Βρετανία: Αντιμέτωπη με συντριπτική ήττα η Μέι στην ψηφοφορία για το Brexit
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική μιας ιστορικής ήττας στη σημερινή ψηφοφορία του κοινοβουλίου για το Brexit, όσον αφορά στη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις. Η τελική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί γύρω στις 8.00 μ.μ. ώρα Βρετανίας (10.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να ακολουθεί 15 λεπτά αργότερα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», οι ψήφοι κατά του σχεδίου ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 200, δημιουργώντας ένα ακόμη τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στην Μέι.
Εφόσον το αποτέλεσμα της σημερινής ψήφου είναι συντριπτικά κατά του σχεδίου της Βρετανίδας πρωθυπουργού, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν θα καταθέσει πρόταση μομφής, η οποία ωστόσο δύσκολα θα χαίρει αποδοχής, καθώς θα χρειαστεί τη στήριξη και βουλευτών των Τόρις.
Ο ηγέτης των Εργατικών θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές του να στηρίξουν την πρόταση μομφής, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της κοινοβουλευτικής του δύναμης έχει ταχθεί υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, δέχθηκε τελικά να συζητηθούν τέσσερις τροπολογίες, αφήνοντας απέξω αυτή του βουλευτή των Τόρις, 'Αντριου Μόρισον, η οποία, όπως ήλπιζε η Ντάουνινγκ Στριτ, θα περιόριζε το μέγεθος των απωλειών για την Τερέζα Μέι, στη σημερινή ψηφοφορία. Την τροπολογία είχαν υποστηρίξει 29 ακόμη βουλευτές των Συντηρητικών, και προέβλεπε ότι η λύση του backstop θα έληγε στο τέλος του 2021.
Οι τροπολογίες που επιλέχθηκαν κατατέθηκαν από τον Τζ. Κόρμπιν, το Εθνικό κόμμα της Σκωτίας και το Plaid της Ουαλίας, καθώς και δύο από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, Έντουαρντ Λέι και Τζον Μπάρον (αφορούν το backstop).
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρόγραμμα συνεχίζεται στη Βουλή των Κοινοτήτων η πέμπτη και τελευταία μέρα των συζητήσεων για το Brexit, η οποία θα καταλήξει στην κρίσιμη ψηφοφορία για την αποδοχή ή την απόρριψη της συμφωνίας αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.
Δείτε LIVE εικόνα:
Μέι: Ιστορική απόφαση για το μέλλον της χώρας
Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε ενώπιον των Βρετανών βουλευτών ότι απόψε θα καθορίσουμε εάν θα προχωρήσουμε μπροστά με μια συμφωνία που τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit.
Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που θα ορίσει το μέλλον της χώρας μας για πολλές γενεές.
Η Μέι επισήμανε επίσης ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε μεγαλύτερο διχασμό.
Τόνισε, εξάλλου, ότι δεν πιστεύει πως οι Βρετανοί πολίτες ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να υπάρχει συμφωνία.
Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία μας θέτει τα θεμέλια για μια άνευ προηγουμένου οικονομική σχέση με την ΕΕ.
«Οι επιλογές που βρίσκονται ενώπιόν μας», τόνισε η Τερέζα Μέι, προσθέτοπντας: «Δεν θα αλλάξουν μέσω της διεξαγωγής γενικών εκλογών».
Υποστήριξε άλλωστε πως οι εκλογές θα σήμαιναν δύο ακόμη μήνες αβεβαιότητας και διχασμού.
Η Τερέζα Μέι υπογράμμισε τέλος ότι δεν υπάρχει εναλλακτική συμφωνία.
Κόρμπιν: Εφικτή μια επαναδιαπραγμάτευση του Brexit
Η Βρετανία θα μπορούσε να ξεκινήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τους όρους της αποχώρησής της από την ΕΕ, υποστήριξε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, προτρέποντας τους βουλευτές να απορρίψουν τη συμφωνία της πρωθυπουργού της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες.
«Το λέω αυτό στους εταίρους μας στις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ: εάν το κοινοβούλιο απορρίψει αυτή τη συμφωνία, τότε η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν θα πρέπει και δεν μπορεί να αποκλειστεί» επισήμανε ο Κόρμπιν ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.
«Ζητώ από το κοινοβούλιο αυτό να καταψηφίσει αυτή τη συμφωνία», κατέληξε.
Στο μεταξύ, έξω από το κοινοβούλιο υποστηρικτές των κινημάτων Leave και Remain διαδήλωσαν με «κοινό αίτημα» την καταψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι. Μία ομάδα των υποστηρικτών του Brexit προχώρησαν στο σημείο που βρισκόταν η ομάδα των διαδηλωτών του Remain και έκαψαν μία σημαία της ΕΕ.
Κάθε ψηφοφορία διαρκεί περίπου 15 λεπτά, άρα αν και οι τέσσερις τροπολογίες τεθούν σε ψηφοφορία, θα χρειαστεί περίπου μία ώρα από την έναρξη της διαδικασίας ψηφοφοριών η οποία αρχίζει στις 7.00 μ.μ. (9.00 ώρα Ελλάδας). Η κορύφωση της διαδικασίας αναμένεται μετά τις 18.00 ώρα Βρετανίας (20:00) με τις τοποθετήσεις της πρωθυπουργού και του ηγέτη του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος.
Ο Μπέκροου μπορεί, ωστόσο, να επιλέξει και άλλες τροπολογίες για να θέσει σε ψηφοφορία προτού ξεκινήσει η διαδικασία των ψηφοφοριών.
Όπως και να ΄χει, η τύχη του Brexit κρέμεται από την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί απόψε στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί η συμφωνία για το διαζύγιο που «κλείστηκε» ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, ενώ απομένουν πλέον λιγότεροι από δυόμισι μήνες μέχρι την ημέρα που προβλέπεται το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν οι Βρετανοί κοινοβουλευτικοί εγκρίνουν το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 29η Μαρτίου στις 23:00 (στη 01:00 της 30ής Μαρτίου ώρα Ελλάδας). Στη συνέχεια, οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν για τη μελλοντική τους σχέση και το εμπόριο έπειτα από μια μεταβατική περίοδο που θέλουν να διαρκέσει ως τα τέλη του 2020, για να εξομαλυνθεί ο χωρισμός έπειτα από 40 χρόνια γάμου.
Αν όμως -και αυτό κατά τους αναλυτές είναι το πιθανότερο- η συμφωνία καταψηφιστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η χώρα θα εισέλθει σε «αχαρτογράφητη περιοχή».
Η Τερέζα Μέι προχώρησε σε σχετική προειδοποίηση, επισημαίνοντας πως εντείνεται ο κίνδυνος να υπάρξει χαοτική έξοδος χωρίς συμφωνία, ή ακόμη και η χώρα να παραμείνει στην ΕΕ.
Η ψηφοφορία θα τερματίσει μια περίοδο ατέρμονων αντεγκλήσεων και διαπραγματεύσεων στους κόλπους της βρετανικής πολιτικής τάξης. Ο διχασμός και το αδιέξοδο κυριάρχησαν αυτή την περίοδο ανάμεσα στους οπαδούς της καθαρής ρήξης και όσους προτιμούν αντιθέτως τη διατήρηση στενών δεσμών με την ΕΕ.
Αν και αρχικά προβλεπόταν να γίνει τον Δεκέμβριο, η σημερινή ψηφοφορία αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή από τη Μέι, για να αποφύγει μια συντριπτική ήττα που παραδέχθηκε πως ήταν βέβαιη και να της δοθεί χρόνος να ζήσει περαιτέρω «εγγυήσεις» από τους ευρωπαίους ηγέτες, κάτι που ήλπιζε πως θα έπειθε τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να εγκρίνουν τη συμφωνία που έκλεισε με την ΕΕ.
Επιστροφή Γιούνκερ στις Βρυξέλλες εν αναμονή της ψηφοφορίας
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επέστρεψε νωρίτερα από το προγραμματισμένο στις Βρυξέλλες, από το Στρασβούργο όπου βρισκόταν, προκειμένου να χειριστεί ζητήματα που σχετίζονται με το Brexit, μετά την αποψινή ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπως ανέφερε μέσω του Twitter ο εκπρόσωπός του, Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Είναι σημαντικό να είναι διαθέσιμος και να εργαστεί στις Βρυξέλλες κατά τις επόμενες ώρες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ο Γιούνκερ επρόκειτο να δώσει το παρών αύριο, μαζί με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, σε μια συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.
Χθες, Δευτέρα, η Ντάουνινγκ Στριτ έδωσε στη δημοσιότητα μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία τονίζουν πως η ΕΕ «δεν επιθυμεί» ο αμφιλεγόμενος «μηχανισμός ασφαλείας», -ή backstop στο ιδιόλεκτο της διαπραγμάτευσης- που θα αποτρέψει τη δημιουργία «σκληρών» συνόρων με την Ιρλανδία να τεθεί σε ισχύ, καθώς και πως ακόμη κι αν τεθεί σε ισχύ, θα φροντίσουν αυτό να είναι «μόνο προσωρινό».
Αλλά οι ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις δεν πείθουν τους Βρετανούς. «Δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο, τίποτε δεν άλλαξε», κατήγγειλε ο Νάιτζελ Ντοντς, βουλευτής του βορειοϊρλανδικού υπερσυντηρητικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), από τις 10 έδρες του οποίου εξαρτάται η Μέι για να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Η επιστολή «δεν προσφέρει τις νομικές εγγυήσεις για τις οποίες είχαν δοθεί υποσχέσεις σε αυτή την αίθουσα», έκρινε από την πλευρά του ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που διαπίστωσε πως το κείμενο είναι «ακριβώς ίδιο» με εκείνο που υπεβλήθη τον Δεκέμβριο.
Την ίδια άποψη μοιράζονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Σκωτσέζοι εθνικιστές του SNP.Στους κόλπους της συμπολίτευσης, των Τόρις της Μέι, οι εκκλήσεις να απορριφθεί η συμφωνία πολλαπλασιάζονται: ακόμα και για τον ίδιο τον υπουργό Brexit, τον Ντόμινικ Ράαμπ, «ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλίσουμε τροποποίηση της συμφωνίας για την αποχώρηση, μέσω διαπραγματεύσεων, είναι να απορρίψουμε την τρέχουσα συμφωνία», που κατ' αυτόν είναι «δεύτερης ποιότητας».