ΚΟΣΜΟΣ

Ο διεθνής Τύπος για τα «βαφτίσια» της Βόρειας Μακεδονίας

Ο διεθνής Τύπος για τα «βαφτίσια» της Βόρειας Μακεδονίας
REUTERS/ Tomislav Georgiev

Το γύρο του κόσμου έκανε η είδηση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για ένα «πολιτικό θρίαμβο» του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του στο κοινοβούλιο πριν την ψηφοφορία ότι «χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα, δεν υπάρχει ούτε ΝΑΤΟ, ούτε ΕΕ».

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters παραθέτει σημεία από την εναρκτήρια ομιλία του Ζάεφ στην Βουλή, ότι η αλλαγή ονόματος «θα ανοίξει την πόρτα στο μέλλον», στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και στη συμμετοχή στην Βορειοατλαντική συμμαχία. Το Reuters αναφέρεται στις συγκεντρώσεις αρκετών εκατοντάδων έξω από το κοινοβούλιο που διαδηλώνουν τις τρεις τελευταίες μέρες κατά της Συμφωνίας.

Το Politico στο δημοσίευμά του τονίζει ότι «81 βουλευτές ψήφισαν υπέρ ιστορικών τροπολογιών στο Σύνταγμα της χώρας» μετά από τρεις μέρες «δραματικών» συνεδριάσεων του κοινοβουλίου.

Για ένα «ιστορικό βήμα» κάνουν λόγο οι Financial Times ενώ την είδηση αναδημοσιεύουν από διεθνή πρακτορεία, οι New York Times και μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

«Αυτό που επισήμως ήταν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τώρα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με την επίσημη αγγλική εκδοχή», τονίζει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Το Associated Press αναφέρει ότι οι βουλευτές των Σκοπίων ψήφισαν υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγοντας το δρόμο για τη συμμετοχή της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, ολοκληρώνοντας το δικό της μέρος της Συμφωνίας με την Ελλάδα.

«Η "Μακεδονία" ανοίγει το δρόμο για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, συμφωνώντας στην αλλαγή ονόματος σε "Βόρεια Μακεδονία"» κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Για μια «ιστορική κίνηση» αλλαγής του ονόματος των Σκοπίων κάνει λόγο το Euronews, ενώ σε άρθρο της για την υπερψήφιση των τεσσάρων τροπολογιών που υιοθέτησε η Βουλή της γειτονικής χώρας αναφέρεται επίσης η Wall Street Journal.

Στις αντιδράσεις και διαδηλώσεις των βουλευτών του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, που μποϊκόταραν την ψηφοφορία αναφέρεται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik παράλληλα με την είδηση της ψήφισης της αλλαγής ονόματος.

Το Bloomberg τονίζει ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη στο κοινοβούλιο της χώρας για την επίλυση της επί δεκαετιών διαμάχης με την Ελλάδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην είδηση της συνταγματικής αναθεώρησης αναφέρονται και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το κινέζικο πρακτορείο Xinhua.

«Από σήμερα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

«Η Μακεδονία με 81 ψήφους στη Βουλή άλλαξε όνομα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας βάσει της Συμφωνία των Πρεσπών» μετέδωσε από την πλευρά του το πρακτορείο ειδήσεων Τανιούγκ της Σερβίας.

«Από σήμερα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ανέφερε η RTS, η κρατική τηλεόραση της Σερβίας.

Ο πρόεδρος της αποσχισμένης περιοχής του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι χαιρέτισε επίσης την ψήφιση στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ της αναθεώρησης του Συντάγματος για την αλλαγή ονόματος της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

"Το κοινοβούλιο της Μακεδονίας επέδειξε θάρρος, οξυδέρκεια και μια ευσυνείδητη προσέγγιση, και ψήφισε υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος, όπως προβλέπεται σε μια συμφωνία που κατέληξαν (Αθήνα και Σκόπια) στις Πρέσπες", τόνισε ο Θάτσι με ανάρτησή του στο facebook.

Πρόσθεσε, δε, ότι η "Μακεδονία έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την πολιτική σταθερότητα, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την ένταξή της στις ευρωατλαντικές δομές".