ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Αλλαγή τακτικής η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων – Σε αναμμένα κάρβουνα η Τουρκία

Andrew Caballero-Reynolds/Pool via REUTERS

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι μίλησε σήμερα με τον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχετικά με την κατάσταση στη Συρία.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία ως μία “αλλαγή τακτικής”, η οποία δεν μεταβάλλει τη στρατιωτική ικανότητα των ΗΠΑ να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος και να αντιδράσουν απέναντι στο Ιράν.

Σύμφωνα με τον Πομπέο, οι ΗΠΑ μπορούν να επιτύχουν ένα αποτέλεσμα που να προστατεύει την Τουρκία από τις υπάρχουσες τρομοκρατικές απειλές, ενώ θα προστατεύονται και οι Κούρδοι της Συρίας.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης ότι “αρκετές λεπτομέρειες θα συζητηθούν” με την Τουρκία για τους Κούρδους της Συρίας, ενώ ο ίδιος είναι “αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι ο Τσαβούσογλου είχε προειδοποιήσει την Πέμπτη πως η Τουρκία θα εξαπολύσει επίθεση στη βόρεια Συρία αν η προβλεπόμενη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων καθυστερήσει.

«Αν (η αποχώρηση) καθυστερήσει με γελοίες δικαιολογίες, που δεν αντανακλούν την πραγματικότητα, του τύπου 'οι Τούρκοι θα σφαγιάσουν τους Κούρδους', τότε θα εφαρμόσουμε την απόφασή μας», να ξεκινήσουμε μια επιχείρηση στη βόρεια Συρία, δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο δίκτυο NTV.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο την αποχώρηση των περίπου 2.000 Αμερικανών στρατιωτικών που βρίσκονται στη Συρία, αιφνιδιάζοντας τους συμμάχους της Ουάσινγκτον, από τις κουρδικές πολιτοφυλακές στο πεδίο της μάχης έως τα άλλα μέλη του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Νέα φάλαγγα τουρκικών στρατιωτικών οχημάτων έφτασε κοντά στα σύνορα

Την ίδια ώρα πάντως η Τουρκία εξακολουθεί να συγκεντρώνει στρατιωτικά οχήματα κοντά στα σύνορά της με τη Συρία, όπως μετέδωσαν σήμερα τοπικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, μία νέα φάλαγγα τεθωρακισμένων κι άλλων στρατιωτικών οχημάτων, έφτασαν στην Αλεξανδρέττα, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης