναν την κυβέρνηση
Η κλιμάκωση της καταστολής στην Αίγυπτο έχει κάνει τη χώρα αυτή «πιο επικίνδυνη παρά ποτέ» για τους αντιπολιτευόμενους και τους αντιφρονούντες, ακόμη κι όσους απλά ασκούν ειρηνικά κριτική στην κυβέρνηση της χώρας, υπογραμμίζει σε έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη (24/1) η Διεθνής Αμνηστία.
Η ΜΚΟ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου την παραμονή της ημέρας που συμπληρώνεται η όγδοη επέτειος της λαϊκής εξέγερσης η οποία ξέσπασε την 25η Ιανουαρίου 2011 και οδήγησε στην αποχώρηση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, έπειτα από κάπου τριάντα χρόνια, στο αποκορύφωμα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.
Σύμφωνα με την Αμνηστία, οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 113 ανθρώπους το 2018 απλά και μόνο επειδή «εξέφρασαν ειρηνικά τις απόψεις τους».
«Σήμερα, είναι πιο επικίνδυνο παρά ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου να ασκείς κριτική στην κυβέρνηση», κατά την ανακοίνωση της ΜΚΟ και τη διευθύντρια του τμήματός της για την περιοχή της Βόρειας Αφρικής, τη Νάτζια Μπουνάιμ.
«Επί των ημερών της κυβέρνησης του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, η Αίγυπτος έχει μετατραπεί σε υπαίθρια φυλακή για τους διαφωνούντες», υπογράμμισε η Αμνηστία.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε πρόσφατα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Σίσι είχε αρνηθεί πως υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στην Αίγυπτο.
Το καθεστώς του Σίσι επικρίνεται συχνά από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες καταγγέλλουν ιδίως την καταστολή των υποστηρικτών της αιγυπτιακής αριστεράς, λαϊκών -με την έννοια των μη θρησκευτικών- κινημάτων, καθώς και των οπαδών των Αδελφών Μουσουλμάνων, ισλαμιστικού κινήματος που είναι σήμερα εκτός νόμου.
Πέραν των συλλήψεων ολοένα περισσότερων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αρχές της Αιγύπτου, βάσει νόμου πλέον, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τους δημοφιλέστερους λογαριασμούς σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και να τους αποκλείουν εάν θεωρούν ότι διασπείρουν «ψευδείς πληροφορίες».
Για τους υπερασπιστές της ελευθερίας της έκφρασης, τα μέτρα αυτά έχουν σκοπό τον περιορισμό των ελευθεριών στο Διαδίκτυο, τον μοναδικό χώρο όπου μπορούν ακόμα να εκφράζονται φωνές που επικρίνουν τον Σίσι και το καθεστώς του.
Οι αιγυπτιακές αρχές αντιτείνουν ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα εντός των ορίων του αντιτρομοκρατικού αγώνα.
Ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κατέλαβε την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2013, που ανέτρεψε τον τότε αρχηγό του κράτους, τον δημοκρατικά εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι. Εξελέγη πρόεδρος για δεύτερη θητεία τον Μάρτιο του 2018, έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία ουσιαστικά δεν είχε αντίπαλο.