ΚΟΣΜΟΣ

Καζάνι που βράζει η Βενεζουέλα: Διαδηλώσεις με νεκρούς σε όλη τη χώρα

REUTERS/Luisa Gonzalez

Πολιτικό χάος επικρατεί για άλλη μια φορά στη Βενεζουέλα, όπου ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε χθες, Τετάρτη, πρόεδρος της χώρας. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα.

Οι θάνατοι αυτοί, στην πλειονότητά τους από πυρά, καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Καράκας, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας (OVCS).

Κατά μια δεύτερη πηγή, τον ειδησεογραφικό ιστότοπο El Pitazo, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, οι νεκροί μόνο την Τετάρτη ήταν 16 σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στις επαρχίες Αμασόνας, Μπαρίνας, Μπολίβαρ, Ταχίρα, Πορτουγκέσα, καθώς και στην πρωτεύουσα της χώρας, Καράκας.

Οι κυβερνήσεις αρκετών χωρών της περιοχής αναγνώρισαν αμέσως τον Γκουάιδο ως τον προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Κολομβία, η Χιλή, ο Ισημερινός, το Περού, η Γουατεμάλα, η Παραγουάη και η Κόστα Ρίκα.

Ο Νικολά Μαδούρο κατήγγειλε μια απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από την Ουάσινγκτον και διέταξε αμέσως τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Μετά την ανακοίνωση του Γκουάιδο ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών των δύο πλευρών.

Με τη στήριξη των ΗΠΑ ο Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος

Ο 35χρονος Γκουάιδο, που ορκίστηκε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Καράκας, δήλωσε ότι η χθεσινή ημέρα σηματοδοτεί την αρχή ενός «ασταμάτητουκινήματος» που θα «επαναφέρει την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία» στη χώρα. Αποκάλεσε, μάλιστα, τον Μαδούρο τύραννο και δικτάτορα και ζήτησε να στηθούν εκ νέου κάλπες.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις» είπε ο Γκουάιδο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε ήδη τον Γκουάιδο ως πρόεδρο της χώρας, υποσχόμενος να χρησιμοποιήσει «όλα το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής δύναμης των ΗΠΑ για να ασκήσει πιέσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα». Ενθάρρυνε, μάλιστα, και άλλες κυβερνήσεις στο δυτικό ημισφαίριο να αναγνωρίσουν τον Γκουάιδο.

Η απάντηση του Μαδούρο

Η απάντηση από πλευράς του Μαδούρο ήταν άμεση: μιλώντας στους υποστηρικτές του από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου θύμισε στους συγκεντρωμένους τη «μακρά ιστορία παρεμβάσεων των ΗΠΑ στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας» του και διεμήνυσε ότι μόνο οι κάτοικοι της Βενεζουέλας μπορούν να εκλέξουν και να εκδιώξουν από την εξουσία κυβερνητικούς ηγέτες.

«Δεν θα παραδοθούμε» ανέφερε ο ίδιος, κατηγορώντας τον Ντόναλντ Τραμπ ότι σχεδίασε «πραξικόπημα στη Βενεζουέλα». Ο επικεφαλής του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, Juan Jose Mendoza, προέτρεψε τον γενικό εισαγγελέα να «δράσει άμεσα» για να αποφευχθούν συνταγματικές εκτροπές. Ανακοίνωσε, μάλιστα, τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Οι ένοπλες δυνάμεις «δεν αποδέχονται» τον Γκουάιδο

Οι ένοπλες δυνάμεις απορρίπτουν την απόφαση του προέδρου του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, του Χουάν Γκουάιδο, να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας της χώρας Βλαδίμιρ Παντρίνο.

«Η απελπισία και η μισαλλοδοξία επιτίθενται στην ειρήνη του Έθνους μας. Εμείς, οι στρατιώτες της πατρίδας, δεν θα αποδεχθούμε έναν πρόεδρο επιβεβλημένο στη σκιά σκοτεινών συμφερόντων, ούτε αυτοανακηρυγμένο στο περιθώριο του νόμου. Ο στρατός υπερασπίζεται το Σύνταγμά μας και είναι εγγυητής της εθνικής κυριαρχίας», ανέφερε ο υπουργός μέσω Twitter.

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την απόφαση για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί πως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δεν έχει δικαίωμα να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, ούτε να διώξει τους Αμερικανούς διπλωμάτες από τη λατινοαμερικάνικη χώρα, μετά την ανακοίνωση του Καράκας ότι η Ουάσινγκτον έχει στη διάθεσή της 72 ώρες για να διευθετήσει την αποχώρησή τους από την επικράτεια.

«Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς του Μαδούρο ως την κυβέρνηση της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Πομπέο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, μερικές ώρες μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας αυτής τον Χουάν Γκουάιδο, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.

«Κατά συνέπεια οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει τη νομική δικαιοδοσία να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις (...) ή να κηρύξει τους διπλωμάτες μας personae non gratae», πρόσθεσε ο Πομπέο.

«Οι ΗΠΑ διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, και θα τις διεξάγουν με την κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Γκουάιδο, ο οποίος προσκάλεσε την αποστολή μας να παραμείνει στη Βενεζουέλα», ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Πομπέο τόνισε ακόμη πως ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν την υποχρέωση να «συνεχίσουν να προστατεύουν όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας, καθώς και αυτούς των ΗΠΑ και τους άλλους ξένους υπηκόους» στο έδαφος της χώρας. «Καλούμε όλα τα μέρη να απόσχουν από τη λήψη μέτρων που αντίκεινται στα προνόμια και στην ασυλία που απολαύουν τα μέλη της διπλωματικής κοινότητας», συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στις προσήκουσες ενέργειες για να καταστήσουν υπεύθυνο οποιονδήποτε θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της αποστολής μας και του προσωπικού μας», διεμήνυσε ακόμη ο Μάικ Πομπέο στην ανακοίνωσή του.

Έκκληση της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση να ακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας και να προκηρυχθούν «ελεύθερες» εκλογές, χωρίς όμως σε αυτό το στάδιο να ακολουθήσει τα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουάιδο.

«Την 23η Ιανουαρίου, ο λαός της Βενεζουέλας απαίτησε μαζικά δημοκρατία και τη δυνατότητα να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του. Η φωνή του δεν μπορεί να αγνοηθεί», ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, η Φεντερίκα Μογκερίνι, εξ ονόματος των 28.

«Η ΕΕ απευθύνει έκκληση να αρχίσει αμέσως μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές, όπως προβλέπει η συνταγματική τάξη», πρόσθεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σε ανακοίνωσή της.

Αντίθετα με τις ΗΠΑ και τους κυριότερους συμμάχους τους στη Λατινική Αμερική -τη Βραζιλία και την Κολομβία- οι Ευρωπαίοι απέφυγαν να αναγνωρίσουν τον Γκουάιδο, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού που ελέγχει η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, ως τον μεταβατικό πρόεδρο.

«Τα δικαιώματα, η ελευθερία και η ασφάλεια όλων των μελών της Εθνοσυνέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της, Χουάν Γκουάιδο, πρέπει να τύχουν (...) απόλυτου σεβασμού», ανέφεραν απλά.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν να αναφερθούν ονομαστικά στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ή στην κυβέρνηση του. Για την ΕΕ, «η βία και η καταφυγή στη δυσανάλογη χρήση ισχύος από πλευράς των δυνάμεων ασφαλείας είναι εντελώς απαράδεκτες και ασφαλώς δεν επιλύουν την κρίση».

«Ο λαός της Βενεζουέλας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει ειρηνικά, να επιλέγει ελεύθερα τους ηγέτες του και να αποφασίζει το μέλλον του», επιμένει η ανακοίνωση που υπογράφει η Μογκερίνι.

Το κείμενο δεν επαναλαμβάνει τις προηγούμενες εκκλήσεις της ΕΕ να γίνει διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, και περιορίζεται να εκφράσει τη βούληση των Βρυξελλών να «υποστηρίξουν την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους του δικαίου στη Βενεζουέλα με μια πολιτική διαδικασία ειρηνική και αξιόπιστη».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ, δήλωσε από την πλευρά του: «αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε παρά να απευθύνουμε έκκληση να υπάρξει ηρεμία, καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν συγκρούσεις στους δρόμους. Θέλουμε να αποφευχθεί το ξέσπασμα βίας, το να υπάρξουν τραυματίες. Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και θέλουμε να αποφύγουμε οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει να υπάρξει κλιμάκωση».

Ρωσία: Οι εξελίξεις δείχνουν ποιες είναι οι αληθινές διαθέσεις της Δύσης

Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα αποκαλύπτουν ποια είναι η αληθινή στάση της Δύσης έναντι του διεθνούς δικαίου, έκρινε σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η Μαρία Ζαχάροβα.

«Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα δείχνουν πολύ καλά πώς η προοδευτική δυτική κοινωνία μεταχειρίζεται στ' αλήθεια το διεθνές δίκαιο, την εθνική κυριαρχία και τη μη-επέμβαση σε άλλες χώρες, αποπειρώμενη αλλαγή κυβέρνησης με τα δικά της χέρια εκεί», σχολίασε δηκτικά η Ζαχάροβα.

Η Βραζιλία δε θα συμμετάσχει σε στρατιωτική επέμβαση

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας αναγνώρισε την Τετάρτη τον Χουάν Γκουάιδο, αλλά αποκλείει οποιαδήποτε συμμετοχή σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε ο βραζιλιάνος αντιπρόεδρος Χαμίλτον Μοουράου.

«Η εξωτερική μας πολιτική δεν είναι να επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», είπε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος βρίσκεται στην Ελβετία, όπου συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανέφερε σε δική του ανακοίνωση ότι η χώρα «θα υποστηρίξει πολιτικά και οικονομικά τη διαδικασία μετάβασης ώστε η δημοκρατία και η κοινωνική ειρήνη να αποκατασταθούν στη Βενεζουέλα».

Την ανακοίνωση αυτή αναπαρήγαγε λίγο αργότερα ο ίδιος ο πρόεδρος Μπολσονάρου μέσω Twitter από το Νταβός. Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας είναι σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης του Μαδούρο, την οποία έχει χαρακτηρίσει «δικτατορία».

Η Βραζιλία και η Βενεζουέλα μοιράζονται σύνορα έκτασης 2.200 χιλιομέτρων. Τα τελευταία τρία χρόνια, πάνω από 100.000 πολίτες της Βενεζουέλας πέρασαν τα σύνορα αυτά, αφού αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω της βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης.

Ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη» για την ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών.

Ο Έβο Μοράλες εκφράζει αλληλεγγύη στην κυβέρνηση Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Βενεζουέλα «σε αυτές τις ώρες αποφασιστικής σημασίας, που τα νύχια του ιμπεριαλισμού προσπαθούν ξανά να καταφέρουν θανάσιμο πλήγμα στη δημοκρατία και στην αυτοδιάθεση των λαών της Νότιας Αμερικής», προσθέτοντας ότι «δεν θα γίνουμε ποτέ η πίσω αυλή των ΗΠΑ».

Αλληλεγγύη στον Μαδούρο και από την Κούβα

Η κυβέρνηση της Κούβας εξέφρασε την Τετάρτη τη «σθεναρή υποστήριξή» της στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Οι Κουβανοί εκφράζουν «υποστήριξη και αλληλεγγύη στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο μπροστά στις ιμπεριαλιστικές προσπάθειες να δυσφημιστεί και να αποσταθεροποιηθεί η μπολιβαριανή επανάσταση», ανέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης