ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 7,5 Ρίχτερ συγκλόνισε Πακιστάν, Αφγανιστάν και Ινδία

Σεισμός 7,5 Ρίχτερ συγκλόνισε Πακιστάν, Αφγανιστάν και Ινδία
Ινδία, Νεο Δελχί. Άνδρες έχουν βγει έξω από τα κτήρια μετά το σεισμό που σημειώθηκε στο Πακιστάν αλλά έγινε αισθητός στο Αφγανιστάν και την Ινδία. REUTERS/Anindito Mukherjee

Σεισμός 7,5 βαθμών συγκλόνισε τη νότια Ασία και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Μεταξύ των νεκρών και 12 αφγανές μαθήτριες που ποδοπατήθηκαν στην προσπάθεια τους να βγουν από το σχολείο τους. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS) έκανε λόγο για 7,5 Ρίχτερ ενώ η η πακιστανική μετεωρολογική υπηρεσία για 8,1. Το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε στα 196 χιλιόμετρα σε απομακρυσμένη ορεινή περιοχή του βορειοανατολικού Αφγανιστάν.

Ήταν τέτοια η μανία των Ρίχτερ που ο σεισμός έγινε αισθητός, για σχεδόν ένα λεπτό, στο Νέο Δελχί. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ επικαλούμενο το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, προκλήθηκε πανικός με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να βγουν αλαφιασμένοι στους δρόμους.

Η περιοχή είναι σεισμογενής και υποφέρει πολύ συχνά από καταστροφικά χτυπήματα του Εγκέλαδου. Πριν από έξι μήνες, δύο ισχυρότατοι σεισμοί είχαν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 9000 ανθρώπων στο Νεπάλ, ενώ το 2005 ο Εγκέλαδος είχε ισοπεδώσει μεγάλες εκτάσεις στο Κασμίρ και είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 87.000 ανθρώπους.