ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί χιλιάδες εκατομμυριούχοι εγκαταλείπουν την Τουρκία του Ερντογάν

REUTERS/Umit Bektas

Επί 17 συναπτά έτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικρατούσε στις εκλογικές αναμετρήσεις προωθώντας το όραμα της αναστήλωσης του μεγαλειώδους παρελθόντος της Τουρκίας. Επέκτεινε την επιρροή της χώρας μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων και του εμπορίου και βελτίωσε το βιοτικό επίπεδο των Τούρκων με «όπλο» την μακροχρόνια οικονομική ευμάρεια.

Όλα άλλαξαν, όμως, ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Το 2017 - μετά και την αύξηση των εξουσιών του - η οικονομία της Τουρκίας πέρασε σε φάση ύφεσης και η τιμή της λίρας κατέρρευσε, οδηγώντας πολλούς πολίτες στην πόρτα της εξόδου.

Οι Τούρκοι συνεχίζουν έκτοτε να εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα, προκαλώντας ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στο όραμα του Ερντογάν.

Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, ακαδημαϊκοί, φοιτητές, επιχειρηματίες και εύποροι Τούρκοι πούλησαν τα πάντα και εγκατέλειψαν την χώρα που κάποτε θεωρούσαν σπίτι τους.

Περί τους 113.000 πολίτες μετανάστευσαν το 2018, αριθμός κατάτι μεγαλύτερος από τους 69.000 μετανάστες του 2017, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του Τουρκικού Ινστιτούτου Στατιστικών.

Στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί και πάλι μαζική έξοδος φοιτητών και καθηγητών, αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα μοιάζουν μόνιμα.

Βασικοί λόγοι της φυγής αυτής είναι ο φόβος πολιτικής δίωξης, η τρομοκρατία, η κατάρρευση του δικαστικού συστήματος και γενικώς των Αρχών της χώρας, αλλά και το κακό επιχειρηματικό κλίμα, που επιδεινώνεται συνεχώς λόγο των ανησυχιών πως ο Ερντογάν εργάζεται προς όφελος της οικονομικής ευμάρειας του ιδίου και της «αυλής» του.

Το αποτέλεσμα αυτού, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, είναι πως για πρώτη φορά στην ιστορία του κράτους, μεταναστεύουν και τα μέλη μίας ελίτ που κυριαρχεί στα πολιτιστικά και επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας για δεκαετίες. Τη θέση τους παίρνουν οι ισχυροί και πλούσιοι σύμμαχοι του Ερντογάν.

Χιλιάδες είναι οι Τούρκοι που έχουν καταθέσει αιτήσεις για χορήγηση βίζας, μεταξύ άλλων, στη Βρετανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Τουλάχιστον 12.000 εκατομμυριούχοι Τούρκοι – σχεδόν το 12% των πλουσίων της χώρας – μετακίνησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία εκτός χώρας τη διετία 2016-2017, σύμφωνα με το Global Wealth Migration Review, μία ετήσια έκθεση της AfrAsia Bank.

Οι περισσότεροι μετακόμισαν στην Ευρώπη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Το οικονομικό κέντρο της Τουρκίας, η Κωνσταντινούπολη, ήταν ανάμεσα στις πόλεις όπου καταγράφηκε μαζική φυγή πλούτου.

«Αν παρατηρήσει κανείς τις καταρρεύσεις χωρών ανά την ιστορία, συνήθως (σ.σ. της κατάρρευσης) προηγείται μία μετανάστευση πλουσίων», ανέφερε η έκθεση.

Η ύφεση της τουρκικής οικονομίας και η μετακίνηση σημαντικών εταιριών εκτός συνόρων είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τους επιχειρηματίες για προδοσία.

«Δεν συγχωρούμε», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του σε επιχειρηματικό συνέδριο τον περασμένο Απρίλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης