ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Άλλα 34 ρωσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις στη λίστα των κυρώσεων λόγω Ουκρανίας

ΗΠΑ: Άλλα 34 ρωσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις στη λίστα των κυρώσεων λόγω Ουκρανίας
REUTERS/Carlo Allegri

Άλλα 34 ονόματα φυσικών και νομικών ρωσικών προσώπων στη λίστα των όσων υφίστανται οικονομικές κυρώσεις εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης προσέθεσε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ βρέθηκαν ειδικά φιλορώσοι αυτονομιστές, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας, που έκανε λόγο για «εχθρική» απόφαση από μέρους της Ουάσινγκτον.

Ειδικότερα, 14 πρόσωπα και επιχειρήσεις μπήκαν στο στόχαστρο καθώς φέρονται να παρείχαν υλική υποστήριξη ή ενήργησαν εξ ονόματος προσώπων που αντιμετώπιζαν ήδη αμερικανικές κυρώσεις.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, με τις νέες αυτές κυρώσεις «αποτυγχάνουν οι προσπάθειες διαφυγής από τις κυρώσεις» και η αμερικανική κυβέρνηση επιδεικνύει «για άλλη μια φορά την απαρασάλευτη αποφασιστικότητά της να ασκήσει πίεση στη Ρωσία ώστε να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας».

Επίσης, στη λίστα προστέθηκαν έξι Ουκρανοί φιλορώσοι αυτονομιστές, σε βάρος των οποίων ήδη επιβάλλονται κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και πρόσωπα που πρόσκεινται στον φιλορώσο πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που εκδιώχθηκε από την εξουσία τον Φεβρουάριο του 2014.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά την ανανέωση των κυρώσεων της ΕΕ ως τα τέλη του Ιουλίου, ενώ στη βάση αυτών των κυρώσεων, ενδεχόμενα περιουσιακά στοιχεία των φυσικών και νομικών προσώπων που στοχοθετούνται στις ΗΠΑ θα δεσμευθούν ενώ απαγορεύεται σε όλους τους Αμερικανούς υπηκόους να συναλλάσσονται μαζί τους.